Minister beslist voor zomer over toekomst kernenergie in Zeeland

De kerncentrale bij Borssele langer open houden en twee nieuwe kleine kerncentrales in Zeeland erbij. Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie wil Zeeland voor de zomer hierover duidelijkheid geven, in een kabinetsvisie. Zeeland is een 'heel goede kandidaat' om de Nederlandse capaciteit uit te breiden als het gaat om kernenergie, zei de minister vandaag tijdens zijn bezoek aan Zeeland.
Rob Jetten
Rob Jetten in gesprek met Zeeuwse bestuurders en mensen van het bedrijfsleven © Omroep Zeeland
Kernenergie is steeds duidelijker in beeld als het gaat om het halen van de klimaatdoelstellingen en Zeeland wilde vandaag nogmaals benadrukken op die kar te willen springen. De provincie wil meewerken aan het langer openhouden van de kerncentrale in Borssele en staat ook open voor de aanleg van meer (kleine) kerncentrales. Daar heeft minister Rob Jetten wel oren naar:
Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over kernenergie in Zeeland
In Zeeland kunnen binnen een jaar of zes twee kleine kerncentrales worden bijgebouwd, vertelde de Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat tijdens het bezoek. Het zou dan gaan om een kerncentrale in Vlissingen-Oost en eentje in de Kanaalzone in Zeeuws-Vlaanderen, volgens De Bat.
Het zijn kleinere centrales die komen op plaatsen waar de industrie veel energie nodig heeft, terwijl die sector straks geen gebruik meer mag maken van fossiele brandstoffen:
Gedeputeerde Jo-Annes de Bat: 'Het begint met het openhouden van Borssele'
Jetten bracht maandag een bezoek aan Zeeland, samen met zijn collega-minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. Adriaansens werd bij Dockwize bijgepraat over onder meer nieuwe manieren om windmolens te onderhouden.
Jetten kreeg van de HZ University of Applied Sciences meer te horen over de nieuwe hbo-opleiding Energietransitie Engineer, die in september start. Nu al oefenen studenten in een groot laboratorium in het gebouw van Scalda in Vlissingen met proefopstellingen, als het gaat om waterstof en windenergie.

Dow en Yara

's Middags werden de beide ministers door DOW en Yara ontvangen. Beide ondernemingen zijn energie-intensief: zo heeft Yara evenveel energie nodig als 1,3 miljoen huishoudens. De bedrijven hebben te kennen gegeven zo snel mogelijk een omslag te gaan maken naar groene energie. "Dat kan niet alleen met duurzame energie, zoals windmolens en zonneparken", geeft gedeputeerde De Bat aan. "We hebben daarbij ook een nucleaire component nodig."