Bomenkap splijt Middelburg

Bomenkap splijt Middelburg
Bomenkap splijt Middelburg © OZ
Bomenkap 1
Gewonden
De bomen staan er nu 23 jaar en de wortels duwen inmiddels de straatstenen omhoog. Mensen zijn daarover gestruikeld en raakten gewond. De gemeenteraad besloot daarom in januari dat de bomen worden gekapt en dat er nieuwe voor terugkomen. Maar de oppositie stemde tegen.
De wortels van de zilverpopulieren duwen de straatstenen omhoog
De wortels van de zilverpopulieren duwen de straatstenen omhoog © OZ
Oplossing
De oppositie heeft van bomenexpert Sneep gehoord dat het probleem ook zonder het omzagen van bomen kan worden opgelost. Fractievoorzitter Piet Kraan van de Lokale Partij Middelburg: “Natuurlijk moet het probleem van de wortels worden aangepakt. Maar daarvoor hoeven de bomen niet te worden gekapt. En de oplossing van bomenexpert Huib Sneep is niet duurder dan het omzagen van de zilverpopulieren.”
Piet Kraan (LPM) is fel tegen het kappen van de bomen
Piet Kraan (LPM) is fel tegen het kappen van de bomen
Geen draagvlak
“Er is totaal geen draagvlak voor het kappen van de bomen”, zegt fractievoorzitter Piet Kraan van de Lokale Partij Middelburg. Samen met de andere oppositiepartijen ging hij de straat op om handtekeningen te verzamelen tegen het in zijn ogen onzalige plan. Hij zegt dat het aantal mensen dat getekend heeft ver boven de duizend zit.
Benno Nieuwenhuis (VVD) is uitgesproken voorstander van het omzagen van de bomen
Benno Nieuwenhuis (VVD) is uitgesproken voorstander van het omzagen van de bomen © OZ
Waaibomenhout
De VVD is uitgesproken voorstander van het kappen van de bomen. Fractievoorzitter Benno Nieuwenhuis omschrijft de zilverpopulieren als waaibomenhout. Hij is totaal niet onder de indruk van de handtekeningenactie van de oppositie. Nieuwenhuis: “Al halen ze duizenden handtekeningen op, het maakt mij niet uit. Er zijn elke vier jaar verkiezingen en dan krijgt mijn partij ook duizenden stemmen.”
Niet serieus genomen
Eigenlijk gaat de controverse in Middelburg niet over het kappen van 18 bomen. Het probleem wortelt een stuk dieper. De oppositie in Middelburg voelt zich al een tijd niet serieus genomen door de coalitiepartijen. Piet Kraan: “Democratie is dat je goed luistert naar de oppositie. Die bepaalt de kwaliteit van het bestuur. Niet de coalitiepartijen.”
'Bijl bij de wortels van de democratie'
Maar volgens Benno Nieuwenhuis is de kwestie geen extra raadsvergadering waard. “De oppositie legt de bijl bij de wortels van de democratie. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met het kappen van de bomen. Dat is een democratisch besluit. Als je als oppositie dan je zin niet krijgt, kun je niet zeggen dat het besluit dan maar opnieuw moet worden genomen.” De extra raadsvergadering begint vanavond om 19.30 uur.