- advertentie -

Nieuws over Oosterschelde

OOST-SOUBURG - De komende drie jaar is het mogelijk om beroepsmatig met de hand oester te rapen in de Oosterschelde. Volgens de provincie is er veel interesse in het professioneel rapen van oesters in de Oosterschelde, maar op dit moment mag dat nog niet. De provincie start daarom met een proef om onder strenge criteria een vergunning af te geven om beroepsmatig Japanse oesters te rapen.

OOSTERSCHELDE - Het dagelijks provinciebestuur probeert te bemiddelen in een conflict van Rijkswaterstaat met mosselkwekers en kreeftenvissers. Rijkswaterstaat wil extra zand opspuiten op de Roggenplaat in de Oosterschelde, maar mosselkwekers en kreeftenvissers verzetten zich daartegen.

YERSEKE - De nieuwe manier om te beginnen met vissen op Oosterscheldekreeft is de vissers goed bevallen. Dat zegt Jaap Geleijnse, voorzitter van de Combinatie van Beroepsvissers. Al was het volgens Geleijnse wel vreemd om met z'n allen tegelijkertijd te starten met vissen.

NEELTJE JANS - Deltapark Neeltje Jans hoopt er binnenkort een attractie bij te hebben. Het pretpark heeft een vergunning aangevraagd om bruinvissen te houden. Het park hoopt de walvisachtigen voor de zomer te kunnen verwelkomen.

OOSTERSCHELDEREGIO - Om de wedstrijd Mooiste Natuurpark van Nederland te winnen, moet het Nationaal Park Oosterschelde stemmen van Zeeuwen en niet-Zeeuwen krijgen. Omroep Zeeland laat de Oosterschelde zélf vertellen waarom je op haar moet stemmen...

OOST-SOUBURG - Voorzitter Siebe Kramer gaat alles op alles zetten om het Nationaal Park Oosterschelde te laten uitroepen tot Mooiste Natuurgebied van Nederland. NP Oosterschelde is een van de dertien genomineerden voor die titel.

NEELTJE JANS - De getijdencentrale in de stormvloedkering in de Oosterschelde is jarig en dat wordt niet gevierd met een cadeautje, maar met een verzoek om geld. Een jaar na de opening start het bedrijf achter de centrale een crowdfundingactie om deze nieuwe techniek verder te kunnen ontwikkelen.

WEMELDINGE -  De Oosterscheldeweek is zaterdagochtend in Wemeldinge officieel van start gegaan. Wat acht jaar geleden begon als een dag met een paar bijeenkomsten, is uitgegroeid tot een volle week met meer dan tachtig activiteiten op en rond de Oosterschelde.

OOSTERSCHELDE - De onderzoekers van het Bruinvis Identificatieteam van Stichting Rugvin hebben in de Oosterschelde het eerste bruinviskalfje gespot van dit jaar. De onderzoekers fotograferen bruinvissen en proberen de individuen te identificeren voor hun onderzoek naar de kleine zeezoogdieren. 

YERSEKE - Een bacterie is de meest waarschijnlijke oorzaak van het aantreffen van het giftige tetrodotoxine in mosselen uit de Oosterschelde. Dat zegt expert Marnix Poelman van onderzoeksbureau Imares in Yerseke. Pas sinds vorig jaar wordt gecontroleerd of die bacterie voorkomt.