'Tussenpersoon De Schelde betaalde steekpenningen aan Chili'

VLISSINGEN -
Het smeergeld zou zijn betaald door Guiillermo Ibieta, de inmiddels overleden vertegenwoordiger van De Schelde in het Zuid-Amerikaanse land. In verband met de smeergeldaffaire hebben verschillende hoge Chileense militairen vastgezeten.

Rechtszaak
De rechtszaak tegen de officieren begint waarschijnlijk in de tweede helft van het jaar. De Schelde of leidinggevenden van De Schelde hoeven niet voor de rechter te verschijnen, omdat er geen bewijs is dat het bedrijf wist van de steekpenningen.

Defensie

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt in de Volkskrant dat de geruchten over steekpenningen bekend zijn, maar dat de vier schepen in 2004 voor 290 miljoen zijn verkocht zonder tussenpersoon.

Reactie

De Vlissingse werf zegt dat het niet betrokken was bij het aanbieden van smeergeld in Chili. Het laat weten alleen betrokken te zijn als onderaannemer van het ministerie van Defensie en dat het ging om een aantal aanpassingen aan de schepen. Volgens Damen is de werf geen verdachte en staat hun rol niet ter discussie.