MIDDELBURG - Commissaris van de Koning Han Polman heeft vanmiddag de 39 nieuwe leden van Provinciale Staten geïnstalleerd. 22 van hen legden de eed af, 17 Statenleden kozen voor de belofte.

Provinciale Statenverkiezingen Zeeland 2015

MIDDELBURG - De restzetel die eerst was toegewezen aan GroenLinks gaat alsnog naar de SGP. Dat blijkt nu ook uit de officiële telling van het centraal stembureau. De SGP komt daardoor op zes zetels en is daarmee de enige partij die twee zetels heeft gewonnen bij de verkiezingen voor Provinciale Staten.

MIDDELBURG - Piet Bruinooge, burgemeester van Alkmaar, gaat als informateur de mogelijkheden onderzoeken voor de vorming van een nieuw college van Gedeputeerde Staten van Zeeland. Hij is voorgedragen in een bijeenkomst van vertegenwoordigers van alle fracties in de nieuwe staten door Kees van Beveren, lijsttrekker van het CDA, de grootste partij na de verkiezingen.

HOEK - Statenlid Johan Robesin uit Hoek zegt dat hij stopt met de politiek. Met zijn nieuwe partij Provinciaal Belang Zeeland heeft hij geen zetel bemachtigd bij de statenverkiezingen van gisteren. Robesin zette de nieuwe partij op, nadat hij met ruzie uit de Partij voor Zeeland was gezet.

MIDDELBURG - Het CDA lijkt de winnaar te zijn geworden van de waterschapsverkiezingen van woensdag. De christendemocraten behalen in de voorlopige uitslag vier zetels. De Waterschapspartij Zeeuws-Vlaanderen, SGP, VVD en de Partij voor Zeeland behalen drie zetels.

OOST-SOUBURG - De restzetel die eerst was toegewezen aan Groen Links gaat alsnog naar de SGP. Dat blijkt uit herberekeningen door de verkiezingsredactie van Omroep Zeeland. De SGP heeft de restzetel te danken aan de lijstverbinding met de ChristenUnie en is nu de grootste winnaar van de verkiezingen voor Provinciale Staten.

MIDDELBURG - Doorgaan met huidige coalitie van CDA, PvdA, SGP en VVD lijkt het meest voor de hand te liggen. Dat liet CDA-lijsttrekker Kees van Beveren donderdagmorgen weten in de extra verkiezingsuitzending van Omroep Zeeland.

OOST- SOUBURG - Bekijk de uitslagen van de Statenverkiezingen van 2015 in de provincie Zeeland. De uitslagen zijn ook per gemeente op te roepen.

OOST-SOUBURG - De PvdA is de grote verliezer van de Statenverkiezingen in Zeeland. In alle Zeeuwse gemeenten verloor de partij fors, zoals bijvoorbeeld in Vlissingen, Hulst en met name in Terneuzen (bijna 10%). Het CDA is de grootste partij van Zeeland geworden.

OOST-SOUBURG - Om 21.00 uur zijn alle stembureaus in Zeeland gesloten. De komende uren worden alle stemmen handmatig geteld. De eerste uitslagen worden tegen 23.00 uur verwacht. De opkomst in Zeeland lijkt iets lager te liggen dan in 2011.

OOST-SOUBURG - Vanaf 22.00 tot 01.00 uur is op Omroep Zeeland Televisie een rechtstreeks verslag van de uitslagenavond op het Provinciehuis in Middelburg. Deze uitzending is ook via internet te volgen.