Rolstoelbasketballer Aalders ziet definitief af van Paralympics

Rolstoelbasketballer Aalders ziet definitief af van Paralympics
Rolstoelbasketballer Aalders ziet definitief af van Paralympics © NBB
Aalders basketbal 1
WOLPHAARTSDIJK - Geen polsslag
Voor Aalders ging het mis op Kerstavond. Al heel de dag had hij last van zijn arm, en in de avond was de pijn zo heftig dat hij besloot om naar het ziekenhuis te gaan. "Daar kwamen ze erachter dat ze geen polsslag meer konden voelen", vertelt Aalders. "De dokter zei dat we zo snel mogelijk moesten gaan opereren. Anders kon ik mijn arm verliezen." De operatie slaagde, in de linkerarm van de rolstoelbasktetballer bleek geen bloeddoorstroming meer te zijn. Dankzij medicijnen gaat het nu goed met Aalders, maar hij moest stoppen bij de nationale selectie, waardoor zijn Paralympische droom in duigen viel.
Opzij zetten
De vrouw van Aalders, Elsbeth van Oostrom, nam in 2008 deel aan de Paralympische Spelen van Peking. Als rolstoelbasketballer maakte ze mee, wat haar man nu moet missen. "We hebben er alles voor geprobeerd opzij te zetten", zegt Van Oostrom. "Ik was zwanger en er liep ook nog een peuter rond, maar Mark is heel de zomer weg geweest. Dat was het allemaal waard. Ik had het hem zo gegund, maar heel jammer dat zijn droom over is." 
Aalders basketbal 2
Papendal
Het nationale rolstoelbasketbalteam traint op het Olympisch sportcentrum in Papendal. In januari en februari reisde Aalders nog vaak daar naar toe. Maar dat is nu te zwaar voor hem geworden. "Ik zag mijn teamgenoten trainen voor mijn droom, dat was heel zwaar", zegt Aalders, die gestopt is met het afreizen naar Papendal. Gertjan van der Linden, lid van de technische staf van Oranje, begrijpt dat. Hij werkte jarenlang samen met de Zeeuwse rolstoelbasketballer. "Het is echt een teleurstelling voor hem. Ik weet hoe gedreven Mark is. Het is voor hem verschrikkelijk en ik heb met hem te doen."
Onvervangbaar
Paul Toes, teamgenoot bij Oranje, noemt Aalders zelfs onvervangbaar. "Zo iemand als Mark vind je niet zo gauw." Hij weet zeker dat ze hem in Rio de Janeiro gaan missen. "Hij wist altijd heel goed iedereen te motiveren en ik weet niet of iemand anders dat ook zo kan als hij." 
Ziekte van Marfan
Aalders heeft de ziekte van Marfan. Een aandoening waarbij het lichaam bindweefsel niet goed aanmaakt. Het is minder flexibel en scheurt gemakkelijk. Het kan voorkomen in de gewrichten, bloedvaten, ogen en botten. Bij Aalders zit het vooral in zijn gewrichten, waardoor die meer speelruimte hebben dan normaal.