Nieuws over Buiten Zeeland

BERGEN OP ZOOM - Tachtig procent van de actief werkzoekende ex-werknemers van Philip Morris moet binnen een jaar een andere baan hebben, met een contract van minimaal een half jaar. Dat zegt Hans Hommel van het mobiliteitscentrum in Bergen op Zoom op persoonlijke titel. Vandaag is het mobiliteitscentrum van start gegaan en het blijft twee jaar open.

BERGEN OP ZOOM – De gemeente Bergen op Zoom onderhandelt met drie bedrijven die zich mogelijk willen vestigen op het terrein van sigarettenfabrikant Philip Morris. Een van de bedrijven met interesse is de Turkse 3D-televisiefabriek Vestel. De gemeente wil niet zeggen wie de andere kandidaten zijn.

UTRECHT - Directeur Bas Nugteren van de sterrenwacht in Utrecht, is "hartstikke blij" dat de gestolen meteorieten zijn teruggevonden. Ondanks het feit dat de ruimtestenen aan gruzelementen liggen, zijn ze volgens Nugteren nog groot genoeg voor wetenschappelijk onderzoek en exposities.

DOEL - De kernreactor Doel 3, net over de grens, blijft mogelijk tot het voorjaar buiten bedrijf, en misschien wel voor altijd. Dat heeft de Vlaamse omroep VRT vernomen. De reactorwand van Doel 3 is te veel verzwakt door duizenden kleine scheurtjes.

UTRECHT - De meteoriet van Ellemeet is gestolen bij een inbraak in sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. De meteoriet staat ook bekend als de meteoriet van Serooskerke op Schouwen-Duiveland.

BRUSSEL - Justitie in België onderzoekt of ook op andere plekken dan alleen in Doel het stroomnet is gesaboteerd. Volgens Vlaamse media ontplofte in maart een transformator in de provincie Henegouwen. Dat leek een ongeval.

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom praat op het moment met het Turkse electronicaconcern Vestel over een mogelijke komst naar het terrein van Philip Morris. De sigarettenfabrikant maakte begin april bekend dat de productie per 1 september stopt. Wel omschrijft de Bergse wethouder Ton Linssen de gesprekken als prematuur.

DOEL - De vierde reactor van de kerncentrale in het Belgische Doel komt dit jaar niet meer in bedrijf. Belgische media melden dat eigenaar Electrabel dit heeft besloten omdat er aanzienlijke schade is. Die schade is veroorzaakt door een mogelijk geval van sabotage.

DOEL - In België is het strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het stilvallen van de vierde reactor van de kerncentrale in Doel. Eigenaar Electrabel vermoedt dat één of meerdere medewerkers een olietank heeft laten leeglopen en heeft aangifte gedaan.

DOEL - De vierde reactor van de kerncentrale in Doel, net over de grens in België, is stil komen te liggen door sabotage van een personeelslid. Dat meldt de Vlaamse omroep VRT. De sabotage zou zijn bevestigd door de Belgische nucleaire toezichthouder FANC.