Nieuws over Oosterschelde

NEELTJE JANS - De vermiste brandweerman Arno Schouten uit Heerhugowaard is dood gevonden bij Neeltje Jans. Dat laat zijn familie weten op Facebook. De 38-jarige Schouten werd sinds zondag vermist. Hij was in Zeeland gesignaleerd.

GOES - Bij zorgaanbieder Allévo in Goes verliezen 105 medewerkers in de huishoudelijke zorg hun baan. Volgens Allévo moeten de banen verdwijnen vanwege veranderingen en bezuinigingen in de zorg. Voor de medewerkers is inmiddels ontslag aangevraagd.

BURGHSLUIS - Het ophogen van de Roggenplaat in de Oosterschelde is het geld dubbel en dwars waard. Dat zeggen Natuurmonumenten en de donateurs die hebben meebetaald aan de redding van de zandplaat. Vanaf 2017 wordt de plaat opgehoogd met ruim anderhalf miljoen kubieke meter zand.

ZIERIKZEE - Twee natuurorganisaties willen de Provincie voor de rechter slepen, omdat die zou weigeren munitie in de Oosterschelde op te ruimen. Het wapentuig is in de jaren zestig gedumpt, en kan volgens onderzoek voorlopig geen kwaad.

NEELTJE-JANS - Het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen wordt donderdag gehouden op de Stormvloedkering in de Oosterschelde. De verwachting is dat er dan een onstuimige wind waait uit het westen. Nieuw onderdeel wordt de ploegentijdrit.

BURGH-HAAMSTEDE - Bas van der Sanden uit Breda heeft de eerste prijs gewonnen van het onderwaterfotografiekampioenschap Oosterschelde. Zijn foto van een roze naaktslak werd door de jury uit 90 inzendingen als beste gekozen.

ZIERIKEE - Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur moet uitleggen aan de Tweede Kamer waarom er fijn zeegrind is gebruikt bij het versterken van oevers in de Oosterschelde, in plaats van grovere staalslakken. Dat is volgens kreeftenvissers funest voor de kreeften in de Oosterschelde.

ZIERIKZEE - Rijkswaterstaat heeft zich niet gehouden aan de regels voor het storten van staalslakken in de Oosterschelde. Voorzitter Jaap Geleijnse van de Stichting Beroepsvissers Oosterschelde zegt dat er zeegrind is gestort dat veel kleiner is dan de staalslakken hadden moeten zijn volgens de vergunning. Gelijnse zegt dat dit funest is voor de kreeften omdat die niet kunnen overleven in fijn grind.

DEN HAAG - Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu stelt 6,3 miljoen euro beschikbaar om de Roggenplaat in de Oosterschelde te behouden. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee is er genoeg geld binnen om de zandplaat op te hogen. Dat is volgens natuurorganisaties belangrijk omdat er veel vogels voedsel vinden en zeehonden de plaat als rustplaats gebruiken.

OOST-SOUBURG - De makers van de succesvolle natuurfilm 'De Nieuwe Wildernis', komen met een nieuwe film over de natuur in het Deltagebied. Daarvoor worden ook uitgebreid opnames gemaakt in Zeeland, onder meer in de Oosterschelde.