Nieuws over Oosterschelde

NEELTJE JANS - Zeeuws kampioen tegenwindfietsen Jan de Jager oefende vandaag met een windturbine op de stormvloedkering. De turbine was door de organisatie neergezet als pr- stunt.

NEELTJE JANS - De Stormvloedkering in de Oosterschelde is weer open. Om 06.20 uur woensdagmorgen werden de schuiven van de kering door Rijkswaterstaat geopend en rond 7.30 uur was de kering weer helemaal open. 's Nachts was de kering gesloten omdat bij de Roompot een waterstand van meer dan 3 meter boven NAP werd bereikt. Het hoogste peil was 3 meter en 19 centimeter, omstreeks 02.00 en 02.45 uur.

NEELTJE JANS - Rijkswaterstaat besluit in de loop van dinsdagavond of de schuiven van de Oosterscheldekering dinsdagnacht dicht gaan. Volgens de huidige gegevens zal rond half twee dinsdagnacht een waterpeil van 3,05 meter boven NAP worden bereikt.

ZIERIKZEE - De eerste etappe van de Bietentocht 2014 is goed verlopen. Harde wind en felle opklaringen zorgden maandag voor uitzonderlijk plaatjes op de Oosterschelde van oude platbodems in volle glorie. De tocht leidde van Goes via Yerseke naar Zierikzee.

BURGHSLUIS - De crowdfundingsactie ‘Red de Roggenplaat’ van Natuurmonumenten en Nationaal Park Oosterschelde heeft 12.435 euro van 300 donateurs opgeleverd.

WILHELMINADORP - Natuurorganisatie Het Zeeuwse Landschap doneert 30.000 euro voor behoud van zandbank De Roggenplaat in de Oosterschelde. De zandbank dreigt weg te spoelen, maar is volgens Het Zeeuwse Landschap heel belangrijk voor zeehonden en vogels.

OOSTERSCHELDE - In de Oosterschelde hebben sportduikers een nieuwe soort zeenaaktslak ontdekt. Ze hebben hem ‘verborgen vlokslak’ genoemd. Want de slak verstopt zich overdag onder stenen en grotere schelpen, en wordt pas ’s nachts actief. Daarom zijn ze moeilijk te vinden.

OOSTERSCHELDE - Er wordt de komende tien jaar geen zand gestort in de Oosterschelde. Provinciale Staten hadden daarom gevraagd, maar minister Melanie Schultz van Haegen van infrastructuur en milieu heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat ze dat verzoek niet steunt.

BURGHSLUIS - De crowdfundingsactie ‘Red de Roggenplaat’ van Natuurmonumenten en Nationaal Park Oosterschelde heeft binnen enkele weken ruim 10.000 euro opgeleverd. Met de actie willen de organisaties minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu laten zien dat de Zeeuwen de Roggenplaat in de Oosterschelde willen behouden.

ZIERIKZEE - Beroepsvissers en sportduikers zijn zaterdag bij de Schelphoek de Oosterschelde ingegaan om zoveel mogelijk kreeften te verplaatsen. Ze zijn bang dat de kreeften de geplande storting van zogenoemde staalslakken niet zullen overleven.