- advertentie -

Zeeuws Diep

Zeeuws Diep

Zeeuws Diep is het discussieprogramma over het nieuws van de afgelopen week. Met iedere week drie forumleden aan tafel. De presentatie is afwisselend in handen van Koen van Dijen, Ferdinand Koppejan en Marius de Nobel.
 
Zaterdag 21 november
Eindelijk goed nieuws over ziekenhuizen in Zeeland. Want het Erasmus Medisch Centrum uit Rotterdam investeert miljoenen euro’s in het Admiraal de Ruyterziekenhuis. Reimerswaal laat zich van zijn beste kant bij de opvang van asielzoekers. En hoe verslaafd zijn we aan onze mobiele telefoons?  In Zeeuws Diep bespreken internetgoeroe Erik-Jan Koedijk, Gijbrecht Gunther van Yara en makelaar Mark Faasse het nieuws van afgelopen week. Presentator is Ferdinand Koppejan
 
Zaterdag 14 november
Natuurlijk staat deze aflevering van Zeeuws Diep in het teken van de terroristische aanslagen, gisteravond in Parijs. Volgens voorlopige cijfers zijn daar op drie verschillende plekken meer dan 120 mensen omgekomen. Hoewel het Zeeuwse nieuws van afgelopen week daarbij in het niet valt, praten de gasten vandaag onder leiding van Koen van Dijen over de uitbraak van het noro-virus in de provincie. Ook gaat het over de commotie die ontstond in Middelburg, waar de oppositie onder aanvoering van de SP wegliep tijdens een raadsvergadering over een bezuiniging van 8,2 miljoen. Flauw van de oppositie, of de arrogantie van de macht van de coalitiepartijen?

En wat te doen met de kerncentrale? Eigenaar Delta moet ’m wellicht verkopen, maar aan wie? Want de centrale levert verlies op. En wat betekent dit voor de veiligheid? En Sesamstraat dreigt te verdwijnen van de televisie. Hoe erg is dat?

De forumleden zijn Roland de Wit, eigenaar van een incassobureau en Statenlid voor de PVV, Anita van Oostrom, eigenaar van een wervings-, selectie en uitzendbureau en Narriman El-Katthabi. Zij is budgetbeheerder en schoolmaatschappelijk werkster.
 
Zaterdag 7 november
De hoorzittingen over het Sloewegdebacle hebben zaken aan het licht gebracht die duidelijk maken dat de provinciale politiek anders moet worden ingericht, dat werd woensdag bekend gemaakt en de harmonie in Oostburg is niet uitgenodigd voor de intocht van Sinterklaas op 14 november. De intocht moet moderner, met onder meer een acrobatenpiet, een liedjespiet en een dj-piet, vindt de ondernemersvereniging. Presentator Marius de Nobel praat daarover met Kees Wondergem, dialect rocker, Margot Tempelman van Kenniscentrum Kusttoerisme en publicist Jan Kuipers.
 
Zaterdag 31 oktober
Het cultuur aanbod in Zeeland is zo schraal, dat het bijna anti-cultuur is, zei de cultuurraad deze week. Zagen we begin deze week nog een filmpje uit 1935 waarin Zeeland als het verborgen paradijs werd afgeschilderd...daar lijkt weinig meer van over. Of valt dat alleszins mee? Presentator Ferdinand Koppejan praat erover met CTV-hoofdredacteur Peter de Jonge, Dick ten Voorde van Economische impuls en medisch adviseur en arts Lianne Holty.
 
Zaterdag 24 oktober

De voorzieningen in Zeeland zijn ingesteld op 380.000 inwoners zegt de PVV, dus er is geen ruimte voor asielzoekers. Gaan drones, dat zijn van die kleine vliegtuigjes met camera's, onze stranden veiliger maken? En gaat de provincie niet heel erg verkrampt om met....krimp? In deze aflevering van Zeeuws Diep geven Patrick Polie, directeur van de VVV in Zeeland en de ondernemers Jeroen van 't Leven en Anita van Oostrom hun visie op het Zeeuwse nieuws van de afgelopen week. Presentator is Ferdinand Koppejan.
 
Zaterdag 17 oktober
In Zeeuws Diep van vandaag gaat het over de verjaardag van Omroep Zeeland. Die bestaat namelijk 25 jaar! En verder de rondrit over de nieuwe Sloeweg van Statenleden en een gedeputeerde en weer een dreigend tekort bij een project van de provincie, namelijk Waterdunen. De forumleden zijn Mark Faasse, makelaar en voorzitter NVM-Zeeland, Narriman El Khattabi, maatschappelijk werker en Marianne Velthuis, eigenaar van een advies- en reisbureau. De presentator is Marius de Nobel.
 
Zaterdag 10 oktober
In Zeeuws Diep van vandaag staan natuurlijk de ontwikkelingen rond de komst van vluchtelingen naar Zeeland centraal. De afgelopen zes dagen zijn bijna tweehonderd vluchtelingen opgevangen in de sporthal in Cadzand. Omwonenden begrijpen de noodzaak, maar voelen zich overvallen. Vlak na deze uitzending gingen ze op weg naar de crisisopvang in sporthal Baskensburg in Vlissingen. Daar mogen ze maximaal drie dagen blijven. Beelden van een kale sporthal, met naast elk bed een plastic tuinstoel, maken op veel mensen veel indruk. Er komt 4,5 miljoen euro voor het ontwikkelen van akkerranden in Zeeland. Daardoor krijgen bedreigde bloemen en planten en zeldzame vogelsoorten weer een kans. Nuttig of onzin? Steeds meer scholieren gaan naar een andere school dan ze eigenlijk zouden willen, omdat het openbaar vervoer snel duurder wordt. Is studeren straks alleen nog weggelegd voor de rijken? En waarom is er in België wel een betaalbare ov-kaart voor scholieren en studenten? En ganzen… Prachtige vogels maar ze zijn met te veel… Ze veroorzaken schade aan landbouwgewassen en worden afgeschoten of vergast. Er is nu een lobby om dit ganzenvlees niet weg te gooien, maar op het menu te krijgen van restaurants. Maar ganzen kunnen jarenlang blijven rouwen om een afgeschoten familielid… De forumleden zijn Gijsbrecht Gunter van kunstmestfabriek Yara in Sluiskil. Hij is tevens actief in de uiensector en in de gemeenteraad van Borsele. Ook aan tafel Liliane Schoone, bestuurder industrie bij de FNV en Narriman El Kattabi, schoolmaatschappelijk werkster en coach. Zij discussiëren onder leiding van Koen van Dijen.
 
Zaterdag 25 september
In deze aflevering van Zeeuws Diep kijken we terug op de hoorzittingen over het Sloeweg-debacle. Forumlid Roland de Wit heeft die uit hoofde van zijn statenlidmaatschap van nabij meegemaakt. Ook staan we stil bij de actuele vluchtelingensituatie.en bij wat dat los maakt in Zeeland. Veere buigt zich over kleine ergernissen, zoals overlast door paardenpoep. En de kans bestaat dat twee schilderijen van Rembrandt, als ze kunnen worden aangekocht door het Rijksmuseum, straks ook in Middelburg te zien zullen zijn. Naast Roland de Wit bestaat het forum vandaag uit strafrechtadvocaat Mark Dunsbergen en internetdeskundige Erik Jan Koedijk. De presentator is Koen van Dijen.
 
Zaterdag 19 september
De eerste hoorzitting over de Sloeweg leverde interessante nieuwe inzichten op over wat er politiek is misgegaan bij het aanleggen van de nieuwe weg. De ondernemingsraad van Delta is een handtekeningenactie gestart om het bedrijf te redden van de splitssingswet. In de studio van Zeeuws Diep zitten CTV-hoofdredacteur Peter de Jonge, ondernemer Anita van Oostrom en internetgoeroe Erik Jan Koedijk om hun niets en niemand ontziende visie op het Zeeuwse nieuws te geven. Presentator is Ferdinand Koppejan.
 
Zaterdag 12 september
De vrijwilligers van de Welkom Winkel in Goes kunnen de enorme drukte nauwelijks aan. De loods van de winkel, waar Zeeuwen spullen kunnen doneren voor asielzoekers, barst bijna uit zijn voegen. Het Rode Kruis opende de Welkom Winkel maandag vlakbij het tijdelijke asielzoekerscentrum. Emergis, de instelling voor geestelijke gezondheidszorg, in Kloetinge maakt zich zorgen over de steeds jongere kinderen met eetstoornissen. Sinds kort kan Emergis vier kinderen opnemen in een kliniek, maar deze kliniek zit nu al vol. VVV-directeur Patrick Polie, Margot Tempelman van het Kenniscentrum Kusttoerisme en hoofdredacteur van CTV Zeeland Peter de Jonge praten over het nieuws van de afgelopen week. Presentator is Marius de Nobel.
 
 
Zaterdag 5 september
Jan Schuurman Hess uit Kats wil zelf een veerdienst met veilige boten opzetten voor vluchtelingen tussen Libanon en Turkije. Emergis luidt de noodklok over de zorg aan verwarde mensen. En het regent klachten over het bereik van mobiele telefoons in Zeeland. Internetgoeroe Erik Jan Koedijk, makelaar Mark Faasse en oud-wethouder Marianne Velthuis bespreken het nieuws van de afgelopen week. Presentator is Ferdinand Koppejan. 
 

Zaterdag 29 augustus

Het was de week waarin asielzoekers, Zwarte Piet en gelukkig ook Dafne Schippers het nieuws domineerden. In deze aflevering van Zeeuws Diep bespreken advocaat Mark Dunsbergen, Dick ten Voorde van Economische Impuls en gitarist Kees Wondergem van de Zeeuwse band Surrender over het nieuws van de afgelopen week. Behalve asielzoekers en Zwarte Piet gaat het over een zakenreis van de havenwereld naar de Baltische Staten, de zeer gevaarlijke Molendijk bij Oud-Vossemeer en over de vraag hoe elitair het Zeeland Nazomer Festival eigenlijk is. Presentator is Ferdinand Koppejan.

