Zeeuws Diep is het discussieprogramma over het nieuws van de afgelopen week. Met iedere week drie forumleden aan tafel. De presentatie is afwisselend in handen van Ad Hagesteijn, Martijn Katsman en Ariane Lafort.

 

Zaterdag 26 juli

Zeeuws Diep aan het slot van een zeer bewogen week, inclusief de eerste dag van nationale rouw in Nederland in meer dan 50 jaar. Deurwaarder Roland de Wit, Yara-directeur Gijsbrecht Gunter en Liliane Schoone van de FNV bespreken wat er allemaal is gebeurd. Zeeuws Diep wordt deze week gepresenteerd door Renate van Dessel.

 

Zaterdag 19 juli

Buiten is 32 graden, maar in de studio van Zeeuws Diep discussiëren drie panelleden over het nieuws van de afgelopen week. Deze week zijn dat maatschappelijk werker Narriman El Katabbi, Margot Tempelman van het Kenniscentrum Kusttoerisme en Peter de Jonge, hoofdredacteur van CTV Zeeland. Onderwerpen die aan bod komen zijn de tientallen banen die gaan verdwijnen bij ziekenhuis Zorgsaam in Terneuzen, de vrijspraak van de eigenaar en het personeel van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen en natuurlijk gaan we niet voorbij aan de vreselijke vliegramp met de MH 17, waarbij 193 Nederlanders om het leven zijn gekomen. Zeeuws Diep wordt deze week gepresenteerd door Ferdinand Koppejan.

 

Zaterdag 12 juli

 

Zaterdag 5 juli

Vandaag in Zeeuws Diep uiteraard aandacht voor het Nederlands elftal. Maar ook de proef met mobiele flitspalen in Vlissingen. Voor de verkeersveiligheid of de staatskas? Verder digitaal internet in krimpgebieden, de problemen op de N61 en de Tour de France naar Zeeland.

Te gast zijn Erik-Jan Koedijk, social-media expert. Kunstenares Helma Kotoun en Margot Tempelman. van het kenniscentrum Kusttoerisme Zeeland.

Presentatie: Martijn Katsman

 

Zaterdag 28 juni

185 werknemers van postorderbedrijf Neckermann staan op straat. Ze kregen deze week te horen dat hun bedrijf failliet is, al was na enkele uren alweer een website in de lucht van dat kleine deel van Neckermann dat een doorstart maakt. Toch blijft de Zeeuwse economie het goed doen in vergelijking met andere delen van het land, zegt Dick ten Voorde, forumlid in deze Zeeuws Diep. Ook formleden Aad van der Wouden en schrijver Jan Kuipers zitten aan tafel. Ook de proesten tegen hagelkanonnen en de kloof tussen authentiekeen import-Zeeuwen komen aan de orde, de moeizame fusie tussen de Zeeuwse Bibliotheek en de Zeeuwse onderzoeksorganisatie Scoop komen aan bod, terwijl Aad van der Wouden aandacht vraagt voor de leegloop van jongerencampings op Schouwen-Duiveland door de nieuwe, strengere alcoholwetten.

Presentatie Ariane Lafort

 

 

Zaterdag 21 juni

Forumleden Gijsbrecht Gunter van Yara, oud-wethouder Marianne Velthuis van de gemeente Tholen en Zeeuws FNV-bestuurder Liliane Schoone praten over de handtekening van minister Hennis van Defensie, die de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen definitief heeft gemaakt. Ze bespreken ook ook het WK en de gewonnen wedstrijd tegen Australië, strengere regels voor hobbyjagers en de grote vluchtelingenstroom op de wereld die inmiddels meer dan 50 miljoen mensen bedraagt.

Presentatie: Ariane Lafort

 

Zaterdag 14 juni

Behalve de prachtige zege van Nederland op Spanje gaat de discussie in Zeeuws Diep over het gedrag van fietsers, de woningmarkt op Zeeuws-Vlaanderen en de blanco voorpagina van de PZC. De gasten zijn Roland de Wit van Straetus Incasso Zeeland, Peter de Jonge, hoofdredacteur van CTV Zeeland en makelaar Mark Faasse.

 

Presentatie: Martijn Katsman

Zaterdag 7 juni


Het nieuws van de afgelopen week wordt besproken met Anita van Oostrom van Made in Zeeland, Kees Wondergem van Surrender en kunstenares Helma Kotoun. Vandaag gaan we het hebben over het gedoogbeleid ten aanzien van softdrugs, naar aanleiding van de rechtszaak tegen coffeeshop Checkpoint in Terneuzen. Ook de veranderingen in de zorg komen aan bod en het zwemmen in de Zeeuwse zee.

