Heb jij ook nog witte wijn in de kast staan waar je niets mee doet? Maak er dan een scholfilet gerecht van zoals chef-kok Peter Fremouw dat heeft gedaan. Zie hieronder het recept voor de scholfilet geserveerd met parelcouscous, tomaat en wakame uit Yerseke, gekookt in witte wijn.
Boodschappenlijst
Schol
- 1 kg schol of 400 gram scholfilet
Parelcouscous
750 ml visbouillon
- 1 kilogram graten en afsnijdsels, vraag dit bij de lokale visboer.
- 2 uien
- 1 wortel
- Prei
- 2 liter water
- Citroen
- 10 peperkorrels
- 2 laurierblaadjes
- Olie
Saus
- 1 kilogram tomaten
- 2 uien
- 200 milliliter witte wijn
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram shiitake
- 1 prei
- 1 paprika
- 1 flespompoen
Schuim van Wakame
- 500 gram room
- 125 gram wakame
Rijstpapier
- Boter
- Wakame
- Rijstpapier
- Olie
Benodigdheden
- Staafmixer
- Fijne zeef
- Maatbeker
- 6 x bakjes
- Snijplank
- Wok
- Bakpan
- Steelpan
- Slagroom kidde
- 2x slagroompatronen
- Maatbeker
Recept
Scholfilet met parelcouscous, tomaat en wakame uit Yerseke
Receptuur voor 2 personen
Fileren schol
Maken visbouillon
- Snijd de ui, wortel en prei in grove stukken en fruit deze samen met wat olie en de visgraten aan in een grote steelpan.
- Voeg 2 liter koud water, een citroen in kwarten, peperkorrels en de laurierblaadjes toe.
- Laat 30 minuten zachtjes doorkoken.
- Zeef de bouillon door een zeer fijne zeef.
Maken saus
- Snijd de ui, knoflook en tomaten fijn voor de saus.
- Snijd ook de snijbonen, shiitake, prei, ui, paprika en pompoen fijn voor de groentemix.
- Fruit de ui en knoflook aan en voeg tomaten en wijn toe.
- Pureer de saus om hem daarna te zeven. Laat vervolgens inkoken tot een dikke substantie en kruid de saus af.
Koken parelcouscous
- Kook de parelcouscous gaar in visbouillon.
Bakken scholfilets & serveren
- Bak in een pan de scholfilets gaar.
- Dresseer in een diep bord de parelcouscous, met daarop de scholfilets.
- Garneer met wakame, kroepoek van rijstpapier (optioneel), schuim van wakame (optioneel) en kruiden.
Maken schuim van wakame
- Mix de room en wakame samen met een keukenmachine of een staafmixer.
- Zeef het mengsel.
- Voeg het mengsel toe aan een kidde en voeg 2 gaspatronen toe.
Optioneel: frituren rijstpapier
- Verwarm een frituur of olie in een pan op tot 185 graden.
- Frituur het rijstpapier totdat deze stopt met knetteren.
- Haal het rijstpapier uit de olie en laat uitlekken op een keukenrol.
- Kruid met peper en zout.