'Centrum Seksueel Geweld is hard nodig'

'Centrum Seksueel Geweld is hard nodig'
'Centrum Seksueel Geweld is hard nodig' © Omroep Zeeland
Centrum seksueel geweld 2

Doolhof van instanties

VLISSINGEN - "Eindelijk! Er is een enorme behoefte aan één centrum waar alles bij elkaar zit. Nu is de hulp heel verspreid. Je moet naar het politiebureau, een GGD-arts, misschien een maatschappelijk werker... Het is een doolhof van instanties."
Telefoonnummer
Nederland telt inmiddels tien Centra Seksueel Geweld die 24 uur per dag bereikbaar zijn op een landelijk telefoonnummer. Vanuit het centrale nummer worden bellers doorgezet naar de eigen regio. Het centrum is geen fysieke plek, maar een samenwerking van instanties waar medische, forensische en psychische disciplines samenkomen.
Bekenden
Jaarlijks zijn 100.000 mensen het slachtoffer van seksueel geweld, 90% daarvan is vrouw. Het verkrachtingsrisico is het grootst tussen de 12 en 24 jaar. Volgens Luuc Smit gaat het vaak om bekenden. "Meestal zijn het geen mensen die uit de bosjes springen, maar vrienden of kennissen. Dat maakt het nog moeilijker om er mee naar buiten te komen, helemaal als je niet weet waar je zijn moet." 
Deskundigheid
Luuc Smit is blij met de komst van een Centrum Seksueel geweld in Zeeland, maar ziet het wel als een eerste stap. "Er is nog een heleboel te doen, we zijn er nog niet. Er valt nog wel wat te schaven aan de deskundigheid van hulpverleners op het gebied van seksueel geweld."
Misbruikt
De 23-jarige studente Linda beaamt dat. Vanaf haar dertiende werd ze drie jaar lang door een buurman misbruikt. "Ik kwam wel eens bij hem thuis en het begon heel geleidelijk. Ik was een puber, dus vond het ergens wel interessant. Mijn ouders wisten van niets. Toen de school belde dat ik wel erg vaak afwezig was, ging het balletje rollen. Ze kwamen er achter dat ik dan bij hem zat." 
Ongelijkwaardig
Toen dit uitkwam, was het contact met de buurman niet meteen klaar. "Hoewel het heel ongelijkwaardig was, hij was 37 jaar, gaf ik toch om hem. Op dat moment zag ik niet in dat ik misbruikt werd. Ik zei dat ik mezelf wat aandeed als ik niet meer naar hem toe mocht, dat was natuurlijk een hele moeilijke situatie voor mijn ouders. Bovendien bedreigde die buurman mij ook voortdurend, waardoor het lastig was om er mee te stoppen."
Geen succes
Uiteindelijk stopte het contact en zocht Linda hulp, maar dat was geen succes. "Ik ben bij de politie geweest voor verhoor, maar dat werd op zo'n manier aangepakt dat ik me niet prettig voelde. Vervolgens ben ik bij jeugdzorg beland, ik heb een psychiater gezien, een rouwverwerkingstherapeut, een psycholoog... Ik was een puber en het lukte ze allemaal niet om me zo te benaderen dat ik me echt openstelde."
Zoektocht
Bijna tien jaar later, in 2015, vindt Linda een hulpverlener die haar wel de hulp biedt die ze nodig heeft. "Hij benaderde mij als een compleet persoon en focuste niet alleen op de periode van het misbruik. Ik hoop dat andere slachtoffers niet zo'n zoektocht naar deskundige hulp hoeven af te leggen als ik. Ik denk dat de komst van zo'n Centrum Seksueel Geweld daarbij kan helpen. Ik vind het ook heel goed dat je 24 uur per dag kunt bellen voor hulp."