Een hommage aan het werk van Engel Reinhoudt: 'Want er zitten echt pareltjes bij'

'Een bolus bie de koffie', 'De spaerpot van het leven' en 'Vaoders lapje'. Zomaar drie titels uit het liedjesrepertoire van Engel Reinhoudt, die aanstaande zondag zeker de revue passeren tijdens de hommage ter nagedachtenis aan de bekende Zeeuwse troubadour. Engel zou dit jaar zijn 75 zijn geworden. Aanleiding voor de Stichting 't Kerkje van Ellesdiek om dit evenement te organiseren.
Hommage aan Engel Reinhoudt
Engel was al vanaf zijn jeugd geboeid door de Zeeuwse dialecten. Naast het schrijven van Zeeuwse liedjes, schreef hij korte verhalen in het Zeeuws, redigeerde hij verschillende Zeeuwse boekjes en werkte hij jaren mee aan de rubriek Streektaal van de PZC. "Het Zeeuws zat hem in het bloed", aldus Jan Priem, bestuurslid van de Stichting 't Kerkje van Ellesdiek.

Geboortedag

Priem heeft, samen met een aantal andere vrijwilligers, de hommage voor Engel georganiseerd. "Engel was de grondlegger van de stichting en heeft het op de culturele kaart van Zeeland gezet. We wilden hem daarvoor op een mooie manier eren. Het was de bedoeling om het evenement in januari te organiseren rondom zijn geboortedag. Maar door corona kon dat toen niet doorgaan. We hebben toen gekozen voor deze datum, omdat het nu gecombineerd kan worden met de presentatie van het boek."
De liedjes van Engel moeten bewaard blijven voor het nageslacht, want er zitten pareltjes bij.
Jan Priem - bestuurslid 't Kerkje van Ellesdiek
Tijdens de hommage treden muzikanten op die allemaal uit de streek komen, zoals Anja Kopmels, Kees Wondergem, Ron Moerman en Marco Goedegebure. Volgens Priem hoefden de muzikanten niet lang na te denken om mee te doen. "Ze voelden zich juist vereerd dat ze gevraagd werden, omdat ze allemaal wel op de een of andere manier een connectie hadden met Engel."

De spaerpot van het leven

Daarnaast worden er ook een aantal verhalen voorgedragen die Engel ooit heeft geschreven. "En als kers op de taart vindt de presentatie plaats van het nieuwe boekje De spaerpot van het leven dat Engel heeft geschreven voordat hij vorig jaar overleed."
Engel Reinhoudt werd geboren op 26 januari 1946 in Wolphaartsdijk en overleed in 's-Heerenhoek op 11 juli 2020. Eén van zijn bekendste liedjes is 'Een bolus bie de koffie'. In 2013 is het boekje 'Nijntje aan Zee' van Dick Bruna door Reinhoudt vertaald in het Zeeuws onder de titel 'Nijntje an Zeê'.
Reinhoudt was ook de stimulator en voorzitter van de Stichting 't Kerkje van Ellesdiek, die de kerk in Ellewoutsdijk als culturele instelling exploiteert. In 2000 richtte hij er een centrum voor levensbeschouwing, cultuur en vriendschap op. Maandelijks vindt er ook een oecumenische dienst plaats met een voorganger die zich in een bepaalde streektaal uitdrukt.
Dochters Anne en Jolijn Reinhoudt kijken ook erg uit naar de hommage aan hun vader. "Het is mooi om te ervaren dat er nog zoveel mensen zijn die zijn liedjes waarderen en aanwezig zullen zijn. En daarnaast is het natuurlijk bijzonder dat er alsnog een boekje wordt uitgegeven met verhalen die hij in het laatste jaar van zijn leven heeft geschreven", aldus Jolijn.

Een lach en een traan

"Het is een boekje geworden met zowel humoristische als ontroerende verhalen", vertelt Jolijn. "Er zitten ook een aantal autobiografische verhalen tussen die hij wat uitvergroot heeft. Het is een mix van allerlei onderwerpen die de revue passeren. En natuurlijk allemaal in het Zeeuws."
Jan-Willem Hament heeft de illustraties verzorgd en daar zijn de zussen erg blij mee. Anne: "Jan-Willem en Engel kenden elkaar goed, hebben ook meerdere keren met elkaar samengewerkt en de stijl van de tekeningen past ook goed bij de sfeer van de verhalen." Het eerste exemplaar van het boekje wordt overhandigd aan streektaaldeskundige Veronique De Tier.
Hommage Engel Reinhoudt
Een illustratie uit het boekje 'De spaerpot van het leven' © Uitgeverij Het Paard van Troye
Op dit moment wordt er volgens Priem nog niet concreet nagedacht over een volgende editie, maar gezien de grote belangstelling zou het best kunnen dat er ooit een tweede editie komt. "De tijd zal het uitwijzen. Maar ik hoop wel dat de liedjes en de verhalen ook in de toekomst beluisterd en gelezen worden."
Priem: "Het zou fantastisch zijn wanneer andere muzikanten de liedjes oppakken en er hun eigen versies van maken, zodat de liedjes bewaard blijven voor het nageslacht. Want er zitten echt pareltjes bij."