Persalarmering stopt per 1 april: 'Je weet als burger straks van niks'

Het plan van minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) om de pers niet meer automatisch in te lichten bij incidenten gaat ten koste van de persvrijheid. Dat zegt hoofdredacteur Edwin de Kort van Omroep Zeeland. "Je weet als burger straks van niks als er in jouw buurt bijvoorbeeld een gaswolk hangt."
Stoppen persalarmering: 'Je weet als burger straks van niks'
De minister wil stoppen met het automatisch inlichten van de pers omdat bij die alarmering ook privégegevens kunnen worden meegestuurd, zoals het adres waar een ambulance naartoe rijdt.
Volgens De Kort doet de pers geen verslag van medische incidenten waarbij een ambulance betrokken is. Hij vindt de manier waarop er nu gewerkt wordt prima. "Door de automatische persmeldingen weten wij heel snel wat er gebeurt en kunnen we daar ook heel snel over berichten. Burgers zijn direct op de hoogte wanneer er bijvoorbeeld een gaswolk in hun buurt is. Daarnaast kunnen we, omdat we ter plekke zijn tijdens een incident, zien hoe de hulpverleners hun werk doen. Dat is onze waakhondfunctie.''
Edwin de Kort
Hoofdredacteur Edwin de Kort © Omroep Zeeland
Roland de Jong van HV Zeeland, de website over hulpverlening en veiligheid in Zeeland, is ook niet blij met het voornemen van de minister. "Mijn bedrijf is voor negentig procent afhankelijk van 112-meldingen die automatisch binnenkomen. Wij brengen op deze manier al twintig jaar nieuws. Deels voor onze eigen website, maar ook in de functie van persbureau voor lokale, regionale, landelijke en internationale media. Als het plan van de minister doorgaat, verdwijnt die 112-berichtgeving."
De ambulancediensten hebben vragen gesteld over het gebruik van het persalarm. Ambulancemedewerkers zijn gehouden aan het medisch beroepsgeheim. Bij incidentmeldingen kunnen privégegevens meegestuurd worden.
De minister heeft daarom de landsadvocaat, die voor het Rijk werkt, gevraagd hiernaar te kijken. Deze concludeerde dat doordat incidentmeldingen geautomatiseerd worden verzonden door de meldkamer, er vaak geen tijd is om te controleren of er ook persoonsgegevens worden meegestuurd.
Ook is het geen wettelijke taak van de politie om een persalarm af te geven. Daarom wil de minister die automatische meldingen richting de pers per 1 april stopzetten.
Volgens zowel De Jong van HV Zeeland als hoofdredacteur De Kort van Omroep Zeeland is de oplossing simpel. "Als ambulances een melding krijgen, hoeven wij die adressen niet te hebben. Wij hoeven niet naar een medische noodsituatie", zegt De Kort. "Wij willen vooral weten waar de politie en de brandweer naartoe gaan, want dat zijn vaak de grote incidenten zoals een ongeluk of een misdrijf. Incidenten waar mensen in de buurt direct van op de hoogte moeten zijn."
Roland de Jong
Roland de Jong van HV Zeeland maakt zich zorgen om stopzetten persalarmering © Omroep Zeeland
Als de minister blijft bij haar besluit om de persalarmering stop te zetten, voorziet De Jong chaos. "Dan moeten de woordvoerders van de meldkamers dus weer zelf de pers op de hoogte brengen. En daar waren ze juist vanaf gestapt, omdat dat niet werkte. Woordvoerders moeten dan weer continu dag en nacht bereikbaar zijn."

Zwaailichten

"Alle verschillende media zullen dan vooral de brandweer en politie gaan bellen op het moment dat ze denken dat er iets aan de hand is", vult De Kort aan. "Als ze gaan rijden met zwaailichten, wil je als pers toch weten wat er gebeurt. Politie en brandweer hebben geen mensen beschikbaar om de pers te woord te staan en in te lichten. Politie en brandweer willen dit ook helemaal niet. Het komt echt alleen vanuit de hoek van de ambulancezorg."

Van tafel

Daarom hebben de hoofdredacteuren van landelijke, regionale en lokale media inmiddels een brandbrief gestuurd naar de minister van Veiligheid en Justitie. "De oplossing is volgens mij ook dichtbij", besluit De Kort. "Ik snap eerlijk gezegd niet waarom de minister gelijk met de hakbijl in deze kwestie is gedoken. Ik verwacht dat we in gesprek gaan en dat dit hele voorstel van tafel gaat."