Buschauffer Piet de Vos gehuldigd in Tour de France

Hij ontvangt de zogenoemde Trophée de la Fidélité als blijk van waardering, de vaste onderscheiding voor mensen die 20 keer hun opwachting maken in de Ronde van Frankrijk. ,,Ik vind dat wel iets waardevols, al zal die medaille hooguit een week in de huiskamer liggen. Daarna gaat-ie de kast in. Maar het blijft bijzonder dat ik er al zo lang bij ben. Volgens mij deden de teambussen 23 jaar geleden hun intrede in de Tour. Alle collega's van die eerste jaren zijn al lang verdwenen. En dat terwijl ik altijd dacht dat ik het niet zo lang zou uithouden in deze aparte wereld'', zegt De Vos, die in 1993 door Jan Raas werd aangenomen. "Ik zei nog dat het niets voor mij was..."

WordPerfect, Novell en Rabobank zijn de sponsors waarvoor hij al die tijd door Europa is getrokken. "Best een cultuurschok, wanneer je uit de transportsector afkomstig bent, zonder enige luxe. Plotseling zit je in een situatie waarin alles heel goed is verzorgd. Als chauffeur ben je de gastheer en ook een beetje de entertainer die de sfeer goed moet aanvoelen. Ik geloof dat me dat altijd aardig is afgegaan, want ik kon en kan met iedereen opschieten'', aldus De Vos.

Hoogtepunt? Hij noemt de Tour van 2007, waarin Rasmussen de gele trui zo goed als zeker op zak had en alsnog door zijn eigen ploegleiding uit de race werd gezet omdat hij wat leugens had verkondigd over verblijfplaatsen. "Maar dat kun je ook als een dieptepunt beschouwen.''

Dat geldt ook voor de confrontatie met twee inbrekers, direct in zijn debuutjaar. ,,Ik sliep toen nog tijdens etappekoersen in de bus. 's Nachts na de eerste dag in de Dauphiné Libéré stonden er plotseling twee man binnen. Een had een mes bij zich. Ik nam er een te grazen, totdat de ander traangas in mijn gezicht spoot. De twee probeerden te ontkomen, maar een
bleef met zijn mouw aan de deurklink hangen waardoor die afbrak en we met z'n drieën opgesloten zaten. Op de tast ben ik naar voren gelopen en kon ik de voordeur alsnog openen. Die twee kerels waren zo weg. Het was geen leuke ervaring. Toch heb ik nooit overwogen er toen al mee te stoppen. Dat doe ik nu pas als Rabobank ophoudt.'' (bron: ANP)