Borsele Goes Hulst Kapelle Middelburg Noord-Beveland Reimerswaal Sluis Terneuzen Tholen Veere Vlissingen

VLISSINGEN - De 28-jarige Sem Stroosnijder wordt de eerste SP-wethouder van Zeeland. Zijn partij komt in de nieuwe coalitie van de gemeente Vlissingen Stroosnijder is beoogd wethouder.

Gemeenteraadsverkiezingen Zeeland 2014

HULST - Frans de Vries stopt als raadslid voor Progressief Hulst. Op 1 mei legt hij zijn functie neer, laat de gemeente Hulst weten. Waarom hij stopt meldt de gemeente niet.

RILLAND - Podium Reimerswaal wacht in spanning af hoe de coalitie er in de gemeente uit gaat zien. De samenstelling van de raad is belangrijk voor de subsidie die het podium is kwijtgeraakt. Het CDA beloofde tijdens de verkiezingen het podium te steunen en de VVD wilde het schrappen van de subsidie terugdraaien. De SGP is tegen een subsidie voor het podium. Een akkoord over de coalitie in Reimerswaal kan ieder moment worden gesloten.

SLUIS - De nieuwe coalitie in Sluis gaat uit vier partijen bestaan; CDA, VVD, Nieuw Gemeentebelang en D66. Dat advies heeft informateur Hannie Kool-Blokland maandagavond aan de gemeenteraad van Sluis gegeven.

OOST-SOUBURG - Drie weken na de raadsverkiezingen heeft bijna de helft van de Zeeuwse gemeenten een akkoord over een bestuur. Dat is het geval in Borsele, Veere, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Hulst en Terneuzen. De colleges die nu worden gevormd, lijken opvallend veel op die van de afgelopen vier jaar. Slechts hier en daar is een kleine verschuiving te zien.

MIDDELBURG - De SP in Middelburg vindt het onbegrijpelijk dat informateur Fiek Smitskamp de voorkeur heeft uitgesproken voor een coalitie zonder de grootste partij (LPM) en de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen (SP en D66). Een voorstel van D66 om onderzoek naar een andere combinatie te doen werd door de PvdA, CDA, VVD, SGP en CU tegengehouden.

TERNEUZEN - TOP/Gemeentelangen, CDA en PvdA vormen de nieuwe coalitie van de gemeente Terneuzen. Dat zijn dezelfde partijen als bij de vorige verkiezingen. Komende week wordt er verder gewerkt aan het collegeprogramma.

KRUININGEN - SGP, CDA en VVD. Uit die partijen zou volgens de informateurs Siem Buijs (oud-politicus) en Jan Luteijn (burgemeester Cromstrijen) het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Reimerswaal moeten gaan bestaan. Dat zou betekenen dat de oude coalitiepartij, de PvdA, buitenspel wordt gezet.

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele houdt de komende vier jaar hetzelfde college als voor de verkiezingen, bestaande uit CDA, SGP/CU en de PvdA. Dat is de uitkomst van de coalitieonderhandelingen.

MIDDELBURG - De Middelburgse wethouder Ed de Graaf van de LPM stapt per direct op. In een schriftelijke verklaring noemt hij de recente ontwikkelingen rond de coalitievorming in de gemeente Middelburg als reden.

WISSENKERKE - De huidige coalitie van VVD, CDA en SGP in Noord-Beveland gaat ook de komende regeerperiode de gemeente besturen. Dat is de uitkomst van coalitieonderhandelingen onder leiding van de VVD. De coalitie moet het de komende tijd wel met een raadslid minder doen, maar met zeven zetels hebben ze nog steeds een meerderheid in de dertienkoppige raad.