- advertentie -

Zegt U Het Jaar

Zegt U Het Jaar

De hoogtepunten uit een jaar Zegt U Het Maar. Wat was úw nieuws in 2011? Een terugblik in tien afleveringen. Samenstelling: Helge Prinsen. De afleveringen zijn op deze pagina terug te beluisteren.

 

Januari begint met veel sneeuw, professor Vierhout neemt afscheid van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis en vanuit Zeeuws-Vlaanderen en Tholen komen telefoontjes over de vossenoverlast daar.

 

Februari en maart. Meest aangrijpende nieuws in maart is de vermissing van de drie Zeeuwse garnalenvissers die met hun kotter vergaan voor de kust van Frankrijk. Maar ook onderwerpen als de ontpoldering en de disteloverlast komen voorbij. Verder verschijnt het alomvattende boek ´Watersnood´ van Kees Slager en in Sas van Gent gaat het spookhuis tegen de vlakte.

 

Het internationale nieuws in maart wordt voor een groot gedeelte bepaald door de kernramp in het Japanse Fukushima.  In april worden er handtekeningen ingezameld voor het behoud van het ziekenhuis in Vlissingen.  Maar ook wordt gebeld over bijvoorbeeld de bomenkap bij de Veerse Veste en de overlast van damherten op Westen-Schouwen. 

 

In april beleven we een mooie Pasen en er wordt gebeld over de paashaas. Verder komen er in Zegt u het Maar vragen over de 10e mei. Daar zou namelijk een liedje over bestaan. En medio juni spant de Vogelbescherming een proces aan tegen de Nederlandse regering  om ontpoldering van de Hedwigepolder af te dwingen. 


Het is zomer. De Tour de France. Johnny Hoogerland uit Yerseke krijgt een heldenstatus nadat hij in het prikkeldraad belandt. In Zeeland worden Engelse wielrenners beboet omdat ze door de Westerscheldetunnel rijden. En staatssecretaris Bleker beslist dat de Hedwigepolder niet wordt ontpolderd.


Het internationale nieuws wordt in de zomer gedomineerd door de gebeurtenissen in Libië, waar generaal Gadhaffi in het nauw wordt gebracht. In Zeeland kunnen de toeristen gebruik maken van gratis internet langs de Walcherse kust. En een bejaard echtpaar wordt belaagd nadat ze een paar worteltjes heeft gestolen. 


We zijn aangeland bij de maanden augustus en september. In Yerseke wordt de jaarlijkse Mosseldag gehouden. Het ADRZ verruimt de bezoektijden van 8 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds. En er wordt veel gebeld over al dan niet slechte postbezorging.

 

September en oktober. Burgemeester Verhulst van Goes stelt voor om het schooluniform in te voeren. In Vlissingen is er sprake van de komst van de marinierskazerne uit Doorn. En in Ritthem onploft er een bom in een caisson op het strand.
Oktober en november. De jaarlijkse herdenkingen van de bevrijding vinden plaats, er verschijnt een Zeeuwse boerinnenkalender en in de binnenstad van Middelburg loopt een heuse schaapskudde.

 

December is de maand van Sinterklaas, gevolgd door de kerstdagen. Net vóór de kerst krijgen ruim zeshonderd medewerkers van aluminiumproducent Zalco te horen dat ze ontslagen worden vanwege faillissement van het bedrijf.

 

delen: