Internet geeft lokale nieuwsmakers een platform

GOES -
Cameraploeg

Daarnaast is voor het maken van die verhalen ook lang niet altijd meer een complete cameraploeg en een montageset nodig.

iPad

Het nieuwste lokale initiatief is Goestig en is volgens bedenker en oprichter Wiert Omta de enige in Nederland die alles met de iPad doet. Volgens Omta is het heel goedkoop en makkelijk, want er is geen dure apparatuur zoals camera's en montagesets. En er kan overal, bijvoorbeeld in een bibliotheek of café gemonteerd worden, waardoor het nieuws snel op internet gezet kan worden.

Feel-good

Goestig trekt op Facebook gemiddeld rond de 6.000 kijkers per filmpje. Afgelopen december was dat zelfs 15.000. Goestig is een 'feel-good' station, zegt Omta, daarom gaan bijvoorbeeld politieberichten niet mee.

Actueel

Goestig brengt zoveel mogelijk actueel nieuws, dat nooit langer dan een week mag blijven liggen. Voor stille periodes liggen er wel de zogenaamde plankitems klaar. En Omta kan ook nog putten uit een reeks filmpjes over Oud-Sabbinge.

Camera's

Naast Goestig zijn er nog meer lokale initiatieven. Zoals bijvoorbeeld in Zeeuws-Vlaanderen Kikke-tv, Rebel-tv en Omroep Hulst TV, en op Walcheren RTV-Vlissingen. Zij werken wel met camera's en een studio.

Versterken

Hoofdredacteur Edwin de Kort van Omroep Zeeland juicht de lokale initiatieven toe: "Hoe meer Zeeuwse verhalen de Zeeuwen bereiken, hoe beter". Een nadere samenwerking met de 'lokalen' op tv is nog een brug te ver. Maar op het internet is er in de toekomst waarschijnlijk wel de mogelijkheid dat lokaal en regionaal elkaar gaan versterken.