Wereldkunstenaar terug in geboortestad met Zeeuwse lampenkap: 'Sommigen waren verbaasd'

Van New York tot Londen en nu gewoon in zijn eigen geboorteplaats. Arnout Visser is glaskunstenaar en presenteert de komende maanden zijn Zeeuwse Knoop in Galerie-T in Middelburg. "Ik vind het geweldig om terug te zijn."
Wereldkunstenaar terug in geboortestad met Zeeuwse lampenkap
De kunstenaar uit Middelburg staat bekend om zijn glazen objecten. Zo heeft hij de paddenstoelenlamp en spiegelende bollen gemaakt. Nu trekt hij zijn kunstwerken meer naar zijn roots, de Zeeuwse Knoop. Per toeval kwam hij op het idee om lampenkappen te maken in de vorm van het typische en vaak terugkerende Zeeuwse object.
"Het viel bezoekers al eerder op dat er in andere kunstwerken van mij iets van een bol zat en dat deed ze denken aan de Zeeuwse knoop. Toen ben ik daar zelf mee gaan experimenteren", vertelt de kunstenaar in de galerie.

Trots

Dat leverde verschillende lampenkappen op. Visser heeft kappen in het goudbruin gemaakt, maar er zijn ook witte lampen. Ook zijn ze er in verschillende maten. Als hij door de galerie loopt, kijkt hij met trots wat het heeft opgeleverd. "Sommige mensen waren best verbaasd omdat ze het een ouderwets ding vinden. Ik vind de Zeeuwse knoop een fantastisch mooi ontwerp. De bollingen en de verschillende lenzen die er in zitten. Als je dit in glas verwerkt, wordt het een heel interessant stuk glas", aldus de Middelburger.
Glaskunstenaar Arnout Visser
Glaskunstenaar Arnout Visser is trots op zijn nieuwe kunstwerk © Omroep Zeeland
Zelf woont hij niet meer in zijn geboortestad, maar verblijft hij veelal in Arnhem. Toch komt hij met regelmaat zijn eigen kunstwerk bewonderen. "Voornamelijk in de avond ben ik hier voorbij gelopen en dan zie je ze in de etalages uitgelicht. Geweldig!" Niet iedereen vindt het kunstwerk een 'ouderwets ding', want er ligt al een bod voor verschillende lampenkappen. De tentoonstelling in Middelburg is te zien tot november.