'Je vraagt een brildrager toch ook niet voortaan zonder bril op pad te gaan'

'Je vraagt een brildrager toch ook niet voortaan zonder bril op pad te gaan'
'Je vraagt een brildrager toch ook niet voortaan zonder bril op pad te gaan' © OZ
Dyslexiehulp 1
GOES - Eerlijke kansen
Onlangs kwam staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs met het plan om deze spellingscontrole te verbieden. Het zou alle leerlingen dezelfde kansen geven. De mededeling leverde zoveel kritiek op, dat nu eerst onderzocht wordt of het afschaffen van de spellingscontrole wenselijk is. 
Dyslexie heeft niet alleen te maken met taal
Dyslexie heeft niet alleen te maken met taal © OZ
Bril afdoen
"Afschaffing heeft grote gevolgen voor dyslectici", zegt De Rooij. "Ze gebruiken hulpmiddelen zoals extra tijd bij toetsen en een tafelkaart voor sommen om te kunnen presteren. Dat is geen extraatje, dat is wat ze in de basis nodig hebben. Je vraagt een brildrager toch ook niet om bij het maken van een toets zijn of haar bril af te doen. Of een rolstoeler om tijdens de gymles gewoon mee te rennen?"
Bij dyslexiebureau Pi-Spello in Goes zijn ze bezorgd over afschaffing van spellingscontrole bij eind

Extra tijd

Het advies aan staatssecretaris Dekker is simpel. "Kijk echt naar wat deze groep nodig heeft. Naast extra tijd, dus ook hulpmiddelen. Omdat dyslexie in je hoofd zit, is het misschien voor anderen onzichtbaar. Maar afschaffen betekent ontkennen dat deze handicap bestaat. Daardoor ontzeg je dyslecten de kans om zich te ontwikkelen tot het niveau dat ze aankunnen. De redenering dat je door afschaffing juist gelijkheid krijgt, is flauwekul, want deze handicap kun je niet uitzetten, daar moet je met hulpmiddelen mee leren leven".