Zeeuws Diep is het discussieprogramma over het nieuws van de afgelopen week. Met iedere week drie forumleden aan tafel. De presentatie is afwisselend in handen van Ad Hagesteijn, Martijn Katsman en Ariane Lafort.

 

Zaterdag 19 april

In Zeeuws Diep deze week de volgende onderwerpen. De werkloosheid in Zeeland is in een jaar tijd met 21 procent gestegen. En daar zitten Philip Morris, Sas Glas en Meijers Staalbouw nog niet bij. Ligt de schuld ook niet een beetje bij de werknemer? Wat met het personeel van het ADRZ. Het ADRZ schrapt 125 bedden om te bezuinigen of in andere projecten te investeren. Dat leverde in Zegt u 't Maar pittige reacties op. En het paasweekend is begonnen. Zonder drinkende jongeren, hoe doe je dat in Renesse?

De volgende drie gasten mogen daar een antwoord op geven. Anita van Oostrom van de Zeeland promotiewerkgroep Made in Zeeland, kunstenares Helma Kotoun en social media expert Erik Jan Koedijk.
 

Zaterdag 12 april

Druk bestuurlijk overleg deze week over de sluiting van Philips Morris in Bergen op Zoom. Regionale en lokale overheden komen in het geweer tegen het ontslag van 1.200 van de 1.400 medewerkers van de sigarettenfabrikant. Bij het bedrijf werken zo'n 300 Zeeuwen. En schooldirecteuren kwamen deze week in het geweer tegen het gebruik van in het geheim gemaakte beelden voor een televisieprogramma waarin pesten aan de kaak gesteld wordt. Daarnaast deze week onder andere aandacht voor de afschaffing van de slavenhandel, het uitblijven van het testalarm en de Veteranendag.
Aan tafel deze week Marianne Velthuis (oud-wethouder van Tholen en organisator van reizen naar West-Afrika en op allerlei terreinen actief in en met Burkania Fasso), Jan Kuipers (auteur van tientallen boeken over Zeeland en werkzaam bij de stichting Cultureel Erfgoed Zeeland) en Gijsbregt Gunter (woordvoerder van kunstmestfabriek Yara en belangenbehartiger van de uienhandel in Nederland). De presentatie is in handen van Ad Hagesteijn.

 

Zaterdag 5 april

Deze Zeeuws Diep staat in het teken van de zware klap de dag daarvoor voor de Zeeuwse werkgelegenheid. 300 Zeeuwen raakten vrijdag hun baan kwijt door de sluiting van Philip Morris, terwijl diezelfde dag onverwacht bekend werd dat ook de 89 werknemers van Sas Glas in Sas van Gent op straat staan, nu hun bedrijf niet langer rendabel is.

In deze editie zitten aan tafel forumleden Margot Tempelman van het kenniscentrum Kusttoerisme, Anita van Oostrom van de lobbyclub Made in Zeeland en directeur Dick ten Voorde van Economische Impuls Zeeland.

Ze praten niet alleen over banenverlies, maar ook over criminaliteit waar ouderen de dupe van worden, WMO-gelden die besteed worden aan fietspaden en de jaarcijfers van Delta.

Presentatie: Ariane Lafort 

 

Zaterdag 29 maart


Voor enkele politieke partijen was het een week van uitersten. Ze gingen de week in als winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, maar eindigden in mineur, toen bleek dat ze niet in het college komen. En dan was er nog de hertelling in Vlissingen en de vermiste voorkeursstemmen in Noord-Beveland. Is met het potlood stemmen nog actueel?


In Zegt u 't Maar ging het er pittig aan toe deze week, met dank aan de uitspraken van Geert Wilders. Is Wilders beter geworden van de commotie?


Over deze en andere onderwerpen discussiëren de volgende drie forumleden. Patrick Polie van VVV Zeeland, deurwaarder Roland de Wit en Lilian Schoone van vakbond FNV.

 

Presentatie: Martijn Katsman
 

 

Zaterdag 15 maart

Zeeland maakt zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen, woensdag 19 maart. Uit gezamelijk onderzoek van Eén Vandaag en Omroep Zeeland bleek dat de helft van de Zeeuwse kiezers zweeft. Forumleden Kees Wondergem van de Zeeuwse band Surrender, advocaat Mark Dunsbergen en Dick ten Voorde van Economische Impuls Zeeland buigen geven hun visie over deze gemeenteraadsverkiezingen. Kees Wondergem weet nog niet óf hij gaat stemmen, terwijl Mark Dunsbergen denkt dat het huidige stelsel van politieke partijen zijn beste tijd heeft gehad.

