Zeeuwse mosselvloot op de terugweg

YERSEKE -
De mosselvissers waren
met het opvissen van mosselzaad. Het opvissen mag nog tot 1 december. De mosselvissers hebben een extra lange periode aangevraagd omdat slechte weersomstandigheden weleens voor vertraging zouden kunnen zorgen. In eerdere jaren moest om die reden het vissen soms wekenlang worden uitgesteld.
Wind
De afgelopen dagen zorgde het weer nog niet voor vertragingen. Wel was de wind aan de harde kant. Vooral voor de kleinere visserschepen was de wind maar net op het randje, volgens Van Damme.
Duur
De afgelopen twee jaar lag er te weinig mosselzaad op de bodem van de Waddenzee. De mosselvissers konden zichzelf deels van mosselzaad voorzien met behulp van mosselzaadinvanginstallaties (MZI's), maar de resultaten vielen tegen en de methode is volgens de mosselvissers vooral ook erg duur. 
Inventarisatie
Dit jaar is er wel veel mosselzaad gevonden. De mosselvissers hebben een inventarisatie gemaakt in de kwetsbare gebieden van de Waddenzee van 320.000 mosselton, dat is 32 miljoen kilo aan mossels. Daarvan wordt de komende weken 28 miljoen kilo opgevist door de mosselvissers. 
Mini-mossels
Het opvissen van mosselzaad, dat zijn eigenlijk hele jonge mini-mossels, gebeurt met netten die over de bodem slepen. Die worden weer uitgezaaid in de mossel-percelen, waarvan een deel zich in Zeeuwse wateren bevindt. Wanneer de mossels volwassen zijn, worden ze weer opgevist en verwerkt voor de verkoop.
Foto: Jan Schot