Zeeuws Diep is het discussieprogramma over het nieuws van de afgelopen week. Met iedere week drie forumleden aan tafel. De presentatie is afwisselend in handen van Ad Hagesteijn, Martijn Katsman, Ferdinand Koppejan en Ariane Lafort.

Zaterdag 25 oktober


Duizend euro per maand als je in Zeeuws-Vlaanderen wilt komen werken. Een wethouder die op zondag aftreedt omdat hij zijn ambities niet kan waarmaken. En hoe Zeeuws is de Zeeuwse etappe in de Tour de France van 2015? Forumleden zijn: Liliane Schoone van vakbond FNV, CTV-hoofdredacteur Peter de Jonge en Surrender-zanger Kees Wondergem. Zij staan garant voor een half uur verbaal vuurwerk uit je radio. Presentatie: Ferdinand Koppejan

 

Zaterdag 18 oktober

Hoe moeten we straks het Sinterklaasfeest vieren, mag een wethouder weigeren de regenboogvlag te hijsen en moeten we wel of niet verplicht worden orgaandonor te worden? Ziedaar drie vragen waar de forumleden Anita van Oostrom (Made in Zeeland), Roland de Wit (Incassobureau) en Mark Faasse (makelaar) antwoord op mogen geven. En daarnaast kunnen we niet heen op het schrappen van 288 banen bij ZorgSaam in Terneuzen. En ook de kritiek op Jeugdzorg in de zaak van een mishandeling van een driejarig meisje door haar stiefvader en de concurrentie in de taxibranche komt aan de orde deze week. De presentatie is in handen van Ad Hagesteijn.
 

Zaterdag 11 oktober 2014
De laffe overvallen op ouderen in Goes en Bruinisse. Is SGP-raadslid Lilian Janse uit Vlissingen uit de bocht gevlogen met haar uitspraken over de doodstraf? En krijgt de Nobelprijs voor de Vrede iets van zijn glans terug nu de 17-jarige Malala hem gewonnen heeft?

Daarover gaat de discussie in Zeeuws Diep. Panelleden zijn makelaar Mark Faasse, Margot Tempelman van het Kenniscentrum Kusttoerisme en schrijver Jan Kuipers.

Presentatie: Ferdinand Koppejan

Zaterdag 27 september

Wie is de baas over Delta? De Raad van Commissarissen en de directie of de aandeelhouders. Deze week werd het pleit voorlopig beslecht in het voordeel van de aandeelhouders en trok Daan van Doorn, voorzitter van de RvC, zijn conclusies en vertrok. In Zeeuws Diep kijken we terug op deze affaire. Daarnaast aandacht voor de onveilige provinciale wegen en het toenemend aantal koeien in Zeeland. Forumleden deze week zijn: Narriman El Katthabi (maatschappelijk werker), Marianne Velthuis (eigenaar reisorganisatiebureau voor West-Afrika en oud-wethouder van Tholen) en Dick van de Voorde (Economische Impuls Zeeland). De presentatie is in handen van Ad Hagesteijn.

 

Zaterdag 13 september

Mobiele telefoons hebben niet overal bereik. Dat is vooral een probleem als je in noodgevallen 112 moet bellen. De Tweede Kamer hield deze week een hoorzitting over het probleem, en in Zeeuws Diep praten we door over het gebrekkige bereik van gsm’s in de grensregio, het buitengebied en de strand. Deze week werd er in Zegt u ’t Maar weer ouderwets geklaagd over het kabinet. De cijfers van prinsjesdag zijn al uitgelekt. Zijn de klachten over het kabinet terecht? Zijn het inderdaad de ouderen die de rekening van de crisis betalen? De forumleden van Zeeuws Diep geven er hun visie op. En de bibliotheken op Tholen gaan dicht. Het is een bezuinigingsmaatregel omdat de gemeente het budget met een derde terugbrengt. Is het een logisch besluit en is een bibliotheek niet meer van deze tijd? Of is een bieb juist heel waardevol? We praten erover in Zeeuws Diep. Gasten zijn: internetdeskundige Erik Jan Koedijk, schrijver Jan Kuipers en Kees Wondergem, de zanger van de Zeeuwse rockband Surrender. Presentator is Ferdinand Koppejan.

 

Zaterdag 6 september

Bezuinigingen, het woord van deze week. Bij de brandweer, de gemeente Vlissingen en Zorgstroom. Verder gaan we het over de stikstofnorm hebben, die Zeeland economisch op slot zou zetten en het oranje geschilderde huis dat deze week geveild is.


Drie forumleden gaan over deze onderwerpen in debat. Dick ten Voorde van Economische Impuls Zeeland, Margot Tempelman, van het kenniscentrum toerisme. En makelaar Mark Faasse.

Presentatie: Martijn Katsman

 

Zaterdag 30 augustus

 

Duitsers die aan onze Zeeuwse mossels moeten, passend onderwijs waarbij kinderen die voorheen naar bijzonder onderwijs gingen nu in de 'gewone' schoolbanken gaan, de landelijke uiendag; het zijn onderwerpen die in deze editie van Zeeuws Diep aan de orde komen. Ook is er opwinding over de welstandscommissie in Middelburg, die oordeelde dat een café zijn tweedehandse, kleurige tafels en stoelen voor de deur voor iets netters moet vervangen. Forumleden in deze aflevering zijn Peter de Jonge, schrijver, hoofdredacteur van CTV en oud-hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad, Gijsbrecht Gunter, woordvoerder van Yara en actief in de Borselse politiek en Mark Faasse, makelaar en bestuurslid van de nieuwe Zeeuwse politieke partij Zeeland Totaal Lokaal.

Presentatie: Ariane Lafort.

Zaterdag 23 augustus

De Zeeuwse stranden die zijn - opnieuw - zijn uitgeroepen tot de schoonste stranden van Nederland, de gevolgen van de Russische boycot voor Zeeuwse telers en boeren, de dood van de Amerikaanse journalist James Foley en de ZLM die steeds vaker te maken krijgt met schadeclaims als gevolg van hevige regenbuien. Dat zijn enkele van de onderwerpen in deze editie van Zeeuws Diep. Forumleden zijn deze keer Anita van Oostrom van de lobbyclub Made in Zeeland, Dick ten Voorde van Economische Impuls Zeeland en Liliane Schoone van Fnv Bondgenoten.
Presentatie: Ariane Lafort

 

Zaterdag 16 augustus

De slechte ontvangst voor mobiele telefoons in Zeeland, het overtollige fruit en de overtollige groente die door de Russische boycot naar de voedselbanken kan, de ruzie tussen de ziekenhuizen ADRZ en Zorgsaam over de nieuwe poli's die Zorgsaam op Walcheren wil openen...het komt allemaal aan de orde in deze aflevering van Zeeuws Diep.

Panelleden aan tafel zijn in deze aflevering Kees Wondergem, gitarist en zanger van de Zeeuwse band Surrender, Aad van der Wouden, hoofdredacteur van de krant Wereldregio op Schouwen-Duiveland en Roland de Wit, eigenaar van een incassobureau in Zeeland.

Presentatie: Ariane Lafort

 

Zaterdag 9 augustus

De kans is groot dat het provinciebestuur na de verkiezingen van volgend jaar een partij rijker is. Een nieuwe partij met de naam Zeeland Lokaal Totaal, een koepel van Zeeuwse lokale partijen, doet een gooi naar de macht en denkt zelf ook direct de grootste regionale partij te worden. Verder deze week in Zeeuws Diep onder meer de gevaren van een dagje strand, de vraag of het wenselijk is dat mensen in een natuurgebied wonen, de Slag om de Schelde en de Russische boycot van Nederlandse landbouwprodukten. Forumleden zijn Mark Faasse (makelaar en bestuurslid van Zeeland Totaal Lokaal), Erik Jan Koedijk (deskundige sociale media) en Patrick Polie (directeur VVV Zeeland). De presentatie is in handen van Ad Hagesteijn.


Zaterdag 2 augustus

Het was een rustige zomerweek in Zeeland waarin toch een aantal zaken opvielen. De vertrekpremie van een bestuurder van het ADRZ. Twee ton en dat terwijl het ziekenhuis fors moet bezuinigen. Ook de ganzenoverlast was in het nieuws. Die moet snel worden aangepakt vindt de CDA-statenfractie. Een boer deed zijn verhaal in Zegt u 't Maar. En dan is er nog de bevolkingsgroei van Tholen. Heeft Tholen het middel gevonden om de krimp tegen te gaan?

Deze week zijn Marianne Velthuis, oud-wethouder van de gemeente Tholen, kunstenares Helma Kotoun uit Zierikzee en schrijver Jan Kuipers te gast.

Presentatie: Martijn Katsman

 

Zaterdag 26 juli


Zeeuws Diep aan het slot van een zeer bewogen week, inclusief de eerste dag van nationale rouw in Nederland in meer dan 50 jaar. Deurwaarder Roland de Wit, Yara-directeur Gijsbrecht Gunter en Liliane Schoone van de FNV bespreken wat er allemaal is gebeurd. Zeeuws Diep wordt deze week gepresenteerd door Renate van Dessel.

 

Zaterdag 19 juli

 

Buiten is 32 graden, maar in de studio van Zeeuws Diep discussiëren drie panelleden over het nieuws van de afgelopen week. Deze week zijn dat maatschappelijk werker Narriman El Katabbi, Margot Tempelman van het Kenniscentrum Kusttoerisme en Peter de Jonge, hoofdredacteur van CTV Zeeland. Onderwerpen die aan bod komen zijn de tientallen banen die gaan verdwijnen bij ziekenhuis Zorgsaam in Terneuzen, de vrijspraak van de eigenaar en het personeel van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen en natuurlijk gaan we niet voorbij aan de vreselijke vliegramp met de MH 17, waarbij 193 Nederlanders om het leven zijn gekomen. Zeeuws Diep wordt deze week gepresenteerd door Ferdinand Koppejan.

 

 

Zaterdag 12 juli

 

 

 

Zaterdag 5 juli

Vandaag in Zeeuws Diep uiteraard aandacht voor het Nederlands elftal. Maar ook de proef met mobiele flitspalen in Vlissingen. Voor de verkeersveiligheid of de staatskas? Verder digitaal internet in krimpgebieden, de problemen op de N61 en de Tour de France naar Zeeland.

Te gast zijn Erik-Jan Koedijk, social-media expert. Kunstenares Helma Kotoun en Margot Tempelman. van het kenniscentrum Kusttoerisme Zeeland.

Presentatie: Martijn Katsman

 

Zaterdag 28 juni

 

185 werknemers van postorderbedrijf Neckermann staan op straat. Ze kregen deze week te horen dat hun bedrijf failliet is, al was na enkele uren alweer een website in de lucht van dat kleine deel van Neckermann dat een doorstart maakt. Toch blijft de Zeeuwse economie het goed doen in vergelijking met andere delen van het land, zegt Dick ten Voorde, forumlid in deze Zeeuws Diep. Ook formleden Aad van der Wouden en schrijver Jan Kuipers zitten aan tafel. Ook de proesten tegen hagelkanonnen en de kloof tussen authentiekeen import-Zeeuwen komen aan de orde, de moeizame fusie tussen de Zeeuwse Bibliotheek en de Zeeuwse onderzoeksorganisatie Scoop komen aan bod, terwijl Aad van der Wouden aandacht vraagt voor de leegloop van jongerencampings op Schouwen-Duiveland door de nieuwe, strengere alcoholwetten.

 

Presentatie Ariane Lafort

 

 

Zaterdag 21 juni

 

Forumleden Gijsbrecht Gunter van Yara, oud-wethouder Marianne Velthuis van de gemeente Tholen en Zeeuws FNV-bestuurder Liliane Schoone praten over de handtekening van minister Hennis van Defensie, die de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen definitief heeft gemaakt. Ze bespreken ook ook het WK en de gewonnen wedstrijd tegen Australië, strengere regels voor hobbyjagers en de grote vluchtelingenstroom op de wereld die inmiddels meer dan 50 miljoen mensen bedraagt.

 

Presentatie: Ariane Lafort

 

Zaterdag 14 juni

Behalve de prachtige zege van Nederland op Spanje gaat de discussie in Zeeuws Diep over het gedrag van fietsers, de woningmarkt op Zeeuws-Vlaanderen en de blanco voorpagina van de PZC. De gasten zijn Roland de Wit van Straetus Incasso Zeeland, Peter de Jonge, hoofdredacteur van CTV Zeeland en makelaar Mark Faasse.

 

Presentatie: Martijn Katsman

Zaterdag 7 juni


Het nieuws van de afgelopen week wordt besproken met Anita van Oostrom van Made in Zeeland, Kees Wondergem van Surrender en kunstenares Helma Kotoun. Vandaag gaan we het hebben over het gedoogbeleid ten aanzien van softdrugs, naar aanleiding van de rechtszaak tegen coffeeshop Checkpoint in Terneuzen. Ook de veranderingen in de zorg komen aan bod en het zwemmen in de Zeeuwse zee.

Presentatie: Martijn Katsman

Zeeuws Diep

Delen: