Terneuzen zet linten in tegen broedende visdieven

TERNEUZEN -
In een brief waarschuwt de gemeente dat het broedseizoen van de vogeltjes er weer aankomt en dat zorgt ieder jaar voor veel overlast. De visdiefjes nestelen het liefste op platte daken, om vervolgens hun nestje fel te verdedigen wanneer mensen te dicht in de buurt komen. Bovendien zorgen hun uitwerpselen voor veel ongemak.

Linten

Het spannen van rood-witte linten kan de overlast voorkomen, volgens Alex Wieland van Stichting Landschapsbeheer. "Die linten flapperen op het dak en dat vinden de vogels niet zo fijn." De gemeente hoopt dat de visdieven daardoor elders gaan broeden. Het rood-witte lint is gratis te verkrijgen bij de gemeente Terneuzen.

Beschermd

Het is wel van belang dat dit gedaan wordt voor dat het broedseizoen begint. Omdat broedende vogels beschermd zijn, mogen ze niet meer weggejaagd worden als ze eieren hebben gelegd.

Kopzorg

De aanwezigheid van de visdiefjes is al sinds een paar jaar een kopzorg voor de gemeente. Tot 2008 broedden de vogels bij het sluizencomplex van Terneuzen, maar Rijkswaterstaat wilde ze verplaatsen naar de radartoren, een stuk verderop. De 'immigranten' uit Afrika vielen namelijk fietsers aan, zodra deze te dicht bij de nesten kwamen.

Binnenstad

Tot nu toe is het nog niet gelukt om de visdieven naar hun nieuwe broedplaats te krijgen. Van de ruim 400 broedparen die bij het sluizencomplex broedde heeft maar een stuk of 140 er de overstap naar het terrein bij de radartoren gemaakt. In plaats van te gaan broeden bij de radartoren hebben veel dieren hun broedplaats verhuisd naar de binnenstad van Terneuzen. De vogels strijken daar ieder jaar in groten getale neer op platte daken met kiezels zoals flats.

Radartoren

De enige oplossing is om gelijk te voorkomen dat ze beginnen met nestelen. Bovendien hoopt de gemeente dat de vogels vanwege de linten vertrekken uit de binnenstad en eindelijk hun intrek nemen in de voor hen ingerichte broedplaats bij de radartoren.

Jachtgebied

Het voornaamste jachtgebied van de visdief is de Westerschelde. Het aantal broedparen is sterk afgenomen omdat ze niet meer terecht kunnen op hun oorspronkelijke broedlocaties, namelijk het strand.