'Snel duidelijkheid over beschuldiging corruptie’

'Snel duidelijkheid over beschuldiging corruptie’
'Snel duidelijkheid over beschuldiging corruptie’ © OZ
Hulst Corruptie instart 1

Steekpenningen

HULST - Aanleiding waren verklaringen van een projectontwikkelaar, die de oud-wethouder beschuldigt van het aannemen van steekpenningen. In ruil voor het geld zou Weemaes als wethouder een vergunning hebben geregeld voor nieuwbouw aan de Zoutestraat, waar dat eerst niet mocht.

Betaling

Weemaes ontkent niet dat hij een rekening heeft gestuurd aan de projectontwikkelaar, maar zegt dat dat geld bedoeld was voor zijn makelaarskantoor. De onderzoekscommissie zou de rekening van Weemaes - voor een bedrag van 25.000 gulden - onder ogen hebben gekregen. De rekening zou zijn opgesteld op blanco papier; niet op briefpapier van zijn makelaarskantoor. 
© Otto Vosveld (foto: OZ
Afrekening
Volgens Weemaes gaat het om een rekening van 2.300 gulden op briefpapier van zijn makelaarskantoor, voor werkzaamheden die zijn makelaarskantoor heeft verricht. "Dit is een politieke afrekening na 22 jaar wethouderschap", aldus Weemaes. "Sommige mensen willen mij gewoon te pakken nemen."
Aangifte
Omdat de ware toedracht niet duidelijk werd, deed de commissie vorig jaar aangifte bij het Openbaar Ministerie. In dit geval was dat de Rijksrecherche, die bevoegd is om onderzoek te doen naar ambtenaren en openbaar bestuurders. Bedoeling was dat deze Rijksrecherche nader onderzoek zou doen en getuigen onder ede zou horen.
Makelaar
Weemaes was in Hulst van 1986 tot 2008 wethouder voor de PvdA . Naast zijn wethouderschap had Weemaes ook een makelaarskantoor. Hij trad in 2008 af vanwege gezondheidsklachten. Tijdens zijn wethoudersperiodes had hij verschillende portefeuilles, zoals financiën, ruimtelijke ordening, onderwijs, cultuur en welzijn. Weemaes is tegenwoordig full-time werkzaam voor zijn makelaarskantoor en is lid van het algemeen bestuur van het Zeeuwse waterschap Scheldestromen.
Commissie
Een commissie stelde een onderzoek naar Weemaes in, nadat een woningeigenaresse aan het Stationsplein hem beschuldigde van belangenverstrengeling. Ze voerde daarvoor een geheime bandopname op, die ze gemaakt had van een vijf uur durend gesprek met de toenmalige wethouder. De commissie constateerde geen strafbare feiten in dat gesprek. Tijdens het onderzoek stuitte de commissie dus wel op een andere zaak, waarbij Weemaes geld zou hebben gekregen voor het regelen van een bouwvergunning aan de Zoutestraat.