Presentatie: Martijn Katsman

 

Zaterdag 31 mei

In Zeeuws Diep gaat het vandaag onder meer over de strijd om een goed sociaal plan tussen werknemers en directie van sigarettenfabriek Philip Morris in Bergen op Zoom, het hergebruik van kerken en de Zeeuwse taal.

Gasten zijn: maatschappelijk werker Narriman el Khatabbi, Gijsbregt Gunter (directielid van Yara Sluiskil en vertegenwoordiger van de uiensector in Nederland) en de directeur van de VVV Zeeland Patrick Polie. De presentatie is in handen van Ad Hagesteijn.

 

Zaterdag 24 mei

Forumleden Anita van Oostrom van de lobbyclub made in Zeeland, hoofdredacteur Aad van der Wouden van de krant Wereldregio op Schouwen-Duiveland en Roland de Wit, eignaar van een Zeeuws incassobureau praten deze week over de Four Freedoms Awards en een naderende ontslaggolf in Zeeland. Maar ook: christelijke basisscholen op Schouwen-Duiveland die niet willen samengaan met openbare scholen op het eiland en de succesvolle aanpak van de jeugswerkloosheid in Zeeland.

Presentatie: Ariane Lafort

 

Zaterdag 17 mei

Opluchting voor de 89 werknemers van Sas Glas; bonden en directie van de glasfabriek in Sas van Gent bereikten donderdag een sociaal akkoord. Vooral tot opluchting van de oudere werknemers, die moeilijk aan de slag zullen komen. Sas Glas, het gebrek aan werk voor lager opgeleiden en het gebrek aan stageplaatsen voor MBO-ers worden in deze Zeeuws Diep besproken. Forumleden zijn deze keer advocaat Mark Dunsbergen, Margot Tempelman van het kenniscentrum Kusttoerisme en schrijver Jan Kuipers. Ook de reuzekwallen en de Europese verkiezingen van 22 mei passeren de revue.

Presentatie: Ariane Lafort

 

Zaterdag 10 mei

De ene regel bepaalt dat op overheidsgebouwen de vlag moet wapperen op Bevrijdingsdag, maar de andere regel bepaalt dat er geen vlag gehesen mag worden omdat dat gevaar oplevert. Dat is in ieder geval zo op het Belfort in Sluis en dat leverde deze week stof op voor discussie. En wat moet er gebeuren als 4 mei op een zondag valt? Mag Dodenherdenking dan een dag eerder gehouden worden in verband met de zondagsrust of moet iedereen zich houden aan de datum van 4 mei? En deze week ook aandacht voor de Blauwe Vlaggen. In totaal wapperen en dit seizoen 29 in Zeeland. Maar levert het ook iets op? We discussiëren er vandaag over met Liliane Schoone (bestuurder FNV), Mark Faase (makelaar) en Dick ten Voorde (Economische Impuls Zeeland). De presentatie is in handen van Ad Hagesteijn.

 

Zaterdag 3 mei

Grote paniek in Zeeland afgelopen dinsdag. Niet omdat de kerncentrale in brand stond of omdat de Hedwigepolder onder water was gezet. Maar omdat we geen internet hadden. Door een storing bij Zeelandnet moesten we het een hele dag zonder de digitale snelweg doen. En dan merk je toch hoe afhankelijk we van internet zijn geworden.

Verder in Zeeuws Diep de vrijlating van Volkert van der Graaf, het probleem van elektrische fietsen en het weinige vertrouwen van Zeeuwen in de Europese Unie. Deze week te gast zijn Patrick Polie van VVV Zeeland, Kees Wondergem van Surrender en Peter de Jonge, oud-hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad en nu hoofdredacteur van CTV Zeeland.

 

Presentatie: Martijn Katsman

 

Zaterdag 26 april

Een aflevering van Zeeuws Diep op de eerste Koningsdag die Nederland viert. Het functioneren van koning Willem-Alexander komt dan ook aan de orde, maar ook de veiligheid op de provinciale wegen in Zeeland en de stand van de Zeeuwse economie. En hoe kan het dat een werldbedrijf als Nokia tenonder gaat

Aan tafel Erik-Jan Koedijk, bedrijfsadviseur voor social media, en Roland de Wit, eigenaar van een incassobureau in Zeeland.

Presentatie Ariane Lafort.

