Brisantgranaat tot ontploffing gebracht

OOSTERSCHELDEKERING - Het 35 centimeter lange explosief was een brisantgranaat uit de Tweede Wereldoorlog. Deze granaten werden met een kanon afgeschoten, waarna ze met een kleine parachute op het vijandige doel moesten vallen.

Ongevaarlijk

De vinder, Ben Schneider uit Nieuw-Haamstede, trof het explosief aan tijdens graafwerkzaamheden in zijn tuin. De tuin grenst aan het duingebied vlakbij het vliegveld van Haamstede. Omdat de granaat tientallen jaren in vochtige omstandigheden had gelegen, was hij niet meer gevaarlijk.

Camouflage

De heer Schneider woont in een voormalige Duitse bunker. De bunker ziet eruit als een normale woning. Dit was ter camouflage om de Engelsen te misleiden, op burgerwoningen mocht natuurlijk niet geschoten worden.

Publiek

Daar haalden twee medewerkers van de EOD het explosief dinsdag op, en brachten het naar het strand. Vier politieagenten moesten het publiek op afstand houden, maar door het bewolkte weer en de koude wind van zee waren er geen belangstellenden.

Plof

Het onschadelijk maken van de granaat gebeurde in twee etappes. Eerst werd op afstand de parachute uit het omhulsel geschoten, daarna werd de lading onschadelijk gemaakt. Dat leverde in beide gevallen ene lichte plof op, waarbij het zand ongeveer een meter opspoot.