Nieuws over Buiten Zeeland

DEN-HAAG - In de Waddenzee wordt in 2018 tien procent van het gebied bestemd voor mosselzaadbanken afgesloten voor de visserij. Voorwaarde daarbij is onder meer de beschikbaarheid van voldoende goede kweekpercelen voor de mosselzaadvisserij. Dit schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

BERGEN OP ZOOM - Het weer zout maken van het Volkerak-Zoommeer draait uit op een regelrechte milieuramp. Dat zegt de partij Ons Water in waterschap Brabantse Delta. De partij is een petitie begonnen om de verzilting tegen te houden.

INOWROCLAW (POL) - Bart Nieuwkoop uit Tholen heeft zijn waarde voor Oranje onder 19 bewezen. De Feyenoorder nam in het met 3-0 gewonnen duel tegen de leeftijdsgenoten van Moldavië de tweede treffer voor zijn rekening. Nederland speelt op dit moment een EK-kwalificatietoernooi in Polen.

HUIJBERGEN - Twee Zeeuwen die zijn aangehouden voor de liquidatie van Litouwer Gintas Macionis in Huijbergen, zitten nog zeker twee weken vast. De rechter-commissaris in Breda heeft dat vrijdag bepaald. Het gaat om een 34-jarige man uit Zierikzee en een 39-jarige Vlissinger.

ROOSENDAAL - Zeeuwse patiënten uit bijvoorbeeld de gemeentes Tholen en Reimerswaal die naar Bergen op Zoom gaan voor oncologische zorg, kunnen daar vanaf 2016 niet meer terecht. Vanwege de fusie tussen de ziekenhuizen in Bergen op Zoom en Roosendaal, wordt de zorg voor kankerpatiënten in Roosendaal geconcentreerd.

HUIJBERGEN - De politie verdenkt ook een 24-jarige Kroaat van betrokkenheid bij de liquidatie van Litouwer Gintas Macionis in Huijbergen. Eerder deze week werden al drie andere verdachten, onder wie twee Zeeuwen, aangehouden.

HUIJBERGEN - De politie heeft dinsdagochtend drie mannen aangehouden in in het onderzoek naar de liquidatie van de Litouwer Gintas Macionis (37) uit Huijbergen. Twee van de gearresteerde verdachten komen uit Zeeland.

DORST - Een 46-jarige man is maandag zijn woning in Dorst opgepakt voor vermoedelijke deelname aan georganiseerde wietteelt en witwasserij. Volgens een onderzoeksteam van de politie is hij de secretaris van de motorclub Demons MC in Goes. Agenten hielden ook nog een 54-jarige man uit Dorst aan.

OOST-SOUBURG - De eerste beelden van de film over het leven van Michiel de Ruyter staan op YouTube. Het is een voorproefje van de film die in het voorjaar van 2015 te zien is in de bioscoop. Onder meer in Middelburg, Veere en Zierikzee zijn opnames gemaakt voor het project over de Zeeuwse zeeheld.

NIEUW-VOSSEMEER - Bij de Oude Dijk bij Nieuw-Vossemeer is het kleine Poolse vrachtschip Isala na een aanvaring gezonken. Dat meldt de Veiligheidsregio Zeeland. Het scheepvaartverkeer op het Schelde-Rijnkanaal is donderdagavond rond 23.30 uur stilgelegd.