Wie wil jij verrassen met jouw favoriete recept?

Een goed verhaal en lekker eten. Dat zijn de ingrediënten van Kijken in de Keuken. Elke woensdag op tv bij Omroep Zeeland, van 2 december 2020 tot en met 14 april 2012.  Vanaf 17.00 uur elk half uur na het nieuws. Bekijk hieronder de recepten van de afleveringen die al geweest zijn.

In het nieuwe tv-programma Kijken in de Keuken bereiden Zeeuwen hun favoriete recept voor iemand die ze willen verrassen. Omdat die altijd een luisterend oor biedt, altijd voor een ander klaar staat, zo prachtig kan zingen,  of….  

2 december
Lina Tidili heeft de liefde voor de Italiaanse keuken in haar bloed: haar vader kwam van Sardinië naar Nederland. Net zoals haar vader heeft ook Lina een restaurant. De liefde voor gezond en lekker Italiaans eten geeft ze door aan haar kinderen. Voor hen kookt ze ‘Nonnopasta’, de pasta van opa.

9 december
Emmy de Kraker heeft een bevoorrecht leven, vindt ze zelf. Voor haar reden om ook iets voor anderen te willen doen, die minder geluk hebben in het leven dan zijzelf. Sinds 15 jaar is ze vrijwilliger bij de Voedselbank Walcheren. Voor vrijwilliger Govert Grootenboer kookt ze een oud familierecept, ‘Roersoep’. 

16 december
Stefano La Heijne, beleidsmedewerker bij het Anti Discriminatie Bureau Zeeland, is net in zijn eentje op vakantie geweest in Zuid-Italië. Hij heeft daar een heerlijk recept opgeduikeld. Dat maakt hij klaar voor zijn vriendin Odilia van der Heijden, met wie hij zich inzet voor de lhbt gemeenschap in Zeeland. Hij maakt het gerecht nog lekkerder door er een Zeeuwse twist aan te geven. 

23 december
Margot Verhaagen schrijft columns o.a. in de PZC en ontwikkelt nieuwe Zeeuwse streekproducten. Ze kreeg lekker eten en koken al met de paplepel ingegoten. En als rasechte Zeeuwse zet ze zich in voor typisch Zeeuwse producten als mosselen, babbelaars etc. Ze vindt met name dat kinderen daarin echt moeten worden opgevoed, dus kookt ze voor twee kinderen, Junior en Isa. 

30 december
Dicky Wattumena is van Molukse afkomst, maar opgegroeid in Zeeland. Zijn manier van koken is helemaal Moluks: niet alleen kookt hij Molukse gerechten, maar hij kookt ook altijd teveel, dus iedereen mag aan zijn tafel komen aanschuiven. Helaas moest hij, onder meer door corona, stoppen met zijn restaurant, maar dankzij Leo Zuidweg, die hem adviseert, ziet hij weer perspectief. Om hem daarvoor te bedanken kookt hij voor Leo en zijn vrouw.  

6 januari 2021
Cisca van Dijk was vroeger balletdanseres. Na haar balletcarrière streek ze neer in Middelburg. Ze is dol op klassieke muziek en is vrijwilliger bij het Zeeuws Orkest. Voor Rob Bakker, de directeur van het Zeeuws Orkest, maakt ze een fantastisch toetje: Bombe Alaska. 

13 januari 2021
Na een carrière in de mode raakte Marleen Bardolf in de ban van de Chinese geneeskunde. Koken met kruiden is dan ook helemaal aan haar besteed. Juist in deze tijd van corona komen de antibacteriële eigenschappen van bepaalde kruiden goed van pas! Ze kookt voor de man die haar op het pad bracht van de Chinese geneeskunde: Hans Visser uit Oost-Souburg.

 


Recepten


Aflevering 1 met Lina Tidili:

‘Nonnopasta’

Ingrediënten:
- Passata van tomaten
- Grof gemalen gehakt (half om half)
- Knoflook (2 teentjes) 
- Rood pepertje
- Tomatenpuree (enkele eetlepels)
- Grote ui
- Basilicum (vers)
- Peper & zout
- Olijfolie
- Fijn zeezout
- Pasta (spaghetti, penne of anders) 
- Kaas (parmigiano grattuggiato)

Bereiding:
- Doe een flinke scheut olijfolie in een wok.
- Fruit ui, knoflook, rode peper en gehakt aan. 
- Als dit redelijk gaar is, de tomatenpuree toevoegen en vuur zacht zetten (ontzuren).
- Daarna peper en zout toevoegen.
- De passata toevoegen en aan de kook brengen. 
- Als de saus kookt, vuur eraf en verse blaadjes basilicum naar smaak toevoegen. 
- Saus laten rusten. 
- Ondertussen de pasta koken in ruimwater, waaraan je een handje zout toevoegt.
- Als de pasta gaar is, mengen in de wok met de saus. Parmezaanse kaas toevoegen en serveren. 