Ook in deze Zeeuws Diep onder meer aandacht voor de badstatus van Cadzand-Bad en Domburg, die Zeeland zou moeten uitbaten en de verschillen in rechtspraak tussen de rechtbank en Middelburg en het Gerechtshof in den Bosch, die telkens tot een ander oordeel zou komen.

Presentatie: Ariane Lafort

 

Zaterdag 8 maart


Een dakloze in Vlissingen stak zichzelf afgelopen weekend in brand en een 51-jarige man stak in Middelburg een 19-jarige plaatsgenoot dood. Beide mannen waren bekend bij politie en hulpverleners, maar die hebben deze dramatische gebeurtenissen niet kunnen voorkomen. En deze week stak ook weer even de discussie de kop op over de Kerncentrale in Borsele en er werd bekend dat de trajectcontroles in Zeeland, op de Zeelandbrug en in de Westerscheldetunnel, al een tijdje uitstaan. Ziedaar de ingrediënten voor Zeeuws Diep van deze week met aan tafel Liliane Schoonen (FNV Bondgenoten), Aad van der Woude (hoofredacteur Wereldregio) en Gijsbrecht Gunter (MT-lid Yara en belangenbehartiger van de Nederlandse uiensector). De presentatie is in handen van Ad Hagesteijn.
 

Zaterdag 1 maart

Er sprong een pittig onderwerp uit deze week. De veroordeelde pedoseksueel Jean op den Kamp uit Goes trad woensdag op in het tv-programma Eén op Éen. Diezelfde avond kregen bewoners uit de Goese wijk Overzuid een brief van de burgemeester, omdat er onrust zou zijn in de wijk. Is de gemeente Goes hier goed mee omgegaan? Verder aandacht voor zonnepanelen en hoe trek je jongeren naar de stembus?

Aan tafel communicatiedeskundige Erik Jan Koedijk, makelaar Mark Faasse, en Dick ten Voorde van Economische Impuls Zeeland.
 

Presentatie: Martijn Katsman

 

Zaterdag 22 februari

 

Pomphouders uit de grensstreek togen deze week naar Den Haag. Ze willen niet nog maandan wachten op de resultaten van een evaluatie van de accijnsverhoging op lpg en diesel, want dan bestaan ze misschien niet eens meer. Wat nu al zo hier en daar niet meer bestaat zijn vaste buslijnen met professionele chauffeurs. Vrijwilligers rijden in plaats daarvan tussen de dorpen en daar is niet iedereen het mee eens. En in de categorie klein leed hebben we het vandaag over het verplicht verwijderen van pluimvee uit een tuin in Vogelwaarde. En dat doen we met de forumleden Anita van Oostrom van Made in Zeeland (een denktank van bedrijfsleven, onderwijs en overheid), schrijver Jan Kuipers en deurwaarder Roland de Wit.

 

Zaterdag 15 februari

Een bus vol Zeeuwse bestuurders reisde de afgelopen week naar Den Haag om daar Eerste en Tweede Kamerleden te overtuigen niet nog meer rijksdiensten uit Zeeland weg te halen. Ook was de boodschap dat bezuiniigngen die in de dichtbevolkte randstad prima werken, funest zijn voor het dunbevolkte Zeeland. Voorbeelden op dit vlak zijn bijvoorbeeld scholen en openbaar vervoer. Daarover praten deze keer forumleden Marianne Velthuis, oud-wethouder van de gemeente Tholen (PvdA), schoolmaatschappelijk werkster Narriman El Khattabi en Kees Wondergem van de Zeeuwse band Surrender.

Ook Valentijn, de viering van 200 jaar Zeeland en andere onderwerpen komen voorbij in deze Zeeuws Diep waarin wordt teruggeblikt op het nieuws van de afgelopen week. Presentatie: Ariane Lafort.

 

Zaterdag 8 februari

Minister Zeeland zette deze week Zeeland op zijn kop door een plan te lanceren waarbij Zeeland wordt ingedeeld bij Zuid-Holland. Ook andere provincies gaan met elkaar samen; alleen Friesland en Limburg mogen zelfstandig blijven vanwege hun 'eigen identiteit'. In de ogen van Plasterk heeft Zeeland dat niet, iets dat in deze Zeeuws Diep uitgebreid aan de orde komt. Aan tafel zitten forumleden Mark Faasse, makelaar, bestuurder Liliane Schoone van de FNV en Margot Tempelman van het Kenniscentrum Kusttoerisme. Ze praten ook over de rechtszaak tegen Dow, windmolens voor de kust van Schouwen-Duiveland en de 96-duizend onbetaalde rekeningen van het Zeeuwse ziekenhuis ADRZ. Presentatie: Ariane Lafort. 

 

Zaterdag 1 februari

In Sluis wil de PvdA twaalf van de twintig basisscholen sluiten. Alleen met die maatregel kan volgens de sociaal-democraten de kwaliteit van het onderwijs op peil blijven. En in Hulst ontstond deze week veel commotie over een meisje dat een ander meisje mishandelde, waarvan de beelden op internet werden gezet door jonge omstanders, die verder geen poot uitstaken. Ziedaar de ingrediënten voor deze Zeeuws Diep. En natuurlijk op deze dag aandacht voor de Watersnoodramp van 1953, die - met name op Schouwen-Duiveland - voor de zestigste keer herdacht wordt.
Forumleden vandaag zijn makelaar Mark Faasse, Gijsbrecht Gunter (MT-lid en woordvoerder van kunstmestfabriek Yara in Sluiskil en actief in de uiensector) en Patrick Polie (directeur VVV Zeeland). De presentatie is in handen van Ad Hagesteijn.

 

Zaterdag 25 januari

Opnieuw twee forumleden die hun debuut maken in deze Zeeuws Diep-nieuwe stijl waar we sinds begin dit jaar mee begonnen: Peter de Jonge, oud-hoofdredacteur van Algemeen Dagblad en nu hoofdredacteur van het Zeeuwse tv-station CTV en Aad van der Wouden, hoofdredacteur van Wereldregio, de weekkrant van Schouwen-Duiveland. Ook aan tafel Anita van Oostrom van de Zeeuwse lobbyclub Made in Zeeland.

Deze week praten ze over de megaboete van vijf miljoen boete die is geëist tegen Dow. Maar ook over de Zeeuwse missie die 11 februari naar Den Haag gaat om te lobbyen voor rijksbanen in Zeeland en een hypermoderne nieuwe jachthaven aan de voet van de Brouwersdam. Maar ook Maria en haar man Philippe komen in deze Zeeuws Diep voorbij. Het stel bivakkeert in een garage in Westdorpe, nadat ze er door de woningbouwvereniging zijn uitgezet vanwege grote huurachterstand.

Presentatie: Ariane Lafort 

 

Zaterdag 18 januari

Heeft chemiefabriek Dow in de jaren 2005-2008 wel of niet gemarchandeerd met de milieuvoorschriften en daarmee de medewerkers en de omgeving in gevaar gebracht? Op die vraag moeten rechters in Middelburg een antwoord zien te vinden. Deze week begon de rechtszaak tegen Dow. Volgende maand wordt de zaak voortgezet. In Zeeuws Diep kijken we terug en vooruit op deze zaak. En verder aandacht voor de enquête onder de Zeeuwse raadsleden en de zware delegatie die Nederland afvaardigt naar Sotsji. Forumleden deze week zijn Narriman El Kattabi, Erik Jan Koedijk en Roland de Wit. De presentatie is in handen van Ad Hagesteijn.

 

Zaterdag 11 januari

Zou het dan toch? De woningmarkt kruipt uit het dal en er komen steeds meer berichten dat het beter gaat. Is de crisis dan echt voorbij. Veel hangt af van het consumentenvertrouwen. In Zeeuws Diep een discussie over vertrouwen met schrijver Jan Kuipers, Dick ten Voorde van Economische Impuls Zeeland en makelaar Mark Faasse.

 

Ook het vertrouwen in de politiek wordt besproken en een 13-jarige pionier uit Vlissingen komt ter sprake.

Presentatie: Martijn Katsman
 

 

Zaterdag 4 januari

Zeeuws Diep start dit nieuwe jaar met een nieuwe opzet. Was u een weekgast en twee forumleden gewend; vanaf géén weekgast, maar wel dríe forumleden aan tafel.

De jaarwisseling was voor Zeeuws Diep ook het moment om afscheid te nemen van de oude forumleden en 17 nieuwe leden te introduceren. In deze eerste Zeeuws Diep van het jaar zitten daarom aan tafel: Kees Wondergem van de Zeeuwse band Surrender, Anita van Oostrom van de promotiewerkgroep Made in Zeeland en de Zeeuwse kunstenares Helma Kotoun, internationaal bekend van schilderijen van onder meer paarden en paraplu's.

In deze eerste aflevering wordt gesproken over de prijswinnaars in Vrouwenpolder, het uit de hand gelopen nieuwjaarsfeest in de Zeelandhallen, vuurwerkoverlast en het grote animo voor de sportevenementen van 2014. Ook ander nieuws van de afgelopen week - in en buiten Zeeland - passeert de revue.

Presentatie: Ariane Lafort

Zeeuws Diep

Delen: