home

Film by the SEA 2014

Film by the SEA 2014

Tien dagen lang ademt Vlissingen films. Het jaarlijkse festival Film by the Sea is in volle gang. Het begon p vrijdag 12 september met de rode loper voor de galaopening van Film by the Sea met de wereldpremière van 'Dorsvloer vol Confetti'. Bekijk onderstaande video's, foto's, trailer, een blog van festivaldirecteur Leo Hannewijk, etc. 

 

Jongerenjury maakt winnaar Film by the Sea bekend

VLISSINGEN - ´The Tree’ van Sonja Prosenc is donderdagavond door de jongerenjury van filmfestival Film by the Sea gekozen als beste film. Vijfentwintig jongeren uit Nederland en Vlaanderen in de leeftijd van 16 tot 23 jaar beoordeelden tien nieuwe films uit het programma en verbleven de hele week in Vlissingen.

In onderstaande video vertellen de jongeren over hun belevingen tijdens Film by the Sea. 


 

Film over SGP-vrouw Lilian Janse vol lof ontvangen 

De documentaire 'De Eerste Vrouw' is maandagavond goed ontvangen door het publiek dat naar de première kwam. De documentaire gaat over de Vlissingse die zich als eerste vrouw verkiesbaar stelde voor de SGP.

 

Opening Film by the Sea 2014

Verslag van de eerste publieksdag. 

Verslag van de galapremière van de 16de editie van Film by the Sea.

 

 

 

Blog Leo Hannewijk

Festivaldirecteur Leo Hannewijk blogt dagelijks over Film by the Sea. Lees zijn blogs op deze pagina.

 

Omroep Zeeland & Film by the Sea

Omroep Zeeland maakt van zowel de galaopening als van de publiekspremière een Editie. Deze verslagen zijn respectievelijk zondag 14 september en maandag 15 september te zien en te horen op radio, tv en internet.  Daarnaast is Omroep Zeeland aanwezig op de kindermiddag op woensdag 17 september. De foto's van deze middag verschijnen op onze Facebookpagina

 

Winnen!

Wil jij gratis naar een film van Film by the Sea? Luister dan vanaf zaterdag 13 september iedere dag naar onze radio-uitzending tussen 9.30 uur en 13.00 uur en zorg dat je de eerste beller bent wanneer de kaarten verloot worden! 
 

Facebook

Win! Met de limousine naar de gala-opening van Film by the Sea en na afloop een hotelovernachting. Deze actie is gesloten en de winnaar is bekend gemaakt. Wij wensen Claudia veel plezier !
 

Zeeuwse films

Ook dit jaar gaan er een aantal Zeeuwse documentaires in première. 

De eerste vrouw
Regie Fifi Visser
Première maandag 15 september 2014 in het  Arsenaaltheater Vlissingen en op dinsdag 16 september om 17.00 uur.


Een documentaire over Lilian Janse uit Vlissingen getiteld 'De eerste vrouw'. De SGP is sinds kort verplicht om vrouwen toe te laten als volksvertegenwoordiger. Als het Vlissingse partijbestuur geen lijsttrekker kan vinden, besluit huisvrouw Lilian Janse zich kandidaat te stellen. Dat wordt haar vooral binnen de partij niet door iedereen in dank afgenomen. 

Mooie dingen haal je uit je hoofd

Draait op zondag 14 september en zaterdag 20 september.
regie Remie Openeer


Sinds 2001 zit Kees-Jan van der Klooster in een rolstoel. Tijdens het snowboarden liep hij een dwarslaesie op en raakte vanaf zijn middel verlamd. Binnen een jaar  ging hij weer de sneeuw in. Met een niet kapot te krijgen wilskracht knokte hij zich een weg naar de wereldtop in het zitskiën. 2014 was het jaar dat op sportief gebied zijn hoogtepunt moest worden.  

 

Zijn motivatie en optimisme gebruikt Van der Klooster ook in zijn rol als voortrekker voor de integratie voor mensen met een handicap. Hij is geen 'toegankelijkheidsterrorist' maar probeert door middel van rolstoelvaardigheidstrainingen en voorlichting het leven voor mensen met een beperking makkelijker te maken. Verwacht van Van der Klooster geen dramatisch verhaal over hoe zwaar het leven in een rolstoel is maar een eerlijk, open en optimistisch kijkje in zijn leven.  

 

De Bommenlegger van Ritthem

Draait op zaterdag 13 september. 
regie Patrick Bisschops 

Op 23 september 2011 ontploft er laat in de avond een caisson op een strand nabij Ritthem in de provincie Zeeland. De klap, die een kracht heeft van 1,6 op de schaal van Richter, is tot in de wijde omtrek te horen en te voelen. De autoriteiten denken aan terrorisme. 

Een twintigjarige, thuiswonende jongen met een voorliefde voor  legerattributen wordt al snel door zijn omgeving als mogelijke dader aangewezen en samen met zijn ouders gearresteerd. De ouders worden na een week weer vrijgelaten, de jongen zal zeven weken vastzitten. Uiteindelijk worden de echte daders opgespoord en wordt de familie officieel van elke blaam gezuiverd. Maar voor de familie is het kwaad al geschied: de gevolgen van de justitiële dwaling blijken voor hen levenslang. 

 

Potje voor de echt

Draait op zaterdag 20 september 10.00 en 14.00 uur
regie Joop Menting

De documentaire is gebaseerd op het tot stand komen van de theatervoorstelling 'M vs D' van theatergezelschap Heer Hendrik. Drie vrouwen besluiten begin 2014 om een eenakter te maken over de relatie tussen moeders en dochters: M vs D.

Deze verhouding is niet alleen het onderwerp van de voorstelling maar bepaalt ook in grote mate de totstandkoming van deze productie. De vrouw die de moeder speelt is de moeder van de regisseuse,. De vrouw die de dochter speelt, speelde vroeger vaak met haar moeder die nu lijdt aan een vorm van dementia. Zij is de echte moeder van deze film. Het komt allemaal samen in deze documentaire. Het is een ontroerend portret van vier vrouwen in een tombola van moeder-dochter verhoudingen van toen en nu.

 

Over Film by the Sea

Boeken en literatuurverfilmingen. Dat is de kern waarmee Film by the Sea zich onderscheid van andere filmfestivals. Ook in de zestiende editie van het filmfestival in Vlissingen, die vrijdag 12 september van start gaat, is dat weer het geval. Een vakjury zal zich buichen over een twaalftal boekverfilmingen. Onder leiding van de kersverse juryvoorzitter Adiraan van Dis buigen Heddy Honigmann, René Appel, Carine Crutzen, Jan Decleir,  Annemarie Oster en Carolijn Visser zich over het aanbod. Zij besluiten uiteindelijk wie de winnaar wordt van de Dioraphta Film- en Literatuuraward. 

 

 

delen: