Klanten DELTA verbruikten tot een kwart minder gas: 'Dit hebben we nog nooit gezien'

Klanten van DELTA Energie hebben vorig jaar gemiddeld 25 procent minder gas en 18 procent minder stroom verbruikt in vergelijking met 2021. De daling in het gasverbruik is de grootste daling ooit voor het energiebedrijf. Het is echter niet een-op-een toe te schrijven aan de hogere energieprijzen. De zachte winter begin 2022 heeft er ook een grote invloed op gehad.
Klanten DELTA verbruikten tot een kwart minder gas
Het energiebedrijf heeft het verbruik geanalyseerd en gecorrigeerd naar de invloeden van het weer. "En dan blijven de besparingen over", legt energiespecialist Rick Mulder uit. Daaruit blijkt dat zo'n 12,5 procent minder gas is verbruikt als gevolg van zachter weer. En de andere helft is veroorzaakt door de hogere energieprijzen.

Zorgen

"We zagen voor het eerst een daling in februari. Dat ligt ongeveer gelijk aan de crisis in Oekraïne", legt Mulder uit. "Toen ontstonden er ook enige zorgen over de energievoorziening. Misschien is dat het moment geweest dat mensen bewust gingen besparen."
De daling in het stroomverbruik is niet bijzonder, volgens Mulder. DELTA ziet het stroomverbruik al langer dalen. Oorzaak is dat steeds meer mensen een deel van hun verbruik zelf opwekken met zonnepanelen. Daardoor hoeft het energiebedrijf minder stroom te leveren aan die klanten.
Gasprijs
DELTA ziet in de cijfers terug dat mensen de thermostaat flink lager hebben gezet. © ANP
Hoe de energieprijzen zich het komende jaar gaan ontwikkelen is koffiedik kijken, volgens Mulder. De prijzen op de wereldmarkt, waarop energiebedrijven stroom en gas inkopen, zijn nu wel aan het dalen. Maar dat vertaalt zich nog niet direct in lagere tarieven voor de klanten. Dat heeft ermee te maken dat de energie die nu wordt verbruikt eerder al is ingekocht tegen de destijds hoge tarieven.

Voorlopig nog geen vaste contracten

Het zal dus nog wel enige tijd duren voordat klanten van de daling iets gaan merken op hun energienota. Ook over het moment waarop er weer vaste contracten voor langere tijd kunnen worden afgesloten, durft het bedrijf geen toezeggingen te doen. "Om de klanten te beschermen hebben we gezegd: 'We bieden geen vaste contracten meer aan.' Zodra het prijsniveau weer richting normaal gaat, gaan we weer over op normaal. Maar wanneer is niet duidelijk."
Sinds begin dit jaar worden consumenten enigszins beschermd voor nog hogere energieprijzen door het prijsplafond. Het Rijk heeft de prijzen voor gas en stroom tot een bepaald verbruik gemaximeerd. Boven dat verbruik moeten klanten wel de reguliere tarieven betalen.

Prijsplafond

Tot een verbruik van 1.200 m3 gas moet 1,45 euro per m3 worden betaald.
Tot een verbruik van 2.900 kWh elektriciteit moet 0,40 cent worden betaald.
Boven dit verbruik moeten consumenten de hogere marktprijzen betalen.
Het is nog te vroeg om te bepalen of het prijsplafond een effect zal hebben op het verbruik. "Laten we niet vergeten dat die prijzen van het prijsplafond nog steeds relatief hoog zijn in vergelijking met normaal", zegt Mulder. "Dus elke kilowattuur stroom of kubieke meter gas die je niet verbruikt, geeft een flinke kostenbesparing."
Desalniettemin verwacht Mulder dat er ook dit jaar minder stroom en gas zal worden verbruikt dan vorig jaar. "Want ook in 2023 verwachten we dat mensen of zonnepanelen leggen of hun huis gaan isoleren."