Nieuws over Westerschelde

VLISSINGEN - De grote staking van arbeiders in België zorgt ook voor hinder bij het Nederlands Loodswezen. Schepen kunnen niet van en naar de haven van Antwerpen worden gebracht. Zegt Jan Willem Siewe van het Nederlands Loodswezen in Vlissingen. En dat kost geld.

OOST-SOUBURG - In de Westerschelde is geen poliovirus aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Er werd voor het virus gevreesd omdat begin september in België met polio besmet water in een rivier was geloosd die uitmondt in de Westerschelde.

OOST-SOUBURG - Het fietsvoetveer tussen Vlissingen en Breskens gaat vanaf 1 januari minder vaak varen en de tarieven gaan iets omhoog. De provincie heeft de nieuwe dienstregeling van de veerdienst vandaag bekendgemaakt. Vanaf 1 januari wordt de veerdienst overgenomen door een door de provincie op te richten bedrijf: Westerschelde Ferry BV.

OOSTBURG - Veel gebruikers van de veerdienst tussen Vlissingen en Breskens willen dat de boot vaker gaat varen. Dat zegt de SP in Sluis, die een enquête hield onder de reizigers.

MIDDELBURG - De provincie heeft geen daadkracht getoond toen een Belgische fabriek een poliovirus loosde dat vorige maand in de Westerschelde terecht zou komen. Dat vindt de PVV in Provinciale Staten.

VLISSINGEN - Een groep van 35 dolfijnen is vorige week voor de kust van Zeeland meegezwommen met een viskotter uit Den Helder. Volgens het Texelse onderzoeksinstituut Ecomare is het zeker tien jaar geleden dat er een grote groep dolfijnen of tuimelaars voor de Nederlandse kust werd gezien, Het ging toen om zo'n honderd dieren in het Marsdiep bij Texel.

ELLEWOUTSDIJK - Vanwege testwerkzaamheden is de Westerscheldetunnel vanavond tot en met woensdagmorgen gedeeltelijk of helemaal afgesloten. Tijdens de werkzaamheden zijn bezoekers welkom om een kijkje te nemen in de tunnel en vragen te stellen.

OOST-SOUBURG - Rijkswaterstaat heeft een fotovlucht over de Ooster- en Westerschelde gemaakt om inzicht te krijgen in de toestand van de zandplaten. In verband met de zandhonger in de Oosterschelde en de vaargeulverdieping in de Westerschelde worden sommige platen bedreigd.

HANSWEERT - Het containerschip MSC Ilona is na urenlang oponthoud op de Westerschelde weer verder gevaren richting Noordzee. Het schip dat afgelopen nacht vertrok uit Antwerpen kreeg ter hoogte van Hansweert te kampen met een motorstoring.

ELLEWOUTSDIJK - In de Westerscheldetunnel zijn zaterdag tijdens de vierde tolvrije dag van het jaar 19.392 voertuigen geteld. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als de 10.000 die op een gewone zaterdag passeren.