Aflevering 5: Ambachtelijke zuurkool bitterballen

Wil jij ook ambachtelijke bitterballen maken? Chef-kok Lloyd Oudeman heeft bitterballen gemaakt met een vulling van zuurkool, verschillende groenten en blokjes spek. Dat is weer eens wat anders dan de normale bitterbal. Even in de frituurpan en eet smakelijk!

Boodschappenlijst

  • 500 gram knolselderij
  • 250 gram zuurkool
  • 100 gram Zeeuws spek
  • 7 stuks jeneverbessen
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 halve ui
  • 2 stuks kruidnagel
  • 3 eieren
  • Paneermeel
  • Bloem
  • Peper
  • zout
  • 3 liter water

Benodigdheden

  • Kookpan + deksel
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Verschillende schaaltjes om product in te bewaren
  • Vergiet
  • Snijplanken
  • Een aantal diepe borden voor bloem, ei en paneermeel
  • Bolzeef
  • Weegschaal
  • Litermaat

Recept

Ambachtelijke zuurkool bitterballen
Receptuur voor 3 personen

Vulling

  • Maak een bouillon van de laurier, jeneverbessen, ui en kruidnagel.
  • Schil ondertussen de knolselderij en snijd de groente in blokjes.
  • Trek de zuurkool los.
  • Doe de blokjes knolselderij en zuurkool in de bouillon en kook de groenten in 10 á 15 minuten gaar.
  • Snijd ondertussen het spek in blokjes.
  • Giet de knolselderij en zuurkool af en haal de specerijen ertussenuit.
  • Pureer de groenten tot een glad mengsel en voeg de blokjes spek eraan toe.
  • Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Pas op met de zout, want het spek kan ook zout zijn.
  • Laat het geheel afkoelen.
  • Maak balletjes van de puree, houd ongeveer 20 gram per bolletje aan.
  • Vries de balletjes (op bakpapier) 1 uur in, zodat je deze daarna makkelijker kunt paneren.

Frituren

  • Verhit ondertussen de pan met het frituurvet of de (zonnebloem) olie tot 180 °C.
  • Klop de eieren los en zeef de bloem.
  • Haal de balletjes eerst door de bloem, daarna door het ei en als laatste door het paneermeel.
  • Frituur de ballen tot een kerntemperatuur van 70 graden Celsius.
  • Bak de bitterballen in ca. 3 tot 4 minuten krokant en bruin. Serveer meteen.