- advertentie -

Nieuws over Oosterschelde

NEELTJE JANS - Als het aan Rijkswaterstaat ligt dan wordt het Topshuis op Neeltje Jans binnen onafzienbare tijd het middelpunt van de bediening van bruggen en sluizen. De nieuwe bedieningsruimte voor de Kreekraksluizen is deze week in gebruik genomen. Ook worden nu al kleinere bruggen en sluizen op afstand bediend.

NEELTJE JANS - Rijkswaterstaat bedient de Kreekraksluizen vanaf nu volledig vanuit de Nautische Centrale Neeltje Jans. De Kreekraksluizen zijn de eerste grote binnenvaartsluizen die Rijkswaterstaat op afstand bedient.

OOSTERSCHELDE - De eerste oliewissel in de Oosterscheldekering wordt uitgevoerd door Labrujère Staalbouw uit Middelburg. Het bedrijf doet dat in opdracht van Rijkswaterstaat.

OOSTERSCHELDE- Rijkswaterstaat is bezig met de eerste oliewissel in de geschiedenis van de Oosterscheldekering. In elk van de 62 schuiven van de kering zitten twee hydraulische cilinders die olie nodig hebben zodat ze open en dicht kunnen.

YERSEKE - Verhuis oesterpercelen van het oostelijk deel in de Oosterschelde naar het westelijk deel, dan kan je de sector helpen. Dat zegt oesterkweker Aart Cornelisse uit Yerseke. Hij reageert daarmee op de oestersterfte in met name de Oosterschelde.

BROUWERSDAM - De parallelwegen op de Brouwersdam krijgen een andere naam. De huidige naam Grevelingenlaan zorgt voor verwarring, omdat er in Scharendijke ook een straat met diezelfde naam is.

YERSEKE - Het merendeel van de jonge oesters in de Oosterschelde is dood. De Nederlandse Oestervereniging luidt daarover de noodklok. De boosdoener is de zogenoemde oesterboorder.

ZOUTELANDE - Gasten van Camping Janse in Zoutelande kregen donderdag wel iets heel bijzonders te zien: een krab van wel 20-25 cm. De Noordzeekrab werd gevangen door Theodoor Braaksma tijdens de 'Zeelessen' van Natuur Avontuur.

OOSTERSCHELDE - Mocht je deze dagen een duik in de Zeeuwse wateren nemen, dan bestaat de hele kleine kans dat je er vrijende zeehonden tegenkomt. De paartijd is aangebroken en zeehonden doen het uitsluitend onder water.

ZIERIKZEE - Er is een nieuwe soort snoerworm ontdekt in Zeeland. Al in 2012 werden vier exemplaren van de giftige snoerworm gevonden in de Oosterschelde, maar pas recent bleek uit dna-onderzoek dat het gaat om een nieuwe soort voor Nederland.