Albert heeft drie nieren maar wil toch een donornier (video)

Albert heeft drie nieren maar wil toch een donornier (video)
Albert heeft drie nieren maar wil toch een donornier (video) © OZ
Donor-verschillen-2-ZNO160322HR

Niet urgent

WEMELDINGE - Albert staat al jaren op de wachtlijst voor een donornier, maar omdat hij niet urgent is bungelt hij onderaan. "Veel mensen snappen niet hoe belangrijk een orgaandonatie voor iemand anders kan zijn", zegt hij. 
Moeder 
Door chemotherapie zijn Albert's eigen nieren "dood". In 2008 kreeg de 34-jarige software engineer een nier van zijn moeder - die nog leeft- getransplanteerd. Die werkt maar voor twintig procent. Daardoor is Albert snel vermoeid. Veel bewegen of sporten gaat niet. Dialyseren stelt hij zoveel mogelijk uit, omdat dit bijwerkingen geeft en ook maar een beperkt aantal jaren kan.  
Albert Gunst heeft drie nieren, maar slechts een daarvan werkt
Albert Gunst heeft drie nieren, maar slechts een daarvan werkt © OZ
ITEM donor verschillen 2

Wet

Albert is groot voorstander van de iniatiefwet die D66 wil invoeren. Een wet waarbij iedereen automatisch na zijn dood orgaandonor is en waarbij je zelf in actie moet komen als je niet wilt dat je organen gebruikt worden. Doel is meer donororganen te krijgen. In België is al lang zo'n wet, en België is binnen Europa een van de koplopers als het gaat om orgaandonaties.
Website
In Zeeland zijn er grote verschillen als het gaat om het aantal orgaandonoren. Volgens de website worddonor.nl staan de Schouwse dorpen Dreischor en Ellemeet aan kop. Hier is 33,5 procent van alle inwoners vanaf twaalf jaar (leeftijd waarop je geregistreerd kunt worden) donor. De plaatsen Oostdijk en Stavenisse bungelen onderaan. 
Geloof
Geloof en opleiding zijn bepalende factoren voor het registeren als donor. In gereformeerde delen van Zeeland is het aantal donoren laag. Ook speelt mee of er veel vrijwilligers in een kern wonen.