Houd jij ook van zeewier? Dan raad ik je aan om dit gerecht eens te proberen. Een aardappel, prei en algen gerecht gemaakt door chef-kok Wouter Kik. Geserveerd met prei van de barbecue, een prei emulsie en ingelegde prei en gedresseerd met een beurre blancsaus met algen.
Boodschappenlijst
Voor de aardappelen:
- 6 stuks kleine krieltjes
- 1 hand zeewier, willekeurig
- 1 liter zeewater (en dan geen Westerschelde want die schijnt nogal giftig te zijn)
- 1 liter water
- Olijfolie
- Algenpoeder
Voor de aardappelcrème met alg:
- 0,5 kilo kruimige aardappele
- 100 gram gesmolten boter
- 100 gram room
- 1 eetlepel algenpoeder
- Witte peper
Prei voor de barbecue:
Prei emulsie:
- 25 gram yoghurt
- 25 gram eiwit
- 3 deciliter olie van prei groen
- Cayennepeper
- Gemalen korianderzaad
- Zeezout
- Witte peper
Ingelegde prei:
- 1/4 stuks prei
- 100 milliliter water
- 100 milliliter azijn
- 100 gram suiker
- Zoetzuur
Voor de beurre blanc met algen:
- 1 stuk sjalot, fijngesneden
- 1 teen knoflook, geplet
- 1 blad laurier
- 20 gram gember, fijngesneden
- 2 stuks citroengras, fijngesneden
- 4 limoenbladeren
- 50 milliliter noilly prat
- 100 milliliter witte wijn
- 50 milliliter azijn
- Zeste en sap van 1 citroen
- 200 milliliter kippenbouillon
- Boter en crème fraîche
- 5 eetlepels algenpoeder
Benodigdheden
- Gasbrander
- Kommen
- Pannen
- Zeefje
- Barbecue
- Keukenmachine/handmixer
Recept
Aardappel, prei en algen
Receptuur voor 3 personen
Bereiding aardappelen
- Breng het zeewater met het water en de wieren aan de kook. Kook de krieltjes hierin gaar.
- Marineer de krieltjes met wat olijfolie en wat algenpoeder.
Bereiding aardappelcrème met alg
- Kook een halve kilo aardappelen gaar. Druk deze door een zeefje en meng met de gesmolten boter en room tot een mooie zachte puree.
- Breng op smaak met een eetlepel algenpoeder en witte peper.
Bereiding prei
- Rooster de prei op de barbecue helemaal zwart. Laat het afkoelen en knip voorzichtig open.
- Haal het binnenste van de prei eruit en portioneer. Breng op smaak met wat zeezout.
Bereiding prei emulsie
- Meng het eiwit met de yoghurt in een keukenmachine of met de handmixer. Monteer rustig op met de prei olie.
- Breng op smaak met cayennepeper, gemalen korianderzaad, zeezout en witte peper.
Bereiding ingelegde prei
- Kook de water en de azijn samen in een pan. Voeg hier de suiker aan toe en laat afkoelen.
- Snij ¼ stuk prei in ringen en marineer minstens 2 uur in de zoetzuur.
Bereiding Beurre Blanc met algen
- Zweet de sjalot, knoflook, laurier, gember en citroengras aan in een pan.
- Voeg dan de noilly prat, citroenzest en sap, witte wijn en azijn toe, reduceer tot de helft.
- Voeg de kippenbouillon toe en reduceer tot 1/3.
- Monteer op tot een mooie schuimige saus met de boter en crème fraîche.
- Mix hier de algenpoeder doorheen en voeg dan de limoenbladeren toe. Laat minstens 3 uur warm trekken.
- Zeef de saus. Mix voor serveren de saus lekker schuimig.