Zoveel woningbranden waren er in jouw gemeente

Kortsluiting of vlam in de pan: de brandweer rukt steeds vaker uit voor woningbranden in onze provincie. Vorig jaar kwam er 212 keer een melding van een woningbrand binnen bij de brandweer, een stijging van bijna dertig procent ten opzichte van 2021, toen er 164 branden werden gemeld. Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkswebsite Independer.
Vlam in de pan gedoofd
Door een deksel op de pan te leggen, smoor je de vlammen © Omroep Zeeland
Independer heeft ook uitgezocht of het aantal gemelde woningbranden in Zeeland gelijk staat aan de meldingen in de rest van het land. Gemiddeld waren er in 2022 11,2 meldingen van woningbranden per 10.000 huizen in Zeeland. Het landelijk gemiddelde ligt op 9,6 woningenbranden per 10.000 meldingen. Dat betekent dat Zeeuwen gemiddeld dus vaker te maken hebben met een woningbrand, dan inwoners van andere provincies.

Aantal woningbranden per 10.000 huizen per gemeente

Gemeente Aantal woningbranden
Borsele 9
Goes 11
Hulst 12
Kapelle 16
Middelburg 9
Noord-Beveland 15
Reimerswaal 15
Schouwen-Duiveland 9
Sluis 11
Terneuzen 11
Tholen 19
Veere 10
Vlissingen 9
Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo is in Tholen het aantal meldingen veel groter. In 2022 waren hier 19 woningbranden per 10.000 woningen. Tholen staat hiermee in de landelijke top 10. Ook in Reimerswaal (15) en Hulst (12) waren relatief veel meldingen.

Grote stijgers

In absolute cijfers was de stijging het grootst in Middelburg: vorig jaar waren daar dertien branden meer dan in 2021. Ook in Goes moest de brandweer vaker op komen draven, daar waren in 2022 twaalf branden meer dan in 2021. Ook in de gemeente Terneuzen, Vlissingen en Kapelle is er een stijging in het aantal woningbranden te zien.

En een paar dalers

Toch zijn er ook een aantal gemeenten waar er juist minder woningbranden zijn gemeld. In Borsele waren er in 2022 in totaal 3 meldingen minder dan in 2021. Ook in de gemeente Schouwen-Duiveland zijn er in 2022 minder woningbranden gemeld dan in het jaar ervoor.
Wat moet je wel en niet doen als je de vlam in pan hebt?
In augustus vorig jaar meldde verzekeraar ZLM al dat de meest voorkomende brand in huis een keukenbrand is. Naar aanleiding daarvan zette Omroep Zeeland een aantal tips op een rij over hoe om te gaan met vlam in de pan:
  • Blijf rustig.
  • Zet om te beginnen het vuur onder de pan uit en zet ook de afzuigkap uit.
  • Pak een deksel en houd die met gestrekte arm voor je uit, een beetje zoals een schild. Leg die deksel op de pan. De vlammen worden nu gesmoord, omdat er geen zuurstof meer is.
  • Laat de pan staan om af te koelen en haal het deksel er niet te snel van af. De vlammen kunnen namelijk weer oplaaien.
  • Met een speciale schuimbrandblusser kun je de vlammen doven. Professionele keukens hebben meestal zo'n schuimblusser.
  • Lukt het niet het vuur te doven; bel 112.
  • Breng jezelf en je huisgenoten in veiligheid.