Het nieuwe ondernemen: blurring

Het nieuwe ondernemen: blurring
Het nieuwe ondernemen: blurring © Omroep Zeeland
Blurring instart 1 internet
MIDDELBURG - Wetgeving
Je kunt namelijk niet zomaar alles combineren in één ruimte. Zo kan het schenken van alcohol een heikel punt zijn in verband met de drank- en horecawetgeving. Toch reageren gemeenten enthousiast op alcoholvrije blurring-initiatieven omdat het de leegstand in winkelstraten tegengaat. Ondernemingen die onderdelen combineren zijn erg in trek bij klanten omdat het om een totaalbeleving gaat. Dat kunnen klanten niet vinden op webshops en warenhuizen, waar ook van alles te koop is, hebben een stoffig imago. 
Reacties
Dat is in ieder geval de ervaring van Steffen Brinkhaus uit Middelburg. Hij kreeg samen met zijn vriendin al snel groen licht van zijn gemeente voor een koffietent annex vinylzaak annex barbier op de markt. "We kregen wel reacties van kennissen dat ze het gek vonden dat er een barbier tussen de koffiedrinkende gasten staat te knippen. Dat is niet zo want de barbier staat in een aparte ruimte. Daar zijn wel regels voor." Dat het een gouden combinatie is merkt hij aan de klandizie. "Eerst werkte de barbier maar een dag in de week maar vanaf begin maart werkt hij vijf dagen in onze zaak."
Goed voorbeeld van blurring: koffietent annex vinylzaak annex barbier
Goed voorbeeld van blurring: koffietent annex vinylzaak annex barbier © Omroep Zeeland
Verschillend
Het leuke aan een zaak met meerdere diensten is volgens Brinkhaus de verschillende gasten. "Voor de koffie komen weer heel andere mensen dan voor de barbier. Toch kent blurring valkuilen. Je moet wel dingen met elkaar combineren die elkaar versterken. Anders wordt het een warenhuis en je weet wat er tegenwoordig met warenhuizen gebeurt."
Eigenaar Steffen Brinkhaus kon niet kiezen tussen koffie en vinyl
Eigenaar Steffen Brinkhaus kon niet kiezen tussen koffie en vinyl © Omroep Zeeland
Initiatieven
In Zeeland doen twee winkelkernen mee aan een landelijke pilot van Platform31. In dit platform zitten verschillen gemeenten die kijken hoe winkelgebieden aantrekkelijker kunnen worden gemaakt. Goes en Sluis kijken of ze in de categorie 'Verlichte regels winkelgebieden' bepaalde wetten kunnen aanpassen zodat blurring makkelijk wordt. De gemeente Sluis heeft wel al aangegeven dat in de winkelkern van de stad Sluis niet zomaar alcohol mag worden geschonken in winkels. Daar doen andere gemeentes in Nederland wel al proeven mee.
Vlissingen
De gemeente Vlissingen kijkt op eigen initiatief wat er mogelijk is voor Vlissingse ondernemers zodat het makkelijker is om retail en horeca te combineren.