Asbakken moeten ook in kleine cafés van tafel

MIDDELBURG -
Horecabezoekers reageren zeer wisselend op het verbod dat eraan komt. Bij de uitbaters van kleine cafés
. Zij spreken van oneerlijke concurrentie omdat zij geen ruimte hebben om een speciale rookruimte in te richten, en grotere gelegenheden wel.

Personeel

Bij het invoeren van het rookverbod in de horeca werden kleine kroegen zonder personeel in eerste instantie ontzien, omdat er in deze eenmanszaakjes geen personeel beschermd hoeft te worden tegen de gevolgen van meeroken. Het lijkt erop dat de kleine kroegjes die uitzonderingspositie nu kwijt zullen raken.

Verzet

Eén van de Zeeuwse caféhouders die zich verzet tegen het rookverbod in kleine cafés is Fanny Hagens van het café Underground in Middelburg. Behalve caféhouder is Hagens ook bestuurslid van Natte Horeca Zeeland, de Zeeuwse tak van de landelijke branche-organisatie voor kleine cafés.

Doodsteek

Hagens noemde het rookverbod eerder al "de doodsteek voor de kleine kroegen". Het verbod zou zorgen voor oneerlijke concurentie. De grotere cafés hebben namelijk wel ruimte voor een rookruimte.

Asbakken

Het kan nog wel anderhalf jaar duren voor het rookverbod ook in kleine cafés ingaat. Tot die tijd gaan in café Underground in Middelburg nog gewoon de asbakken op tafel.

Plannen

Het landelijke bestuur van de branche-organisatie Natte Horeca Nederland heeft aangegeven de plannen te gaan bestuderen, om te bekijken wat ertegen te ondernemen valt.