Buon appetito! Liefs, Lina


Aflevering 2 met Emmy de Kraker:

Roersoep

Ingrediënten:
-
Tomaten (1 kg)
- Winterwortelen (2 à 3 stuks)
- Prei (1 à 2 stuks)
- Uien (ca. 500 gr)
- Bloemkool (een kwart)
- Aardappelen (2 stuks)
- Eventueel 2 laurierblaadjes
- Bouillonblokjes (2 à 3 stuks)
- Peper & zout, naar smaak

Bereiding:
-
Snij alle ingrediënten in grove stukken. 
- Doe ze in de soeppan en zet (net) onder water.
- Zet de pan op het vuur en kook, totdat de aardappelen gaar zijn. 
- Als de aardappelen gaar zijn, schep alles uit de pan en pureer (met staafmixer of passe vite) tot een mooie, gladde soep.
- Voeg naar smaak peper & zout toe.
- Serveer met bijvoorbeeld stokbrood en/of bruin brood. 

Smakelijk eten! Emmy de Kraker-Pauw.


Aflevering 3 met Stefano La Heijne:

‘Tagliatelle allo Stefano (con zucchini grigliati)’

Ingrediënten:
- Tagliatelle (250 gr)
- Garnalen (200 gr)
- Kookroom (200 ml)
- Citroen 1 stuk
- Limoen 2 stuks
- Zeekraal (200 gr)
- Courgette 1 stuk
- Bosje verse munt
- Vlokken Parmezaanse kaas

Bereiding:

Zucchini grigliati
- Snijdt de courgette over de lengte in stroken. 
- Rasp de limoen en voeg hier het sap van een halve limoen aan toe.
- Een scheut olijfolie erbij doen en met een kwastje aanbrengen op de stroken courgette.
- Grill de courgette stroken aan beide kanten (in de oven of in de grillpan). 

Tagliatelle allo Stefano
- Kook de tagliatelle (volgens de gebruiksaanwijzing op het pak).
- Bak de garnalen kort aan en voeg dan direct de room toe.
- Rasp de hele citroen en voeg het sap van een halve citroen toe. 
- Breng de saus aan de kook en voeg op het laatste de zeekraal hieraan toe.
- Meng de tagliatelle door de saus en dien op. 

Buon appetito! Stefano La Heijne.


Aflevering 4 met Margot Verhaagen:

‘Zeeuwse mosselen’

Ingrediënten:
- 2 uien
- 2 preien
- 1 venkel
- 3 wortelen
- 1 scheutje Searoop (smaak rabarber/zeekraal/zeevenkel)
- 2 kg mosselen

Voor de saus:
- 1 citroen
- 1 bosje dille
- 1 bosje selderij

Bereiding:
- Snij alle groenten.
- Verwarm een scheut olijfolie in een hete pan.
- Laat even lekker aanbakken.
- Was ondertussen de mosselen, haal de kapotte eruit en de mosselen die open blijven.
- Voeg de mosselen bij de groenten in de pan en laat koken.
- Hussel de mosselen in de pan.
- Laat nogmaals aan de kook komen: dan zijn de mosselen klaar!

Eet met Zeeuws brood of met frites van Zeeuwse aardappelen.

Eet lekker, Margot Verhaagen.


Aflevering 5 met Dicky Wattumena:

Sajur boontjes’, een Moluks feestgerecht.

Ingrediënten:
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- Trassi
- Daun jeruk
- Daun salam
- Gember
- Laos
- Sereh
- 2 eetlepels maggi poeder (of boillonblokje, verkruimeld)
- Citroensap
- Snijbonen
- Paprika

Bereiding:
- Snijbonen snijden
- Paprika in kleine stukjes snijden
- Ui en knoflook fruiten met beetje olie in koekenpan
- Trassi, daun jeruk, daun salam, laos en sereh toevoegen en zachtjes mee laten bakken
- 2 eetlepels maggi poeder en citroensap toevoegen
- Snijbonen snijden in pan doen, mee laten bakken en omroeren, zodat alles gaar wordt
- Op het laatst paprika nog even laten meebakken

Greetz from kokkie Dickster!