Nieuws over Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - De Zeelandbrug is één van de drie bruggen in Nederland waar een sluis aangelegd kan worden die boten kantelt. Daardoor hoeft de brug niet meer open en komt er een eind aan een heleboel frustratie, die het wachten voor een open brug oplevert. RTLZ publiceerde vrijdag over deze nieuwe uitvinding van Royal HaskoningDHV.

STAVENISSE - Joep de Klerk zag donderdag tijdens een zeiltochtje op de Oosterschelde een groep van 64 zeehonden. De Goesenaar had nog nooit zo veel zeehonden bij elkaar gezien en maakte een foto van de zonnebadende beestjes.

NEELTJE JANS - Aan de kust voor Neeltje Jans liggen tot en met vrijdag een tiental vissersboten. Driehonderd sportvissers aan borod van die boten zijn op zoek naar haaien om ze te kunnen merken. Wereldwijd gaat het namelijk niet goed met deze dieren.

OOSTERSCHELDE Voor de Zeeuwse kust worden de laatste jaren steeds meer haaien gevangen. Het lijkt er dus op dat de populatie toeneemt. Om dat te onderzoeken wordt vanaf woensdag op de Oosterschelde naar haaien gevist.

OOST-SOUBURG - Omroep Zeeland onderzoekt Zeeuwse zaken. En wat is er Zeeuwser dan de zee en alles wat daarin rondzwemt? Zoals bruinvissen. Die zwemmen het hele jaar door in de Oosterschelde. Dat is vrij bijzonder omdat het water normaal gesproken te warm is voor de bruinvis. Waarom blijven ze daar dan het hele jaar door zitten?

NEELTJE JANS - Door de Oosterscheldekering stroomt per dag heel wat water. Maar hoeveel stroomt er bij eb en vloed precies door de kering? Omroep Zeeland geeft u dagelijks het antwoord op zulke vragen in de rubriek het DNA van Zeeland.

OOSTERSCHELDEKERING - Bij de stormvloedkering in de Oosterschelde is in de nacht van woensdag op donderdag gezocht naar een drenkeling. Die is volgens de Kustwacht niet gevonden.

NEELTJE JANS - Het bouwwerk dat ons al zo'n dertig jaar beschermt tegen het water, de Oosterscheldekering. Waarom is er zo vaak onderhoud aan de stormvloedkering? Omroep Zeeland zoekt naar het antwoord in een nieuwe aflevering van het DNA van Zeeland.

WEMELDINGE - In Wemeldinge is zaterdag de zeilregatta '4 uren van de Gaffer' op de Oosterschelde gevaren. Hieraan deden ongeveer dertig Nederlandse en dertig Engelse gaffelgetuigde zeilboten mee.

ZIERIKZEE - De opening van het seizoen van de Oosterscheldekreeft wordt laagdrempeliger door volgend jaar de eerste ‘Oosterscheldekreeft voor de consument’ te organiseren. Dat is één van de ideeën die staat in het plan ‘Culinair Schouwen-Duiveland’, want die gemeente moet de culinaire spil van de Delta worden, als het aan burgemeester en wethouders ligt.