Bier, verse groenten en een Bed and Breakfast

Bier, verse groenten en een Bed and Breakfast
Bier, verse groenten en een Bed and Breakfast
Het Brouwerslokaal komt in een oude gymzaal
Het Brouwerslokaal komt in een oude gymzaal
GROEDE - Groede
Het idee komt van Marc Menue, Stijn Jordans en Thibo Baccarne. Zij werken al samen in een grote horecazaak op de markt in Groede. Per toeval liepen ze het leegstaande gebouw tegen het lijf. Ze kregen te horen dat verschillende ondernemers al een plan hadden ingediend bij de gemeente voor het gebouw, maar dat is niets geworden. Stijn Jordans: "Ons idee zag de gemeente wel zitten. Ook met oog op het toerisme in de regio. Ik denk dat dit wel het nieuwe ondernemen is. Verschillende lokale producten bij elkaar brengen onder één dak die elkaar versterken."
Blurring
Het combineren van verschillende diensten in één gebouw wordt ook wel blurring genoemd. Een nieuwe vorm van ondernemen die steeds meer te zien is in Zeeland. In Groede komt het plan als geroepen. In het dorp verdwijnen veel faciliteiten waar weinig voor terugkomt. 
Blurring instart 2 internet
Wetgeving
Juist omdat deze nieuwe vorm van onderneming zoveel aanbiedt onder één dak is het voor gemeentes niet altijd makkelijk om hier zomaar toestemming voor te geven. Drank- en horecawetgeving laat het bijvoorbeeld niet toe om alcohol te schenken in ruimtes waar ook non-foodproducten worden verkocht. De ondernemers hebben dit opgelost door voor alle onderdelen aparte ruimtes te maken.
Gemeente
De gemeente Sluis staat open voor dit soort initiatieven om leegloop in kleine kernen tegen te gaan. Voor de grote winkelkern Sluis doen ze mee aan een pilot van kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling Platform 31. Deze organisatie is in het leven geroepen door het ministerie van Economische Zaken. De gemeente Sluis kijkt nu of er bepaalde regels en wetten voor de winkelkern kunnen worden versoepeld. Een regel die niet zal worden versoepeld is het alcohol schenken in winkels. Daar is volgens de gemeente geen behoefte aan in Sluis. 
Een impressie hoe het Brouwerslokaal eruit komt te zien
Een impressie hoe het Brouwerslokaal eruit komt te zien
Oplevering
Eerst volgt nog een crowdfundingsactie voor het Brouwerslokaal. Eind dit jaar moet het proef- en eetlokaal af zijn. De maanden daarna wordt het beetje bij beetje uitgebreid.