Werkstraf geëist van 80 uur voor dreigtweets

MIDDELBURG -
Volgens de officier van justitie is van de berichten op internet een enorme dreiging uitgegaan en is het nodig om hem ook een voorwaardelijke celstraf op te leggen van twee maanden.

Website
In een honderdtal berichten via de social media website Twitter dreigde de verdachte onder meer zigeuners, joden, moslims en politiemensen te doden. De politie kwam de verdachte op het spoor toen hij via internet de politie uitdaagde om hem dood te schieten als hij er op los zou schieten met een automatisch wapen op de grote markt in Goes.

Winkelcentrum
De 20-jarige verwees daarbij naar de schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Een jaar geleden doodde een man daar 6 mensen en maakte hij tientallen gewonden. De verdachte noemde voor de rechtbank in Middelburg zijn berichten "één grote grap" en "absurdistische onzin". Na zijn arrestatie zegt hij gestopt te zijn met de dreigtweets. Wel twittert hij verder via een afgeschermd gedeelte.

Terroristische
Het is voor het eerst dat er in Zeeland iemand voor de rechter staat die mensen heeft bedreigd via de sociale media. Het OM wil een incident zoals in Alphen aan den Rijn voorkomen en vindt dat het dreigen met een terroristische daad moet worden bestraft. De advocaat van de 20-jarige vindt dat het Openbaar Ministerie dan ook eens moet kijken naar de honderden andere doodsbedreigingen die dagelijks op internet verschijnen. Bij een huiszoeking bij de verdachte thuis zijn geen wapens of explosieven gevonden.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.