Benoeming politiechef op losse schroeven

MIDDELBURG -
De kans dat Vissers de nieuwe politiechef wordt, lijkt daarmee te zijn geslonken omdat er geen draagvlak is onder zijn eigen mensen. Eind deze week ligt het negatief advies formeel bij minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Kwartiermaker

Opstelten heeft Vissers voorgedragen als nieuwe regionaal politiechef. Nu nog is hij kwartiermaker, belast met de voorbereidingen voor de nieuwe politieregio Zeeland-West-Brabant. Daarvoor werkte hij sinds november 2009 als plaatsvervangend korpschef van de politieregio Rotterdam-Rijnmond.

Kritiek

Hans Vissers is in Zeeland geen onbekende. Hij was van september 2008 tot november 2009 interim-korpschef in Zeeland. Er was toen veel kritiek op zijn functioneren. Zijn manier van leiding geven werd ‘te direct’ genoemd. Zijn communicatieve vaardigheden lieten te wensen over en hij had ‘weinig verbindend vermogen’. Reden voor de selectiecommissie uit de Tijdelijke Ondernemingsraad (TOR) om nu negatief te adviseren over zijn benoeming.

Discussie

Een woordvoerder van de TOR bevestigt dit negatieve advies, maar verwijst voor een reactie naar de Centrale Ondernemingsraad van de politie in De Bilt. Die houdt zich onbereikbaar. Een woordvoerder van het ministerie zegt niets zolang de procedure nog niet is afgerond.

Politiebond

De politiebond NPB zegt dat het advies van de ondernemingsraden door de minister zwaar gewogen moet worden. "Een chef die in een organisatie aan de slag moet gaan, moet niet op voorhand ter discussie staan." Voor de bond is het belangrijk dat de agenten aan de slag kunnen gaan met een politiechef waar ze vertrouwen in hebben.

Nieuwe kans
De voorgenomen benoeming van Vissers werd in juli vorig jaar bekend. De Zeeuwse burgemeesters lieten toen weten dat ze niet stonden te juichen. Ze waren kritisch over Vissers’ stijl van leiding geven en ook de ervaring met hem als interim korpschef was niet positief. Toch ondernemen ze nu geen actie, omdat ze hem een nieuwe kans willen geven.

Nationale Politie

De politieregio Zeeland-West-Brabant is één van de tien nieuwe politieregio’s die ontstaan door de invoering van de Nationale Politie, per 1 januari 2013. Nu zijn er nog 25 politieregio’s. De hoofdstad van de nieuwe politieregio Zeeland-West-Brabant wordt Tilburg.

Reacties

Alle reacties op de voorgenomen benoemingen van alle tien politiechefs moeten vrijdag binnen zijn bij minister Opstelten. Die neemt daarna binnen enkele weken een besluit. Hans Vissers zelf wil niet reageren.