Verpleegkundestudent Madelief (18) en Coby (77) werden elkaars maatje tijdens het buddyproject van de HZ

Om ervoor te zorgen dat studenten verpleegkunde bij ouderenzorg aan meer denken dan alleen billen wassen, is de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen een half jaar geleden gestart met een buddyproject. Vierentwintig eerstejaars studenten verpleegkunde deden mee. Zij werden het tijdelijke maatje van een thuiswonende kwetsbare oudere. Projectleider Nathalie van de Zande: "Hopelijk zien ze hierdoor dat de ouderenzorg genoeg complexiteit heeft om uitdagend te zijn."
Het project wil de studenten praktijkervaring in de ouderenzorg laten opdoen, en voor de ouderen is het een laagdrempelige vorm van dagbesteding. Bekeken wordt of het uiteindelijk duurzaam ingevoerd kan worden in zowel het onderwijsaanbod als het welzijnsaanbod van de Zeeuwse gemeenten. Projectleider Nathalie van de Zande: "De studenten komen op deze manier op een meer complete manier in aanraking met deze vaak dankbare groep mensen." Want het imago van de ouderenzorg is vaak nog alleen billen wassen.

Vooroordelen

Voor de 18-jarige Madelief Veenstra uit Kamperland heeft het buddyproject gewerkt, Ze werd buddy omdat ze erachter wilde komen of samen optrekken met ouderen ook gezellig kon zijn. "Ik had vooroordelen over ouderen. Want oud zijn is niet altijd leuk, er zijn vaak gebreken, en ik dacht dat het dan ook niet leuk zou zijn om met ouderen op te trekken. Maar ik heb veel gelachen met Coby, het kon heel gezellig zijn, ik hield van haar verhalen."

Gezelligheid

Madelief werd gekoppeld aan haar 77-jarige dorpsgenote Coby Govers. Bijna wekelijks hadden ze contact. Naar de cafetaria voor een ijsje of om wat te drinken, een eindje wandelen, pannenkoeken bakken of samen eten 's avonds. "En als ik niet op bezoek kon komen dan belden we elkaar", zegt Madelief.
Madelief (l) en wijkverpleegkundige Jane in gesprek met Coby Govers (r) © Omroep Zeeland
Mevrouw Govers woont nog zelfstandig en krijgt thuiszorg. Die is noodzakelijk omdat ze nog steeds de gevolgen ondervindt van een hersenbloeding. Zij paste precies in de doelgroep van het buddyproject. En daar is ze heel blij om: "Ik vond het altijd heel gezellig met Madelief. Dat is omdat ik van mensen hou. Vroeger hadden mijn ouders een café en ik ben altijd gewend geweest om mensen om me heen te hebben. Ik klets graag en alleen is maar alleen. Ik kon bij haar mijn ei kwijt, ik keek uit naar haar komst."
Samen eten, of samen iets koken, de buddy's Madelief en Coby hadden er lol in. © Omroep Zeeland
De studenten worden tevens gekoppeld aan de wijkverpleegkundige van hun buddy. Zo had Madelief nauw contact met Jane Vroonland, werkzaam bij Allévo.
Vroonland: "Toen ik over dit project hoorde wist ik meteen dat Coby het leuk zou vinden, en dat is ook uitgekomen. Want wanneer ik bij haar kwam zat ze vol verhalen, over wat ze met Madelief had beleefd. Coby is altijd vrolijk, maar tijdens corona had ze toch iets minder contacten, en daarnaast is haar wereld kleiner geworden als gevolg van haar aandoening. Dit heeft echt iets voor haar opgeleverd. En daarnaast is het fijn dat bij Madelief het vooroordeel over ouderen en ouderenzorg is weggenomen."

Grote kans op vervolg

Of Madelief hierdoor later in de ouderenzorg gaat werken, dat is nog maar de vraag. Madelief: "Wie weet, maar voorlopig niet. Want na deze studie verpleegkunde wil ik eerst nog verloskunde gaan studeren."
Volgens projectleider Nathalie van de Zande is er een grote kans dat het project volgend jaar wordt verlengd. Dat zal dan sowieso met andere studenten zijn. Maar de vriendschap die Madelief en Coby inmiddels hebben opgebouwd blijft, zegt Madelief. "Wij blijven elkaar zien hoor!"