GroenLinks wil andere, eerlijkere belasting

OOST-SOUBURG -
Het kabinet is van plan provincies en waterschappen samen te voegen tot één bestuurslaag. GroenLinks vindt dit de 'uitgelezen mogelijkheid' om een einde te maken aan de opcentenbelasting die de provincie heft. Die is volgens statenfractievoorzitter Leen Harpe in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Alleen personenauto's en motorrijwielen betalen opcentenbelasting, Vrachtwagens en niet-autobezitters niet.
Goedkoper
Het invoeren van één belasting is volgens GroenLinks efficiënter en daardoor goedkoper. Leen Harpe: "Als je het rekensommetje op de achterkant van een sigarendoosje maakt, dan moeten de mensen minder gaan betalen."
Dijken
GroenLinks vindt verder dat aanleg en onderhoud van dijken weer geheel door het Rijk moeten worden betaald. De inwoners van Zeeland betalen hieraan nu onevenredig veel vanwege de vele kilometers dijk in de provincie.
Plannen
GroenLinks heeft een brief met de plannen gestuurd aan Gedeputeerde Staten van Zeeland. Den Haag heeft nog niet besloten provincies en waterschappen daadwerkelijk samen te voegen.