Nieuws over Oosterschelde

OOSTERSCHELDE - De Oosterschelde is een nieuwe spinnensoort rijker. Volgens de stichting Anemoon, die het onderwaterleven onderzoekt, is vorige maand de Endeis Spinosa levend aangetroffen.

VLISSINGEN - De scholen zijn deze week weer begonnen en hiermee is dit jaar ook gelijk het passend onderwijs officieel van start gegaan. Scholen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs in Zeeland hebben vanaf nu een zorgplicht. Zij moeten dus ook zorgleerlingen een passende plek bieden in het regulier onderwijs.

MIDDELBURG - Nationaal Park Oosterschelde en Natuurmonumenten vragen hulp van het publiek om de zandhonger in de Oosterschelde tegen te gaan. De zandplaten in dit gebied verdwijnen langzaam maar zeker. Tienduizenden trekvogels en tientallen zeehonden zijn afhankelijk van de zandplaat in de Oosterschelde, de Roggenplaat.

COLIJNSPLAAT - De Zeelandbrug is één van de drie bruggen in Nederland waar een sluis aangelegd kan worden die boten kantelt. Daardoor hoeft de brug niet meer open en komt er een eind aan een heleboel frustratie, die het wachten voor een open brug oplevert.

STAVENISSE - Joep de Klerk zag donderdag tijdens een zeiltochtje op de Oosterschelde een groep van 64 zeehonden. De Goesenaar had nog nooit zo veel zeehonden bij elkaar gezien en maakte een foto van de zonnebadende beestjes.

NEELTJE JANS - Aan de kust voor Neeltje Jans liggen tot en met vrijdag een tiental vissersboten. Driehonderd sportvissers aan borod van die boten zijn op zoek naar haaien om ze te kunnen merken. Wereldwijd gaat het namelijk niet goed met deze dieren.

OOSTERSCHELDE Voor de Zeeuwse kust worden de laatste jaren steeds meer haaien gevangen. Het lijkt er dus op dat de populatie toeneemt. Om dat te onderzoeken wordt vanaf woensdag op de Oosterschelde naar haaien gevist.

OOST-SOUBURG - Omroep Zeeland onderzoekt Zeeuwse zaken. En wat is er Zeeuwser dan de zee en alles wat daarin rondzwemt? Zoals bruinvissen. Die zwemmen het hele jaar door in de Oosterschelde. Dat is vrij bijzonder omdat het water normaal gesproken te warm is voor de bruinvis. Waarom blijven ze daar dan het hele jaar door zitten?

NEELTJE JANS - Door de Oosterscheldekering stroomt per dag heel wat water. Maar hoeveel stroomt er bij eb en vloed precies door de kering? Omroep Zeeland geeft u dagelijks het antwoord op zulke vragen in de rubriek het DNA van Zeeland.

OOSTERSCHELDEKERING - Bij de stormvloedkering in de Oosterschelde is in de nacht van woensdag op donderdag gezocht naar een drenkeling. Die is volgens de Kustwacht niet gevonden.