Peter de Smidt houdt de wacht in Waterdunen

Peter de Smidt houdt de wacht in Waterdunen
Peter de Smidt houdt de wacht in Waterdunen © OZ
Beheerder Waterdunen
BRESKENS - Zeewater
De Smidt voelt zich helemaal thuis tussen de nieuw aangelegde kreken en eilandjes. Hij werkt al jaren als terreinbeheerder in Zeeuws-Vlaanderen voor Het Zeeuwse Landschap en kent de natuurgebieden op zijn duimpje. In Waterdunen is zijn voornaamste taak nu een oogje in het zeil houden. Het gebied is volop in aanleg en verboden voor bezoekers. Die zijn pas welkom in 2017. 
Beheerder Waterdunen ziet nieuwe natuur groeien om zich heen
Beheerder Waterdunen ziet nieuwe natuur groeien om zich heen © OZ
Kustlaboratorium
Het is nog stil rond zijn boerderijwoning. Dat verandert als straks op het erf een informatiecentrum en een steunpunt voor het Kustlaboratorium verrijzen. Bij dat Kustlaboratorium komen kweekpercelen voor tong, kreeft, oesters, algen, maar ook zilte groenten en zouttolerante aardappels. De Smidt: "Nee, het is niet eenzaam of stil. Ik vind het heerlijk, ik ben opgegroeid op een boerderij."
In 2017 moeten de kreken in Waterdunen vol lopen met zout water
In 2017 moeten de kreken in Waterdunen vol lopen met zout water © OZ
Kostenoverschrijding
Graafmachines zijn volop aan het werk in het westelijk deel. Bij de nieuw aangelegde broedeilanden zijn al kolganzen en brandganzen te zien. De bedoeling is dat hier straks horden sternen en kluten te zien zijn. Het project Waterdunen bestaat uit een stuk versterkte waterkering, nieuwe natuur en er komt een vakantiepark van Molecaten. 
6 Miljoen
Onlangs bleek dat het project kampt met een kostenoverschrijding van 6 miljoen. De Smidt zegt zich daar niet echt zorgen over te maken; hij verwacht dat de provincie wel een oplossing vindt.