 

Zaterdag 19 april

In Zeeuws Diep deze week de volgende onderwerpen. De werkloosheid in Zeeland is in een jaar tijd met 21 procent gestegen. En daar zitten Philip Morris, Sas Glas en Meijers Staalbouw nog niet bij. Ligt de schuld ook niet een beetje bij de werknemer? Wat met het personeel van het ADRZ. Het ADRZ schrapt 125 bedden om te bezuinigen of in andere projecten te investeren. Dat leverde in Zegt u 't Maar pittige reacties op. En het paasweekend is begonnen. Zonder drinkende jongeren, hoe doe je dat in Renesse?

De volgende drie gasten mogen daar een antwoord op geven. Anita van Oostrom van de Zeeland promotiewerkgroep Made in Zeeland, kunstenares Helma Kotoun en social media expert Erik Jan Koedijk.
 

Zaterdag 12 april

Druk bestuurlijk overleg deze week over de sluiting van Philips Morris in Bergen op Zoom. Regionale en lokale overheden komen in het geweer tegen het ontslag van 1.200 van de 1.400 medewerkers van de sigarettenfabrikant. Bij het bedrijf werken zo'n 300 Zeeuwen. En schooldirecteuren kwamen deze week in het geweer tegen het gebruik van in het geheim gemaakte beelden voor een televisieprogramma waarin pesten aan de kaak gesteld wordt. Daarnaast deze week onder andere aandacht voor de afschaffing van de slavenhandel, het uitblijven van het testalarm en de Veteranendag.
Aan tafel deze week Marianne Velthuis (oud-wethouder van Tholen en organisator van reizen naar West-Afrika en op allerlei terreinen actief in en met Burkania Fasso), Jan Kuipers (auteur van tientallen boeken over Zeeland en werkzaam bij de stichting Cultureel Erfgoed Zeeland) en Gijsbregt Gunter (woordvoerder van kunstmestfabriek Yara en belangenbehartiger van de uienhandel in Nederland). De presentatie is in handen van Ad Hagesteijn.

 

Zaterdag 5 april

Deze Zeeuws Diep staat in het teken van de zware klap de dag daarvoor voor de Zeeuwse werkgelegenheid. 300 Zeeuwen raakten vrijdag hun baan kwijt door de sluiting van Philip Morris, terwijl diezelfde dag onverwacht bekend werd dat ook de 89 werknemers van Sas Glas in Sas van Gent op straat staan, nu hun bedrijf niet langer rendabel is.

In deze editie zitten aan tafel forumleden Margot Tempelman van het kenniscentrum Kusttoerisme, Anita van Oostrom van de lobbyclub Made in Zeeland en directeur Dick ten Voorde van Economische Impuls Zeeland.

Ze praten niet alleen over banenverlies, maar ook over criminaliteit waar ouderen de dupe van worden, WMO-gelden die besteed worden aan fietspaden en de jaarcijfers van Delta.

Presentatie: Ariane Lafort 

 

Zaterdag 29 maart


Voor enkele politieke partijen was het een week van uitersten. Ze gingen de week in als winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, maar eindigden in mineur, toen bleek dat ze niet in het college komen. En dan was er nog de hertelling in Vlissingen en de vermiste voorkeursstemmen in Noord-Beveland. Is met het potlood stemmen nog actueel?


In Zegt u 't Maar ging het er pittig aan toe deze week, met dank aan de uitspraken van Geert Wilders. Is Wilders beter geworden van de commotie?


Over deze en andere onderwerpen discussiëren de volgende drie forumleden. Patrick Polie van VVV Zeeland, deurwaarder Roland de Wit en Lilian Schoone van vakbond FNV.

 

Presentatie: Martijn Katsman
 

 

Zaterdag 15 maart

Zeeland maakt zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen, woensdag 19 maart. Uit gezamelijk onderzoek van Eén Vandaag en Omroep Zeeland bleek dat de helft van de Zeeuwse kiezers zweeft. Forumleden Kees Wondergem van de Zeeuwse band Surrender, advocaat Mark Dunsbergen en Dick ten Voorde van Economische Impuls Zeeland buigen geven hun visie over deze gemeenteraadsverkiezingen. Kees Wondergem weet nog niet óf hij gaat stemmen, terwijl Mark Dunsbergen denkt dat het huidige stelsel van politieke partijen zijn beste tijd heeft gehad.

Ook in deze Zeeuws Diep onder meer aandacht voor de badstatus van Cadzand-Bad en Domburg, die Zeeland zou moeten uitbaten en de verschillen in rechtspraak tussen de rechtbank en Middelburg en het Gerechtshof in den Bosch, die telkens tot een ander oordeel zou komen.

