Run op motorrijbewijzen door nieuwe regelgeving

GOES -
Door nieuwe Europese regelgeving gaan er over twee weken strengere regels gelden om het zogenoemde A-rijbewijs te halen.

Rijervaring

Wie nu voor zaterdag 19 januari zijn motorrijbewijs haalt, hoeft naast zijn theorie en voertuigbeheersing slechts één keer praktijkexamen te doen. Na twee jaar rijervaring op een middelzware motor wordt het rijbewijs automatisch omgezet in een rijbewijs voor een zware motor.

Praktijkexamen

Na 19 januari zijn de regels strenger. Een achttienjarige die zijn theorie, voertuigbeheersing en praktijkexamen haalt, mag de eerste twee jaar alleen op een lichte motor rijden. Op zijn twintigste moet hij voor de tweede keer praktijkexamen doen om op een middelzware motor te rijden. En weer twee jaar later mag hij voor de derde keer het praktijkexamen afleggen om het rijbewijs voor een zware motor te halen.

Duurder

Deze extra praktijkexamens worden gecombineerd met nieuwe rijlessen. Al met al kost het hele traject zo'n duizend euro. Dat is honderden euro's duurder dan de huidige situatie. Daarom profiteren veel jongeren nu nog van de goedkope situatie.

Verkeersslachtoffers

Rijschoolhouder Ko Dek uit Goes verwacht dat er door de nieuwe regels minder verkeersslachtoffers zullen vallen. "Veel jongeren zullen het halen van het motorrijbewijs uitstellen tot hun 24ste. Vanaf die leeftijd mogen ze direct praktijkexamen doen om op een zware motor te rijden. In verhouding vallen er in de leeftijdscategorie tussen de 18 en 24 jaar twee keer zoveel verkeersslachtoffers. Dat aantal zal straks waarschijnlijk omlaag gaan."