 

Zaterdag 22 augustus
Een politica die kiest voor haar kind en niet voor een carrière, goed of niet? De Zeeuwse stranden zijn de mooiste van Nederland en de politie houdt mensen met etnische achtergronden eerder aan dan anderen. Wat zeggen de forumleden Narriman el Khattabi, Jan Kuijpers en Roland de Wit daar over? De presentatie is in handen van Marius de Nobel.
 
Zaterdag 15 augustus
In Zeeuws Diep van zaterdag 15 augustus praten we over de ‘foute’ film over Renesse, de problemen in de melkveesector en Duitsers en windmolens. Deze keer drie dames aan tafel: Liliane Schoone, bestuurder bij de FNV, Helma Kotoun, kunstenares en galeriehoudster in Zierikzee en Marianne Velthuis, ook van Schouwen. Zij heeft een adviesbureau, een reisbureau en importeert kunst en ambachtelijke producten uit West-Afrika. Gespreksleider is Koen van Dijen.
 
Zaterdag 8 augustus
Moeten wij Zeeuwen ons meer richten op Vlaanderen? Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen vindt van wel. De laatste jaren zijn door samenwerking met andere Nederlandse provincies en steden overheidsdiensten verdwenen. Een samenwerking met Vlaanderen op bijvoorbeeld economisch terrein zou Zeeland veel meer opleveren denkt Lonink. Denken de forumleden Erik Jan Koedijk, Mark Faasse en Gijsbrecht Gunter daar ook zo over? De presentatie is dit keer in handen van Coen Theuwis.
 
Zaterdag 1 augustus
In Zeeuws Diep van 1 augustus praten forumleden Margot Tempelman, Patrick Polie en Mark Dunsbergen over de Zeeuwse oester. Die wordt in zijn voortbestaan bedreigd door een virus en door de oesterboorder, een beestje dat een gat boort in de schelp van de oester en die leegzuigt. Ook staan ze stil –figuurlijk dan- bij de Molendijk in Oud-Vossemeer op Tholen. De gevaarlijkste weg van Zeeland. Daar gebeuren regelmatige ernstige ongelukken, waarvan sommige met dodelijke afloop. Ook afgelopen week kwam daar een automobilist bij een ongeluk om het leven. En in de drukste week van het toeristische hoogseizoen was het ronduit herfst. Wat betekent dat voor het toeristische imago van Zeeland, en voor de boekingen voor volgend jaar? Tempelman is coördinator kusttoerisme van de HZ, Polie is directeur van de VVV Zeeland en Dunsbergen is strafrechtadvocaat in Middelburg. Hun discussie wordt in goede banen geleid door presentator Koen van Dijen.
 
Zaterdag 25 juli
De haven van Gent wil fuseren met Zeeland Seaports om zo de achtste haven van Europa te worden. En kafka in de polder: de strijd van Mohamed Hassan uit Middelburg voor een bruikbare geboortedatum. In deze aflevering van Zeeuws Diep bespreekt presentator Ferdinand Koppejan het nieuws van deze met deurwaarder Roland de Wit, schrijver Jan Kuijpers en Anita van Oostrom van het platform Made in Zeeland.
 
Zaterdag 18 juli
Deze aflevering kijken we terug op het nieuws van afgelopen week met onder meer de schoolvakanties zijn begonnen en niet alleen de schoolkinderen hebben daar behoefte aan, en uiteraard de band Surrende, bestaat die nou nog wel of niet? De keer met Liliane Schoone van FNV Bondgenoten, Anita van Oostrom, van "Made in Zeeland " en kunstenaar Helma Kotoun.
De presentator van deze aflevering Zeeuws Diep is Marius de Nobel.
 
Zaterdag 11 juli
Toekomstplan over zorg in Zeeland gepresenteerd, komst asielzoekers naar Zeelandhallen in Goes en George van Heukelom neemt afscheid als gedeputeerde.
De forumleden zijn makelaar Mark Faasse, Dick ten Voorde van de Economische Impuls Zeeland en Narriman el-Khattabi, zij is maatschappelijk werker.
De presentator van deze aflevering van Zeeuws Diep is Ferdinand Koppejan.
 
 
Zaterdag 4 juli
Een bijzondere aflevering van Zeeuws Diep die in zijn geheel in het teken staat van hoe Zeeland de komende vier jaar bestuurd gaat worden. CTV-hoofdredacteur Peter de Jonge, Yara-directielid Gijsbrecht Gunter en oud-Statenlid Johan Robesin geven hun deskundige mening over het coalitieakkoord dat CDA, VVD, SGP en PvdA hebben bereikt. Ook nemen we de vier gedeputeerden onder de loep die de plannen de komende vier jaar moeten gaan uitvoeren. De presentator van deze aflevering van Zeeuws Diep is Ferdinand Koppejan.
 

 

delen: