Zeeuwse schutters willen wapen aan de wilgen hangen

Zeeuwse schutters willen wapen aan de wilgen hangen
Zeeuwse schutters willen wapen aan de wilgen hangen © OZ Marcel Decraene

Verboden

'S-GRAVENPOLDER - Hoe werkt een semi-automatisch geweer en waarom wil Brussel het verbieden? Wim Lukasse van Schietvereniging Oranje Nassau in 's-Gravenpolder legt het uit.
Schietbanen - ST1

Voordeel voor sport

Een semi-automatisch geweer is een wapen dat zichzelf na ieder schot herlaadt. Dat is handig voor een sportschutter. Die hoeft niet uit zijn houding te komen om te herladen zoals bij een niet-automatisch geweer en kan dus doorgaan met geconcentreerd schieten. 
'Stoer' 
De schutter kan ook net zo snel schieten als hij de trekker kan overhalen. Lukasse: "Sommigen vinden het fijn om met een semi-automatisch geweer te schieten. Dat is hun ding: zware wapens. Het ziet er ook stoer uit."
Een AR-15, een semi-automatisch geweer
Een AR-15, een semi-automatisch geweer © OZ Marcel Decraene
Waardeloos
Als het verbod doorgaat kunnen sportschieters niet meer met hun semi-automatische geweren schieten. Voor de schietvereniging van Lukasse kan dat vervelende gevolgen hebben. Lukasse: "In Engeland hebben ze het beter gedaan. Daar hebben ze een uitsterfbeleid en verdwijnen zulke wapens geleidelijk."
Schietbanen - ST2

Gevaarlijk

Het nadeel van een semi-automatisch geweer is dat iemand die kwaad wil met een vol magazijn snel veel slachtoffers kan maken. Dat gebeurde in 2011 in een winkelcentrum in Alphen aan de Rijn, toen Tristan van der Vlis zes mensen doodschoot en zeventien mensen verwondde. Dat deed hij met een semi-automatisch geweer en een handvuurwapen. Van der Vlis was lid van een schietvereniging. Sinds die schietpartij zijn de regels voor de schietsport flink aangescherpt.

Kalasjnikovs

Het voorgenomen Europese verbod heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de terroristische aanslagen in Parijs in november vorig jaar. Maar volgens Lukasse slaat Brussel hier de plank mis: "Die aanslagen zijn gepleegd met illegale kalasjnikovs uit het Oostblok. Wij schieten met legale wapens."