Verslaggever Omroep Zeeland opgepakt

OOST-SOUBURG -
Manschappen van de politie zagen de omroepmedewerker abusievelijk aan voor een mogelijke terrorist. Hij werd opgepakt, moest op het asfalt gaan liggen, werd geboeid en korte tijd vastgehouden. De leiding van Omroep Zeeland neemt het incident hoog op. "Omdat'', zegt hoofdredacteur Edwin de Kort, "De veiligheid van onze mensen bij ons hoog in het vaandel staat''. De Kort betreurt het dat één van zijn medewerkers in deze situatie terecht is gekomen. Hij wil dat de politie excuses maakt richting de verslaggever.

Betreurt

Politiewoordvoerder Alwin Don betreurt het incident. "De verslaggever kwam midden in de oefening terecht, net nadat we een paar acteurs hadden opgepakt die probeerden binnen te dringen. De verslaggever werd daarom aangezien voor een acteur."

Excuses

Hij kan nog niet zeggen of de politie excuses gaat maken aan de betrokken verslaggever. "Dat is aan de politieleiding."

Incident

Het incident vond plaats op het parkeerterrein bij het Topshuis. De verslaggever in kwestie is aangedaan door het incident. Zijn relaas: "In een uur tijd steek ik zes keer de parkeerplaats bij het Topshuis over. Tientallen politieagenten en soldaten zien mij. Ik stel mij meerdere keren voor als radiojournalist van Omroep Zeeland. Bij de zesde oversteek word ik onder schot genomen door een politieagent met een automatisch wapen''.

Geboeid

"Ik moet mijn handen op mijn hoofd doen. Hij vraagt wie ik ben, ik geef antwoord en zeg dat ik een politieperskaart in mijn broekzak heb. Dan moet ik knielen en daarna moet ik met mijn handen op mijn hoofd met mijn buik op de grond gaan liggen. Een tweede agent houdt me nu ook onder schot. Mijn rechten worden me voorgelezen, ik word geboeid en gefouilleerd. Er staan inmiddels zes tot acht agenten, waarvan één zegt: ik herken hem. Ik word pas vrijgelaten als een legerofficier concludeert dat ik ben wie ik zeg te zijn''.

Vernederd

"Ik heb het als zeer vernederend ervaren dat ik geboeid op de grond heb gelegen en dat ik onder schot werd gehouden''.

Gesprek

Inmiddels heeft - in aanwezigheid van de betrokken verslaggever - een gesprek plaatsgevonden tussen de hoofdredactie en directie van Omroep Zeeland en vertegenwoordigers van politie en defensie, die bij de oefening betrokken waren. "Het was een open en verhelderend gesprek. Het was ook nodig omdat wij willen dat onze mensen nu en in de toekomst hun werk fatsoenlijk kunnen doen'', aldus hoofdredacteur De Kort.