Nieuws over Westerschelde

ELLEWOUTSDIJK - De Westerscheldetunnel is dinsdagavond van half negen tot negen uur afgesloten geweest voor al het verkeer. Dat was om alles klaar te zetten zodat al het verkeer daarna door één tunnelbuis kon worden geleid.

ANTWERPEN - Alle beroepsscheepvaart op de Westerschelde richting België is stilgelegd in aanloop naar de nationale staking in België, die zondagavond om 22.00 uur begint. Volgens Rijkswaterstaat heeft deze vooraf geplande voorzorgsmaatregel geen nadelige gevolgen voor Zeeland. De havens van Vlissingen en Terneuzen zijn gewoon bereikbaar.

TERNEUZEN - Het containerschip MSC Rachele dat was vastgelopen ter hoogte van Terneuzen is weer vlotgetrokken. Iets over 16.00 uur kregen zes sleepboten de Rachele weer los. Momenteel wordt bekeken wat de schade is aan de containerreus. De stremming voor de scheepvaart duurde tot 17.00.

OOST-SOUBURG - De politie heeft afgelopen nacht in de Westerschelde 1.300 kilo cocaïne gevonden. De coke zat in tassen onderaan een zelfgemaakte boei die ter hoogte van Vlissingen-Oost ronddobberde. Het is één van de grootste drugsvangsten ooit gedaan in Zeeland.

ANTWERPEN - Eén van de grootste contrainerschepen ter wereld is maandagnacht over de Westerschelde naar Antwerpen gevaren. De MSC New York is 399 meter lang, een meter langer dan de Maery Maersk die vorig jaar over de Westerschelde voer.

ELLEWOUTSDIJK - 18.010 automobilisten hebben zaterdag gebruik gemaakt van de laatste tolvrije dag van de Westerscheldetunnel dit jaar. Dat is bijna twee keer zoveel als op een gewone zaterdag als wel moet worden betaald.

ELLEWOUTSDIJK - De Westerscheldetunnel is ook in 2015 weer op zes zaterdagen tolvrij. In 2012 en 2013 waren dat er nog vier, maar dit jaar ging dat aantal omhoog naar zes. Volgend jaar wordt aantal voortgezet. In 2015 vallen de tolvrije zaterdagen op 31 januari, 28 februari, 28 maart, 26 september, 31 oktober en 28 november.

VLISSINGEN - De grote staking van arbeiders in België zorgt ook voor hinder bij het Nederlands Loodswezen. Schepen kunnen niet van en naar de haven van Antwerpen worden gebracht. Zegt Jan Willem Siewe van het Nederlands Loodswezen in Vlissingen. En dat kost geld.

OOST-SOUBURG - In de Westerschelde is geen poliovirus aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Er werd voor het virus gevreesd omdat begin september in België met polio besmet water in een rivier was geloosd die uitmondt in de Westerschelde.

OOST-SOUBURG - Het fietsvoetveer tussen Vlissingen en Breskens gaat vanaf 1 januari minder vaak varen en de tarieven gaan iets omhoog. De provincie heeft de nieuwe dienstregeling van de veerdienst vandaag bekendgemaakt. Vanaf 1 januari wordt de veerdienst overgenomen door een door de provincie op te richten bedrijf: Westerschelde Ferry BV.