Nieuws over Oosterschelde

OOSTERSCHELDE - Er wordt de komende tien jaar geen zand gestort in de Oosterschelde. Provinciale Staten hadden daarom gevraagd, maar minister Melanie Schultz van Haegen van infrastructuur en milieu heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat ze dat verzoek niet steunt.

BURGHSLUIS - De crowdfundingsactie ‘Red de Roggenplaat’ van Natuurmonumenten en Nationaal Park Oosterschelde heeft binnen enkele weken ruim 10.000 euro opgeleverd. Met de actie willen de organisaties minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu laten zien dat de Zeeuwen de Roggenplaat in de Oosterschelde willen behouden.

ZIERIKZEE - Beroepsvissers en sportduikers zijn zaterdag bij de Schelphoek de Oosterschelde ingegaan om zoveel mogelijk kreeften te verplaatsen. Ze zijn bang dat de kreeften de geplande storting van zogenoemde staalslakken niet zullen overleven.

GOES - De zeven Oosterscheldegemeenten gaan gezamenlijk de nieuwe zorgwetten uitvoeren. Het gaat om de nieuwe regelingen als bijvoorbeeld thuiszorg, jeugdzorg en werkbegeleiding.

OOSTERSCHELDE - De Oosterschelde is een nieuwe spinnensoort rijker. Volgens de stichting Anemoon, die het onderwaterleven onderzoekt, is vorige maand de Endeis Spinosa levend aangetroffen.

VLISSINGEN - De scholen zijn deze week weer begonnen en hiermee is dit jaar ook gelijk het passend onderwijs officieel van start gegaan. Scholen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs in Zeeland hebben vanaf nu een zorgplicht. Zij moeten dus ook zorgleerlingen een passende plek bieden in het regulier onderwijs.

MIDDELBURG - Nationaal Park Oosterschelde en Natuurmonumenten vragen hulp van het publiek om de zandhonger in de Oosterschelde tegen te gaan. De zandplaten in dit gebied verdwijnen langzaam maar zeker. Tienduizenden trekvogels en tientallen zeehonden zijn afhankelijk van de zandplaat in de Oosterschelde, de Roggenplaat.

COLIJNSPLAAT - De Zeelandbrug is één van de drie bruggen in Nederland waar een sluis aangelegd kan worden die boten kantelt. Daardoor hoeft de brug niet meer open en komt er een eind aan een heleboel frustratie, die het wachten voor een open brug oplevert.

STAVENISSE - Joep de Klerk zag donderdag tijdens een zeiltochtje op de Oosterschelde een groep van 64 zeehonden. De Goesenaar had nog nooit zo veel zeehonden bij elkaar gezien en maakte een foto van de zonnebadende beestjes.

NEELTJE JANS - Aan de kust voor Neeltje Jans liggen tot en met vrijdag een tiental vissersboten. Driehonderd sportvissers aan borod van die boten zijn op zoek naar haaien om ze te kunnen merken. Wereldwijd gaat het namelijk niet goed met deze dieren.