Politie ziet incidenten verwarde personen toenemen

Verwarde mensen stijging 1
OOST-SOUBURG - 5400 incidenten
In het hele politiedistrict Zeeland-West Brabant waren er vorig jaar 5400 incidenten met verwarde personen. Daarvan waren er 2103 in Zeeland. Op het aantal inwoners is dat een veel hoger gemiddelde.
Verwachting
Districtschef van de politie Ronald Weydema verwacht voor de komende jaren dat het aantal incidenten weer toe zal nemen omdat verwarde mensen steeds meer in de wijk worden opgevangen vanwege de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg.
Grote groep
De groep mensen die onder de noemer 'verward' valt, is erg breed. Dat loopt van dementerende ouderen die niet meer weten waar ze wonen tot verwarde personen die met een wapen over straat lopen.
© Omroep Zeeland
Gemeente
Burgemeester Harald Bergmann van Middelburg ziet ook een stijging van het aantal incidenten met verwarde personen in zijn gemeente. Bergmann: "Wat we zien is dat zij minder lang worden opgenomen. Mede vanuit de bezuinigingen en het ministerie wordt bepaald dat mensen langer thuis geholpen moeten worden, maar we zien ook dat de begeleiding bij nogal wat verwarde personen te kort schiet."
Wijk
De gemeente Middelburg werkt eraan om met zoveel mogelijk partners een vangnet te maken voor verwarde personen maar dat kost tijd en is soms lastig. "De verwarde personen hebben rust en tijd nodig", zegt de burgemeester van Middelburg, "maar de buurt waarin ze voor overlast zorgen heeft ook rust en tijd nodig."
Impact
De laatste jaren zijn er in Zeeland incidenten geweest met mensen die verward waren. Zo was er in 2014 een steekpartij in Middelburg waarbij een verwarde man bij een ruzie een 19-jarige man doodstak. En in oktober van dat jaar moest de EOD naar Vlissingen, omdat een verwarde man zei dat hij een bom bij zich had.