Wapenverbod treft veel Zeeuwse sportschutters

Wapenverbod treft veel Zeeuwse sportschutters
Wapenverbod treft veel Zeeuwse sportschutters © OZ Marcel Decraene
Schietbanen 2
OOST-SOUBURG - Veel Zeeuwse schutters
Volgens directeur Sander Duisterhof van de KNSA, de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie, heeft Zeeland relatief veel sportschutters voor zo'n dunbevolkte provincie. Duisterhof lobbyt deze dagen in Brussel om een verbod op semi-automatische geweren tegen te houden. 

Schijnveiligheid
Hoewel het niet met zoveel woorden wordt gezegd, vermoedt Duisterhof dat de aanslagen in Parijs in november vorig jaar de directe aanleiding zijn om met een verbod op semi-automatische geweren te komen. Uiteraard erkent de directeur de ernst van deze aanslagen, maar hij vindt het onterecht dat de schietsport nu wordt aangepakt: "Als ik kijk naar wat er nu wordt voorgesteld bij de Europese Commissie, dan wordt er een schijnveiligheid gecreëerd. Die terroristen waren geen lid van schietverenigingen. Die komen via andere wegen aan wapens. Het grootste gevaar bij terroristen en criminelen is het illegale circuit van vuurwapens in Europa, niet het legale circuit." 
Alpen aan de Rijn
In Nederland is er veel veranderd voor de sportschutters na de schietpartij in Alphen aan de Rijn in 2011. De man die daar zes mensen doodschoot, zeventien anderen verwondde en vervolgens zichzelf het leven benam, was lid van een schietvereniging. Sindsdien zijn de procedures om lid te worden van een vereniging en een wapen aan te schaffen flink verscherpt.
Bot
Juist omdat die regels al zo streng zijn, vindt Sander Duisterhof het onterecht dat de aanslagen in Parijs nu worden gebruikt om de schietsport aan te pakken: "Het probleem wordt afgewenteld op burgers die al tot op het bot gescreend zijn voordat ze over een vuurwapen mogen beschikken. De verkeerde groep wordt gepakt."