'Oma Kikker' heeft een koninklijke onderscheiding

"Nee dit had ik echt niet verwacht en ik ben ook erg verbaasd", zegt Catharina van der Slikke nadat burgemeester Harald Bergmann van Middelburg haar vanmiddag de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau opspeldde. "En het is niet voor mij alleen hoor. Het is voor iedereen met wie ik heb samengewerkt, dit speldje!".
'Oma Kikker' heeft een koninklijke onderscheiding
De 85-jarige Catharina van der Slikke, Oma Kikker voor haar kleinkinderen, zet zich ruim 50 jaar in voor de zeldzame rugstreeppad in het Molenwaterpark in Middelburg. "Toen ik hier kwam wonen riepen de rugstreeppadden me al", zegt ze. Vanaf dat moment heeft ze zich bekommerd om de padden die zeldzaam zijn en beschermd." "Als ik dat niet had gedaan dan stond hier nu middenin het park een schouwburg. Maar die oude is nog mooi genoeg hoor", vertelt ze enthousiast.

Een fascinerend beestje

Ze vindt de rugstreeppad gewoon een fascinerend beestje. "Het dier woont al sinds 1953 in dit park. Het is een pionier, al in een klein plasje kunnen ze eitjes leggen, ze hebben niet veel ruimte nodig", zegt de nog altijd bevlogen Van der Slikke. "Ik ben bijna 86 en ik ga gewoon door met wat ik altijd al deed, natuuronderzoeken doen. Straks gaan we weer insecten determineren en bloemen in het park in kaart brengen met mijn team."
Catharina van der Slikke met koninklijke onderscheiding die ze kreeg van burgemeester Hararld Bergmann.
Catharina van der Slikke met koninklijke onderscheiding die ze kreeg van burgemeester Hararld Bergmann. © Omroep Zeeland
En de rugstreeppad? "Die zijn hier nog steeds, maar doe nu hun winterslaap. Straks in mei kun je hun gekwaak weer horen."

Vele onderzoeken en vrijwilligerswerk

Catharina van der Slikke kreeg de koninklijke onderscheiding niet alleen voor het ruim 50 jaar beschermen van de rugstreeppad, maar onder meer ook nog voor het onderzoek dat ze startte in de jaren 80 naar de kamsalamander in samenwerking met Naturalis Leiden en de VU Amsterdam. Ook deed ze toen een nationaal onderzoek naar de groene kikker en werd ze opgeleid bij het Instituut voor Taxonomische Zoölogie in Amsterdam. Ook was Van der Slikke betrokken bij de oprichting en vrijwilliger bij Slachtofferhulp Zeeland, is ze vrijwilliger bij RAVON, bij de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging en bij de Natuurvereniging Walcheren.