Nieuws over Oosterschelde

ZIERIKZEE - Door parende sepia's is het in en rond de Oosterschelde druk met duikers die getuige willen zijn van dit bijzondere tafereel. De parkeerplaats bij de Zeelandbrug stond maandag vol met auto's.

OOSTERSCHELDE - De sepia's zijn vroeg in de Oosterschelde dit jaar. De inktvissen komen elk jaar naar de Zeeuwse wateren om te paren en hun eieren te leggen. Meestal worden de zeekatten pas in mei gespot.

NEELTJE JANS - Op Neeltje Jans begint Rijkswaterstaat vandaag met de bouw van een 115 meter hoge radartoren. Over anderhalf jaar is ie klaar. De toren is onderdeel van de Schelderadarketen, die de scheepvaart van en naar de Vlaamse en Zeeuwse havens begeleidt.

OOSTERSCHELDE - In de Oosterschelde is een gekielde schorrenslak waargenomen. Volgens de stichting Anemoon die de natuur bestudeert, is het voor het eerst in 58 jaar dat het zeer zeldzame slakje in de Nederlandse wateren is gezien en gefotografeerd.

ZIERIKZEE - De aftrap van het kreeftenseizoen in Zierikzee is aangegrepen een protestactie tegen het gebruik van staalslakken in de Oosterschelde. Staalslakken, afval van de hoogovens, worden gebruikt om de dijken onderwater te verstevigen.

OUWERKERK - Op de Oosterschelde is maandagavond net voor hoog water de gestrande tanker Nitrico 2 losgetrokken. De tanker, geladen met 650 ton zwavelzuur, liep 's morgens rond kwart voor acht op een zandbank ter hoogte van Ouwerkerk.

STAVENISSE - Op de Oosterschelde ter hoogte van Stavenisse is maandag een tanker gestrand met zwavelzuur aan boord. De Nitrico 2 is bij laag water vastgelopen. Volgens de Veiligheidsregio is er geen gevaar voor de omgeving.

DEN HAAG - De Tweede Kamerfractie van de SGP wil weten waarom in de Oosterschelde geen breuksteen wordt gebruikt om de staalslakken af te dekken die daar worden gestort. Een afdeklaag is volgens de partij belangrijk om de Oosterscheldekreeft voldoende schuil- en leefmogelijkheden te bieden. Dat stelt de SGP in kamervragen aan staatssecretaris Sharon Dijksma.

COLIJNSPLAAT - De grasmat van de Noord-Bevelandse dijk bij de Zeelandbrug wordt een maandlang getest op sterkte. Tot half maart worden met een simulator steeds hogere golven op de dijk losgelaten, om te zien of en wanneer de grasmat zijn stevigheid verliest.

ZIERIKZEE - Plannen van Rijkswaterstaat om de oevers aan de Oosterschelde te versterken zijn een bedreiging voor de Zeeuwse kreeft. Dat zegt Jaap Geleijnse, voorzitter van de Vereniging van Beroepsvissers op de Oosterschelde.