Joods monument onthuld in Vlissingen

Joods monument onthuld in Vlissingen
Joods monument onthuld in Vlissingen © OZ
ontwerp Joods monument
ontwerp Joods monument © OZ
Onthulling
De onthulling werd verricht door de nabestaanden van de omgebrachte Joodse Vlissingers. Zij deden dat door zand uit Israël te scheppen in een bak voor het monument. Daarmee zijn, naar joods gebruik, de overledenen symbolisch in gewijde grond begraven. Vervolgens werden de namen van de slachtoffers voorgelezen en sprak de opperrabbijn het kaddiesj (gebed voor de overledenen) uit, gevolgd door één minuut stilte.
Joodse Vlissingers
De onthulling van het monument komt 74 jaar nadat de Joodse inwoners van Vlissingen op last van de Duitse bezetter op transport naar Amsterdam gingen. Dat was op 24 maart 1942.
Duitse bezetting
Na de bezetting van Nederland door de Duitsers in mei 1940 kregen de Joden steeds meer beperkingen opgelegd in het openbare leven. Op 24 maart 1942 werden ruim 50 Joodse Vlissingers, op bevel van de Duitsers gesommeerd om naar Amsterdam te vertrekken. Vervolgens werden ze via Westerbork afgevoerd naar de concentratiekampen. Slecht 2 van hen overleefde de Holocaust. 
Genoegdoening
Er is jaren gepleit voor een monument voor de Vlissingse Joden. Een van de initiatiefnemers is Jacques de Hond: "Ik wil de nazi's niet de genoegdoening geven dat hun slachtoffers anoniem door de schoorsteen zijn gejaagd en voor altijd anoniem blijven. Dit monument brengt de mensen in naam terug naar Vlissingen. Waar ze eigenlijk allemaal gewoon oud hadden willen worden."
Onthulling
De onthulling is in overleg met de Joodse Gemeente Zeeland twee dagen eerder, omdat op 24 maart de eerste dag van het Joodse Poerimfeest valt.