Zeeland geeft de toon aan in muziekonderwijs

Zeeland geeft de toon aan in muziekonderwijs
Zeeland geeft de toon aan in muziekonderwijs © Omroep Zeeland
orkestklas o.b.s. De Casembroot in actie
orkestklas o.b.s. De Casembroot in actie © Omroep Zeeland
SINT-ANNALAND - Muzieklessen
De Zeeuwse Muziekschool is 6 jaar geleden gestart met muzieklessen in de klas. Dit in samenwerking met Zeeuwse basisscholen, Zeeuwse gemeenten een aantal plaatselijke muziekverenigingen. In Wolphaartsdijk, Heikant en Wissenkerke worden er al muzieklessen gegeven. En daar komen steeds meer scholen bij, zoals bijvoorbeeld de obs De Casembroot in St. Annaland. 
muziekonderwijszeeland INT
Methode
Op De Casembroot wordt al jaren de muziekmethode 'Muziek maakt slim' gebruikt. Een bewuste keuze volgens directeur Janet Hakkeling. "Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat muziek maken, naast het plezier en de ontspanning, een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van een kind. Sinds dit schooljaar wordt ook samengewerkt met de Zeeuwse Muziekschool en heeft de school zelfs een 'echte' orkestklas. 
o.b.s De Casembroot maakt gebruik van 'Muziek maakt slim'
o.b.s De Casembroot maakt gebruik van 'Muziek maakt slim' © Omroep Zeeland
Plan
Zeeland is op het gebied van muziekonderwijs een positieve uitzondering. Landelijk zijn de cijfers bedroevend en wordt er amper muziekonderwijs gegeven. Minister Jet Bussemakers van Onderwijs en Cultuur, heeft daarom in samenwerking met Joop van den Ende, een plan gelanceerd om over 4 jaar muziek in alle klaslokalen te brengen. Hiervoor is 50 miljoen beschikbaar.

Structureel muziekonderwijs

Het is de bedoeling dat alle kinderen in Nederland van 2,5 tot 12 jaar structureel muziekonderwijs krijgen. Dit betekent dat er op school een aantal uren per maand muziekonderwijs wordt gegeven door gekwalificeerde leerkrachten. Daarnaast vinden er allerlei campagnes en activiteiten plaats op televisie, zoals bijvoorbeeld een 'muzikale klassenstrijd', waar basisschoolleerlingen aan mee kunnen doen.

Binnen en buiten school

Dit moet uiteindelijk leiden tot meer en betere muziekbeoefening door kinderen, binnen en buiten school. Kinderen kunnen in 2020 beter samen zingen en samen spelen, en hebben meer waardering voor muziek.
Kwaliteit
Om de kwaliteit te verhogen wordt er gewerkt aan bijscholing van de leerkrachten, zodat er op een deskundige wijze muziekonderwijs gegeven kan worden op school. In onze provincie biedt de Zeeuwse Muziekschool combinatielessen muziek aan. De ene week wordt de les dan verzorgd door de leerkracht en de andere week door de vakdocent.
orkestklas o.b.s. De Casembroot in actie
orkestklas o.b.s. De Casembroot in actie © Omroep Zeeland