Definitief einde van theater Mondragon

Definitief einde van theater Mondragon
Definitief einde van theater Mondragon © Omroep Zeeland
geschiedenis Mondragon

Tijdperk

ZIERIKZEE - Mondragon en de naastgelegen Concertzaal staan al  vijftien jaar leeg en zijn in die tijd flink in verval geraakt. Voor veel inwoners van Schouwen-Duiveland komt hiermee een einde aan een bijzonder tijdperk.
© Omroep Zeeland

Herinneringen

Veel bewoners van het eiland koesteren warme herinneringen aan Mondragon en de Concertzaal. De Concertzaal is namelijk in de vorige eeuw zowel gebruikt als bioscoop en theater. In 1918 wordt met de vertoning van de film “Jäcko, de afdruk van de kleine hand” in de Concertzaal een bioscoop gevestigd. Het wordt ‘de’ bioscoop van het eiland. Maar in de jaren 50 loopt het aantal bezoekers langzaam terug en is het met de toptijd van de bioscoop gedaan.

Theater

Theater
De Concertzaal werd in de vorige eeuw ook vaak gebruikt voor uitvoeringen van plaatselijke verenigingen., zoals muziekvereniging 'Rust Roest' en gymnastiekvereniging 'Olympiade'. In de jaren 70/80 traden er ook veel bekende Nederlandse artiesten op, zoals Wim Sonneveld, Gerard Cox en Willeke Alberti. 

Amateurtoneel

Amateurtoneel
Ali Pankow, al jaren nauw betrokken bij het amateurtoneel op Schouwen-Duiveland, kan zich nog goed herinneren hoe het publiek in de Concertzaal die genoot van zowel uitvoeringen van 'Theater Zierik', als van het cabaretduo 'Waardenberg en de Jong' en een jonge Youp van 't Hek. Ondanks alle herinneringen, is ze erg blij met het feit dat het complex gesloopt gaat worden en dat er eindelijk na 15 jaar gaat gebeuren. Want, zoals ze zelf zegt, "Ik heb het wel eens een bloedende wond in onze mooie monumentale stad. En het is goed dat hier nu een einde aan komt."
Sloop Mondragon
Eigenaar
De sloop is ook de start van een nieuw tijdperk. Het monumentale gebouw wordt gesloopt door bouwbedrijf Boogert uit Oosterland die sinds een aantal jaar eigenaar is van pand. De sloopwerkzaamheden nemen zo'n drie maanden in beslag. Daarna wordt begonnen met de herbouw van dit monumentale gebouw.
Hotel
Het nieuwe gebouw van het veertig kamers tellend hotel met zalen, een restaurant, een bistro en een parkeerkelder blijft 'Mondragon' heten als eerbetoon. De verbouwing vergt een investering van acht miljoen euro.
© Omroep Zeeland
Zeeuwland
Voordat bouwbedrijf Boogert eigenaar werd van Mondragon, was het in handen van woningbouwvereniging Zeeuwland. Die wilde het pand slopen om er vervolgens appartementen te bouwen. Maar dit mocht niet van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
© Omroep Zeeland
Gasten
Het is de bedoeling dat medio 2017 de eerste gasten zullen worden ontvangen in het herbouwde hotel Mondragon aan de Oude Haven in Zierikzee