Veiligheid op zee steeds groter geworden

Vissers vijf jaar vermist 2
ARNEMUIDEN - Plotselinge storm
Amateurhistoricus en gids in het Museum Arnemuiden Joost Adriaanse verdiepte zich in de geschiedenis van het vissersdorp. "Rampen op zee zijn van alle tijden. Maar het is duidelijk veiliger geworden. In de 19e eeuw ontstonden vaak ongelukken door plotselinge storm waardoor de schepen, die op zeilen voeren, makkelijk omsloegen. Rond de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn veel schepen vergaan doordat ze op een mijn liepen of er één opvisten. Tegenwoordig blijft de oorzaak van een ongeluk vaak onbekend." 
Veel indruk
Sinds juni 2015 is in het Museum Arnemuiden een zeilstoffen doek te zien met daarop alle namen van 96 mannen die niet terugkeerden. De lijst met namen is tot stand gekomen door bronnenonderzoek in kranten en verslagen van gemeenteraden. Volgens Joost Adriaanse is er veel belangstelling voor. "Ik ben regelmatig gids in het museum en merk dat de verhalen over de vermiste vissers veel indruk maken op de bezoekers." 
© omroep zeeland
Broers De Ridder
De laatste twee namen op het zeildoek zijn die van de broers Christiaan en Mark de Ridder uit Arnemuiden. Vissersboot Nieuwpoort 28 kapseisde op 1 maart 2011 voor de kust van Duinkerke. Ook de uit Oost-Souburg afkomstige Erik Tange kwam hierbij om het leven.
Nieuwe namen
Op het zeildoek is ruimte voor nieuwe namen van Arnemuidse vissers die om het leven komen, vertelt Joost Adriaanse. "Zolang er een vissersvloot in Arnemuiden is, kunnen er schepen vergaan. Als er nieuwe slachtoffers vallen, worden die er bij gezet, maar laten we het niet hopen."