Presentatie: Ariane Lafort

 

Zaterdag 8 maart


Een dakloze in Vlissingen stak zichzelf afgelopen weekend in brand en een 51-jarige man stak in Middelburg een 19-jarige plaatsgenoot dood. Beide mannen waren bekend bij politie en hulpverleners, maar die hebben deze dramatische gebeurtenissen niet kunnen voorkomen. En deze week stak ook weer even de discussie de kop op over de Kerncentrale in Borsele en er werd bekend dat de trajectcontroles in Zeeland, op de Zeelandbrug en in de Westerscheldetunnel, al een tijdje uitstaan. Ziedaar de ingrediënten voor Zeeuws Diep van deze week met aan tafel Liliane Schoonen (FNV Bondgenoten), Aad van der Woude (hoofredacteur Wereldregio) en Gijsbrecht Gunter (MT-lid Yara en belangenbehartiger van de Nederlandse uiensector). De presentatie is in handen van Ad Hagesteijn.
 

Zaterdag 1 maart

Er sprong een pittig onderwerp uit deze week. De veroordeelde pedoseksueel Jean op den Kamp uit Goes trad woensdag op in het tv-programma Eén op Éen. Diezelfde avond kregen bewoners uit de Goese wijk Overzuid een brief van de burgemeester, omdat er onrust zou zijn in de wijk. Is de gemeente Goes hier goed mee omgegaan? Verder aandacht voor zonnepanelen en hoe trek je jongeren naar de stembus?

Aan tafel communicatiedeskundige Erik Jan Koedijk, makelaar Mark Faasse, en Dick ten Voorde van Economische Impuls Zeeland.
 

Presentatie: Martijn Katsman

 

Zaterdag 22 februari

 

Pomphouders uit de grensstreek togen deze week naar Den Haag. Ze willen niet nog maandan wachten op de resultaten van een evaluatie van de accijnsverhoging op lpg en diesel, want dan bestaan ze misschien niet eens meer. Wat nu al zo hier en daar niet meer bestaat zijn vaste buslijnen met professionele chauffeurs. Vrijwilligers rijden in plaats daarvan tussen de dorpen en daar is niet iedereen het mee eens. En in de categorie klein leed hebben we het vandaag over het verplicht verwijderen van pluimvee uit een tuin in Vogelwaarde. En dat doen we met de forumleden Anita van Oostrom van Made in Zeeland (een denktank van bedrijfsleven, onderwijs en overheid), schrijver Jan Kuipers en deurwaarder Roland de Wit.

 

Zaterdag 15 februari

Een bus vol Zeeuwse bestuurders reisde de afgelopen week naar Den Haag om daar Eerste en Tweede Kamerleden te overtuigen niet nog meer rijksdiensten uit Zeeland weg te halen. Ook was de boodschap dat bezuiniigngen die in de dichtbevolkte randstad prima werken, funest zijn voor het dunbevolkte Zeeland. Voorbeelden op dit vlak zijn bijvoorbeeld scholen en openbaar vervoer. Daarover praten deze keer forumleden Marianne Velthuis, oud-wethouder van de gemeente Tholen (PvdA), schoolmaatschappelijk werkster Narriman El Khattabi en Kees Wondergem van de Zeeuwse band Surrender.

Ook Valentijn, de viering van 200 jaar Zeeland en andere onderwerpen komen voorbij in deze Zeeuws Diep waarin wordt teruggeblikt op het nieuws van de afgelopen week. Presentatie: Ariane Lafort.

 

Zaterdag 8 februari

Minister Zeeland zette deze week Zeeland op zijn kop door een plan te lanceren waarbij Zeeland wordt ingedeeld bij Zuid-Holland. Ook andere provincies gaan met elkaar samen; alleen Friesland en Limburg mogen zelfstandig blijven vanwege hun 'eigen identiteit'. In de ogen van Plasterk heeft Zeeland dat niet, iets dat in deze Zeeuws Diep uitgebreid aan de orde komt. Aan tafel zitten forumleden Mark Faasse, makelaar, bestuurder Liliane Schoone van de FNV en Margot Tempelman van het Kenniscentrum Kusttoerisme. Ze praten ook over de rechtszaak tegen Dow, windmolens voor de kust van Schouwen-Duiveland en de 96-duizend onbetaalde rekeningen van het Zeeuwse ziekenhuis ADRZ. Presentatie: Ariane Lafort. 

