- advertentie -

Nieuws over Buiten Zeeland

DEN HAAG - Wouter van Zandbrink uit Aagtekerke staat op de elfde plaats van de kandidatenlijst van de PvdA voor de Eerste Kamer. Op de concept-lijst die woensdag is gepresenteerd staan nog twee Zeeuwen: Jan Schuurman Hess uit Kats die de 22e plaats bezet en Wilma Brouwer uit Goes op 21.

OOST-SOUBURG - Het Vlissingse tallship Astrid is in juli 2013 bij Ierland gestrand door een serie menselijke fouten. Dat concludeert de Ierse onderzoeksraad voor scheepsongelukken.

DOEL - In het reactorvat van van Doel 3, vlak over de grens bij Antwerpen, zitten meer haarscheurtjes dan tot nu toe gedacht werd. Dat melden verschillende Belgische media. De scheurtjes zijn niet nieuw, maar zijn door een andere meetmethode aan het licht gekomen.

DEN HAAG - De Persgroep uit België kan de kranten en huis-aan-huisbladen van Wegener overnemen, waaronder de PZC. Dat maakte toezichthouder ACM woensdag bekend.

DOEL (B) - Kerncentrale Doel 1 gaat zondagnacht na 40 jaar dicht. Een tijdelijke sluiting, zo hoopt Electrabel. De eigenaar van de kerncentrale net over de grens in België heeft goede hoop dat de kerncentrale door nieuwe wetgeving en technische aanpassingen nog tien jaar langer mee kan.

SITTARD - Zaalvoetballer Hoessein Bouzambou heeft dinsdagavond in een oefenwedstrijd opnieuw gescoord voor het Nederlands zaalvoetbalteam. Hij scoorde op aangeven van zijn broer Saïd Bouzambou. Nederland won in Sittard met 4-1 van Slowakije. Naast Bouzambou scoorden ook Amir Molkârâi, Zaid El Morabiti en Oualid Saadouni voor Nederland.

AMSTERDAM - Het nieuwe album van Racoon 'All in good time' is maandagavond gepresenteerd in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Onder de fans die erop afgekomen waren, waren ook veel Zeeuwen. Na vier jaar is er nu weer een nieuw album. Het is het zesde studioalbum van de band. De cd is vanaf 13 februari te koop.

BERLIJN - Op het Internationale Film Festival Berlinale in Berlijn gaat maandag de documentaire 'Sergio Herman: Fucking Perfect' in première. De film laat het laatste jaar zien van het beste restaurant in Nederland, Oud Sluis in Sluis.

GLASGOW - Tennisster Lesley Kerkhove uit Zierikzee is vrijdag onderuit gegaan in de kwartfinale van de challenger ($25.000) van Glasgow. De 23-jarige Kerkhove verloor van de Duitse Nina Zander, die zo'n 150 plaatsen lager staat op de wereldranglijst, met 6-3 6-2.

SAN FRANCISCO (VS) - De solarauto Stella van een aantal Zeeuwse studenten aan de TU in Eindhoven heeft een prestigieuze Amerikaanse prijs gewonnen. Het gaat om een Crunchie Award. Dat is een techniekprijs, vergelijkbaar met een Oscar voor de beste film.