- advertentie -

Nieuws over Oosterschelde

SINT-ANNALAND - Oesterrapers maken gebruik van een maas in de wet. Dat zegt buitengewoon opsporingsambtenaar Rob Mulder. Door met grote groepen mensen op het schor oesters te rapen wordt het maximaal toegestane quotum zelden overschreden en is de pakkans erg klein.

MIDDELBURG - De oestersector wil een verbod op het oesterrapen door particulieren. Het Visserij Initiatief Zeeland (VIZ), een platform van belanghebbenden onder voorzitterschap van de provincie, onderzoekt of dit kan. En komt vervolgens met een advies aan het Ministerie van Economische Zaken.

NIEUWEGEIN - Jos Broere uit Zevenaar is Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie geworden. Broere won overtuigend. Hij werd overall kampioen en was de beste bij drie van de vijf fotocategorieën. Het kampioenschap werd in Zeeland gehouden.

ZIERIKZEE - Vanaf maandagmorgen 05.00 uur zijn op de Zeelandbrug weer twee rijstroken beschikbaar voor het verkeer. De afgelopen weken is er gewerkt aan het beweegbare gedeelte van de brug.

KRAMMERSLUIZEN - Zes plezierjachten hebben zondagmiddag urenlang vastgezeten in één van de kolken van de Krammersluizen. De jachten lagen in de kolk toen er een storing ontstond in het nieuwe systeem om zoet en zout water van elkaar te scheiden met behulp van luchtbellen.

YERSEKE - Ruim 100 natuurliefhebbers deden deze zondag mee aan de excursie Zeeuws Wadlopen. Met de Yerseke 100 hebben ze een half uurtje gevaren naar de Slipperplaat om daar te ervaren hoe het is om op en tussen het slik te lopen.

NEELTJE JANS - De bouw van de nieuwe radartoren op Neeltje Jans is op een haar na voltooid. Want op de 115 meter hoge toren wordt vandaag een antenne geplaatst. De toren is onderdeel van de Schelderadarketen, die de scheepvaart van en naar de Vlaamse en Zeeuwse havens begeleidt.

YERSEKE - Het nieuwe oesterseizoen is maandag officieel van start gegaan. Traditiegetrouw worden op deze dag de eerste nieuwe oesters uit de Oosterschelde gesleept. De start van het nieuwe oesterseizoen had een zwart randje, want door massale sterfte onder de jonge oesters is het nog maar de vraag of er volgend jaar ook nog oesters zijn.

ZIERIKZEE- De Zeelandbrug krijgt de komende drie weken een grote onderhoudsbeurt. Het brugdek van de noordelijke beweegbare basculebrug krijgt een nieuwe slijtlaag en eventuele scheurvorming van het brugdek wordt gerepareerd. Ook worden belangrijke onderdelen van het bewegingswerk vervangen.

ZIERIKZEE - Harry Heidekamp trekt er bijna dagelijks op uit om de beroepsvissers op de Oosterschelde te controleren. De toezichthouder van de Rijksdienst Ondernemend Nederland vaart met de Regulus en haar bemanning een groot deel van de Zeeuwse wateren af om te zorgen dat de regels op en in het water nageleefd worden.