 

Zaterdag 1 februari

In Sluis wil de PvdA twaalf van de twintig basisscholen sluiten. Alleen met die maatregel kan volgens de sociaal-democraten de kwaliteit van het onderwijs op peil blijven. En in Hulst ontstond deze week veel commotie over een meisje dat een ander meisje mishandelde, waarvan de beelden op internet werden gezet door jonge omstanders, die verder geen poot uitstaken. Ziedaar de ingrediënten voor deze Zeeuws Diep. En natuurlijk op deze dag aandacht voor de Watersnoodramp van 1953, die - met name op Schouwen-Duiveland - voor de zestigste keer herdacht wordt.
Forumleden vandaag zijn makelaar Mark Faasse, Gijsbrecht Gunter (MT-lid en woordvoerder van kunstmestfabriek Yara in Sluiskil en actief in de uiensector) en Patrick Polie (directeur VVV Zeeland). De presentatie is in handen van Ad Hagesteijn.

 

Zaterdag 25 januari

Opnieuw twee forumleden die hun debuut maken in deze Zeeuws Diep-nieuwe stijl waar we sinds begin dit jaar mee begonnen: Peter de Jonge, oud-hoofdredacteur van Algemeen Dagblad en nu hoofdredacteur van het Zeeuwse tv-station CTV en Aad van der Wouden, hoofdredacteur van Wereldregio, de weekkrant van Schouwen-Duiveland. Ook aan tafel Anita van Oostrom van de Zeeuwse lobbyclub Made in Zeeland.

Deze week praten ze over de megaboete van vijf miljoen boete die is geëist tegen Dow. Maar ook over de Zeeuwse missie die 11 februari naar Den Haag gaat om te lobbyen voor rijksbanen in Zeeland en een hypermoderne nieuwe jachthaven aan de voet van de Brouwersdam. Maar ook Maria en haar man Philippe komen in deze Zeeuws Diep voorbij. Het stel bivakkeert in een garage in Westdorpe, nadat ze er door de woningbouwvereniging zijn uitgezet vanwege grote huurachterstand.

Presentatie: Ariane Lafort 

 

Zaterdag 18 januari

Heeft chemiefabriek Dow in de jaren 2005-2008 wel of niet gemarchandeerd met de milieuvoorschriften en daarmee de medewerkers en de omgeving in gevaar gebracht? Op die vraag moeten rechters in Middelburg een antwoord zien te vinden. Deze week begon de rechtszaak tegen Dow. Volgende maand wordt de zaak voortgezet. In Zeeuws Diep kijken we terug en vooruit op deze zaak. En verder aandacht voor de enquête onder de Zeeuwse raadsleden en de zware delegatie die Nederland afvaardigt naar Sotsji. Forumleden deze week zijn Narriman El Kattabi, Erik Jan Koedijk en Roland de Wit. De presentatie is in handen van Ad Hagesteijn.

 

Zaterdag 11 januari

Zou het dan toch? De woningmarkt kruipt uit het dal en er komen steeds meer berichten dat het beter gaat. Is de crisis dan echt voorbij. Veel hangt af van het consumentenvertrouwen. In Zeeuws Diep een discussie over vertrouwen met schrijver Jan Kuipers, Dick ten Voorde van Economische Impuls Zeeland en makelaar Mark Faasse.

 

Ook het vertrouwen in de politiek wordt besproken en een 13-jarige pionier uit Vlissingen komt ter sprake.

Presentatie: Martijn Katsman
 

 

Zaterdag 4 januari

Zeeuws Diep start dit nieuwe jaar met een nieuwe opzet. Was u een weekgast en twee forumleden gewend; vanaf géén weekgast, maar wel dríe forumleden aan tafel.

De jaarwisseling was voor Zeeuws Diep ook het moment om afscheid te nemen van de oude forumleden en 17 nieuwe leden te introduceren. In deze eerste Zeeuws Diep van het jaar zitten daarom aan tafel: Kees Wondergem van de Zeeuwse band Surrender, Anita van Oostrom van de promotiewerkgroep Made in Zeeland en de Zeeuwse kunstenares Helma Kotoun, internationaal bekend van schilderijen van onder meer paarden en paraplu's.

In deze eerste aflevering wordt gesproken over de prijswinnaars in Vrouwenpolder, het uit de hand gelopen nieuwjaarsfeest in de Zeelandhallen, vuurwerkoverlast en het grote animo voor de sportevenementen van 2014. Ook ander nieuws van de afgelopen week - in en buiten Zeeland - passeert de revue.

Presentatie: Ariane Lafort

Zeeuws Diep

Delen: