- advertentie -

home

Film by the SEA 2014

Film by the SEA 2014

Tien dagen lang ademde Vlissingen films op het jaarlijkse festival Film by the Sea. Het begon op vrijdag 12 september met galapremière. Bekende en minder bekende Zeeuwen struinden over de rode loper naar de wereldpremière van 'Dorsvloer vol Confetti'. Zo'n 130 films en 46.200 bezoekers verder, werd het festival op zondag 21 september afgesloten. Film by the Sea 2015 vindt plaats van 11 t/m 20 september.

 

Heb je nog geen genoeg van Film by the Sea 2014? Bekijk onderstaande video's, foto's en trailers, lees de blog van festivaldirecteur Leo Hannewijk, etc. 

 

Eindelijk rust voor vierkante oogjes

VLISSINGEN - Film by the Sea zit er weer op. Het filmfestival in Vlissingen eindigde zondag. Voor de liefhebbers wordt dat even afkicken. Sommigen bekeken deze week tientallen films. Twee vriendinnen hebben in totaal zo'n tien films gezien de afgelopen week. "We zijn blij dat het klaar is, het was een hijgerige week."

 

Vuurrood verkozen tot beste film

VLISSINGEN - De film Vuurrood van Isabel Lamberti heeft de Zeeuwse PZC Award gewonnen. Het publiek beoordeelde De Wensmoeder als beste Zeeuwse film. Die is gemaakt door Daphne Koelma en Rein Borcheld.

 

Jongerenjury maakt winnaar Film by the Sea bekend

VLISSINGEN - ´The Tree’ van Sonja Prosenc is donderdagavond door de jongerenjury van filmfestival Film by the Sea gekozen als beste film. Vijfentwintig jongeren uit Nederland en Vlaanderen in de leeftijd van 16 tot 23 jaar beoordeelden tien nieuwe films uit het programma en verbleven de hele week in Vlissingen.

In onderstaande video vertellen de jongeren over hun belevingen tijdens Film by the Sea. 


 

Film over SGP-vrouw Lilian Janse vol lof ontvangen 

De documentaire 'De Eerste Vrouw' is maandagavond goed ontvangen door het publiek dat naar de première kwam. De documentaire gaat over de Vlissingse die zich als eerste vrouw verkiesbaar stelde voor de SGP.

 

Opening Film by the Sea 2014

Verslag van de eerste publieksdag. 

Verslag van de galapremière van de 16de editie van Film by the Sea.

 

 

 

Blog Leo Hannewijk

Festivaldirecteur Leo Hannewijk blogde tijdens het festival dagelijks over Film by the Sea. Lees zijn blogs op deze pagina.

 

Omroep Zeeland & Film by the Sea

Naast het dagelijks weggeven van filmkaarten en de te winnen vipprijzen, maakte Omroep Zeeland van zowel de galaopening als van de publiekspremière een Editie. Deze verslagen te zien via www.omroepzeeland.nl/editie2014. Daarnaast was Omroep Zeeland aanwezig op de kindermiddag op woensdag 17 september. De foto's van deze middag verschijnen op onze Facebookpagina

 

Zeeuwse films

In 2014 gingen er zo'n 30 Zeeuwse films in première, waaronder enkele documentaires. Bekijk de trailers hieronder. 

De eerste vrouw
Regie Fifi Visser

Een documentaire over Lilian Janse uit Vlissingen getiteld 'De eerste vrouw'. De SGP is sinds kort verplicht om vrouwen toe te laten als volksvertegenwoordiger. Als het Vlissingse partijbestuur geen lijsttrekker kan vinden, besluit huisvrouw Lilian Janse zich kandidaat te stellen. Dat wordt haar vooral binnen de partij niet door iedereen in dank afgenomen. 

Mooie dingen haal je uit je hoofd

regie Remie Openeer


Sinds 2001 zit Kees-Jan van der Klooster in een rolstoel. Tijdens het snowboarden liep hij een dwarslaesie op en raakte vanaf zijn middel verlamd. Binnen een jaar  ging hij weer de sneeuw in. Met een niet kapot te krijgen wilskracht knokte hij zich een weg naar de wereldtop in het zitskiën. 2014 was het jaar dat op sportief gebied zijn hoogtepunt moest worden.  

 

Zijn motivatie en optimisme gebruikt Van der Klooster ook in zijn rol als voortrekker voor de integratie voor mensen met een handicap. Hij is geen 'toegankelijkheidsterrorist' maar probeert door middel van rolstoelvaardigheidstrainingen en voorlichting het leven voor mensen met een beperking makkelijker te maken. Verwacht van Van der Klooster geen dramatisch verhaal over hoe zwaar het leven in een rolstoel is maar een eerlijk, open en optimistisch kijkje in zijn leven.  

 

De Bommenlegger van Ritthem

regie Patrick Bisschops 

Op 23 september 2011 ontploft er laat in de avond een caisson op een strand nabij Ritthem in de provincie Zeeland. De klap, die een kracht heeft van 1,6 op de schaal van Richter, is tot in de wijde omtrek te horen en te voelen. De autoriteiten denken aan terrorisme. 

Een twintigjarige, thuiswonende jongen met een voorliefde voor  legerattributen wordt al snel door zijn omgeving als mogelijke dader aangewezen en samen met zijn ouders gearresteerd. De ouders worden na een week weer vrijgelaten, de jongen zal zeven weken vastzitten. Uiteindelijk worden de echte daders opgespoord en wordt de familie officieel van elke blaam gezuiverd. Maar voor de familie is het kwaad al geschied: de gevolgen van de justitiële dwaling blijken voor hen levenslang. 

 

Potje voor de echt

regie Joop Menting

De documentaire is gebaseerd op het tot stand komen van de theatervoorstelling 'M vs D' van theatergezelschap Heer Hendrik. Drie vrouwen besluiten begin 2014 om een eenakter te maken over de relatie tussen moeders en dochters: M vs D.

Deze verhouding is niet alleen het onderwerp van de voorstelling maar bepaalt ook in grote mate de totstandkoming van deze productie. De vrouw die de moeder speelt is de moeder van de regisseuse,. De vrouw die de dochter speelt, speelde vroeger vaak met haar moeder die nu lijdt aan een vorm van dementia. Zij is de echte moeder van deze film. Het komt allemaal samen in deze documentaire. Het is een ontroerend portret van vier vrouwen in een tombola van moeder-dochter verhoudingen van toen en nu.

 

Over Film by the Sea

Boeken en literatuurverfilmingen. Dat is de kern waarmee Film by the Sea zich onderscheid van andere filmfestivals. Ook in de zestiende editie van het filmfestival in Vlissingen, was dat weer het geval. Een vakjury, onder leiding  van kersverse juryvoorzitter Adriaan van Dis, boog zich over een twaalftal boekverfilmingen. Zij besloten dat de film 'I won't come back' van regisseur Ilmar Raag de winnaar is van de Dioraphta Film- en Literatuuraward 2014. 

 

delen: