Terneuzen wil van drugsimago af

terneuzenopknapbeurt1

Belgen

TERNEUZEN - Terneuzen zit weer in de lift. Dat constateert voorzitter Martijn van Battum van ondernemersvereniging Bizzy in de Terneuzense binnenstad. Hij ziet steeds meer toeristen in de Terneuzense binnenstad. "Door de nieuwe N61 is Terneuzen nu veel beter te bereiken vanaf de Zeeuws-Vlaamse kust. Er zitten steeds meer toeristen in Cadzand. Op een koopzondag merken we dat driekwart van onze klanten uit België en Duitsland komt."
Nieuwe weg boulevard - binnenstad Terneuzen
Nieuwe weg boulevard - binnenstad Terneuzen

Checkpoint

Terneuzen heeft lang gezucht onder het imago van drugsstad, erkent burgemeester Jan Lonink. Coffeeshop Checkpoint, die na politie-invallen in 2007 en 2008 werd gesloten, had 3500 klanten per dag. De klanten die vanuit onder meer België en Noord-Frankrijk kwamen aanrijden, zorgden voor overlast.
Imago
Theaterdirecteur Frans Lievens zat jarenlang tegen de stroom klanten van Checkpoint aan te kijken. Hij merkt dat na de sluiting van Checkpoint er een andere sfeer in de stad heerst. "Toen de coffeeshop nog open was, merkte ik dat ik moeilijker familie- en kindervoorstellingen vol kreeg. Ik merk nu dat er een wat ander publiek naar het theater komt, bijvoorbeeld Belgen die - compleet in mooi pak - afkomen op onze opera-uitvoeringen. Terneuzen heeft nu toch een wat vriendelijker uitstraling." 
Koopzondag
Om Terneuzen als winkelstad te promoten, wil ondernemersvereniging Bizzy de winkels in de Terneuzense binnenstad iedere zondag open hebben, net als in Sluis en Hulst. "We merken dat mensen steeds vaker 'funshoppen', en dat doen ze op zondag", zegt Van Battum. Lonink staat vierkant achter de plannen voor een permanente openstelling op zondag. "Wat Sluis en Hulst doen, moeten wij ook kunnen." 
terneuzenopknapbeurt2