​Te weinig banen voor arbeidsbeperkten

​Te weinig banen voor arbeidsbeperkten
​Te weinig banen voor arbeidsbeperkten © OZ
Ko-Dieleman-aan-het-werk-in-Terneuzen-ZNO160223TL
OOST-SOUBURG - Wal en schip
Begin 2015 werd de participatiewet ingevoerd. Dat betekent dat alle bedrijven en overheidsinstellingen mensen met een beperking aan moeten nemen. De sociale werkplaatsen verdwijnen op termijn. Om ervoor te zorgen dat mensen niet tussen wal en schip vallen is de participatiewet in het leven geroepen. 

Niet haalbaar

Het ziet er niet naar uit dat Zeeland aan het einde van dit jaar 450 plekken heeft. "Het is een pittige opdracht die er nog ligt", zegt Ronald de Back van het Werkservicepunt Zeeuws-Vlaanderen.
Weinig
Toch schrikt hij er niet van dat er nog maar zo weinig banen zijn. "De wet is heel snel ingevoerd. De knop bij bedrijven en overheden was en is in sommige gevallen nog niet om. We werken daar hard aan. Ik hoop dat het aan het einde van het jaar toch goed komt", vertelt De Back.
Salarissen in havensector
Salarissen in havensector © oz
Verplicht
Als er aan het einde van het jaar niet genoeg banen zijn voor arbeidsbeperkten dan gaat het Rijk het verplicht stellen. Elk bedrijf met meer dan 25 werknemers moet dan verplicht een aantal mensen in dienst nemen. De Back: "Gebeurt dat niet, dan is nu het idee die bedrijven een boete van 5000 euro te geven per persoon die ze niet aannemen."